X

10 adevăruri despre tratamentul cu botox

Deși cea mai cunoscuta întrebuințare a toxinei botulinice (denumita comercial Botox, Dysport, Vistabel) este cea estetică, puțină lume cunoaște faptul că în momentul actual este folosită pentru tratamentul a peste 140 de afecțiuni, din cele mai diverse domenii medicale.

Tratamentul este injectabil și acționează prin blocarea transmiterii unor neuromediatori responsabili de producerea contracției musculare; în consecință, se produce relaxarea (paralizia) temporara, pe o perioada de mai multe luni, a musculaturii din zona unde se aplica injecția. Pe lângă acest efect asupra musculaturii, folosit pentru tratamentul spasmelor cu localizări diverse, a contracturilor, crampelor și distoniilor, toxina botulinica reduce transpirația, fiind benefica în controlul sudorației excesive, în tratamentul unor eczeme dishidrotice, în lăcrămația excesiva, rinita cronică, hipersalivația. De asemenea, s-a dovedit că are un efect neuromodulator, fiind utilă în tratamentul diferitelor forme de durere, în migrenă, nevralgii, etc.

Iată câteva adevăruri despre utilizarea estetică a toxinei botulinice:

100% din populație are sau va dezvolta riduri, uneori începând cu vârste foarte tinere. Ridurile uneori nu sunt expresia îmbătrânirii, ci a unei expresivități crescute faciale și a unei mimici extreme de active; folosirea repetata a unei anumite mișcări a musculaturii faciale (de exemplu încruntarea miopilor) duce la apariția precoce a ridurilor la acel nivel.

Cu cât tratamentul va fi început mai precoce, – când apar ridurile fine, de expresie -, cu atât pielea va fi menținută netedă o perioada mai lungă de timp. De asemenea, s-a observat că pe lângă netezirea ridurilor, toxina botulinică are un efect benefic asupra acneei, probabil printr-un efect de modulare a producției de sebum..

Efectul toxinei botulinice la nivel facial durează maxim 6 luni și este complet reversibil; de obicei se practică 2 tratamente/an. Relaxarea musculară este foarte precisă și este localizată strict în regiunea unde se injectează substanța; difuziunea pe o zona mai mica sau mai mare poate fi controlata prin modificarea dozei sau a diluției substanței.

Tratamentul este personalizat: numărul de injecții și dozele (numărul de unități)/ regiune diferă de la un pacient la altul, fiind adaptate la distribuția și adâncimea ridurilor și la forța mușchilor responsabili de formarea acestora. Este bine de știut că unitățile de Botox și Vistabel nu sunt similare cu cele de Dysport sau Azzalure.

Injectarea repetată nu determina accelerarea procesului de îmbătrânire (“căderea feței “), ci dimpotrivă, întârzie formarea de riduri, cute și adâncituri, specifice înaintării în vârstă.

Indicațiile clasice ale injectării faciale cu toxina botulinică sunt: atenuarea ridurilor de expresie de la colțurile ochilor (“talpa gâștei”), dintre sprâncene ( ridurile de încruntare) și de la nivelul frunții (ridurile de mirare).

Indicațiile mai puțin cunoscute ale injectării faciale cu toxina botulinică sunt: ridicarea cozilor sprâncenelor, atenuarea ridurilor de la nivelul nasului, bărbiei, sau din jurul buzelor, ridicarea colțurilor gurii (comisurile bucale), atenuarea ridurilor și corzilor de la nivelul gâtului. De asemenea se pot corecta anumite asimetrii faciale legate de poziția sprâncenelor sau a colțurilor gurii.

Injectarea de la nivelul frunții este benefică și pentru tratamentul migrenei și pentru atenuarea sudorației excesive de la acest nivel.

Tratamentul durează cca 15 minute, nu necesită anestezie, testarea sensibilității sau o pregătire prealabilă și este foarte rar urmat de complicații locale minore (durere la locul injectării, vânătăi). De aceea a fost denumit “lunch time treatment” (tratament din pauza de prânz).

Atenuarea ridurilor cu toxina botulinica se poate asocia cu alte proceduri de întinerire: injectarea de acid hialuronic și alte fillere, PRP, lifting nechirurgical cu fire biorezorbabile, Laser, radiofrecvență, etc. în acest fel tratamentele se potențează reciproc, iar efectul de întinerire este mai eficient și mai îndelungat.

Sursa articol: Alina Neamțu 

Cosmetic Line:
Related Post