fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Toxina Botulinică: Utilizări Estetice și Medicale

Deși cea mai cunoscută întrebuințare a toxinei botulinice (denumită comercial Botox, Dysport, Vistabel) este cea estetică, puțină lume cunoaște faptul că în prezent este folosită pentru tratamentul a peste 140 de afecțiuni din diverse domenii medicale.

Tratamentul este injectabil și acționează prin blocarea transmiterii unor neuromediatori responsabili de producerea contracției musculare. Astfel, se produce relaxarea (paralizia) temporară, pe o perioadă de mai multe luni, a musculaturii din zona unde se aplică injecția. Pe lângă acest efect asupra musculaturii, folosit pentru tratamentul spasmelor cu localizări diverse, a contracturilor, crampelor și distoniilor, toxina botulinică reduce transpirația, fiind benefică în controlul sudorației excesive, în tratamentul unor eczeme dishidrotice, în lăcrimația excesivă, rinita cronică și hipersalivația. De asemenea, s-a dovedit că are un efect neuromodulator, fiind utilă în tratamentul diferitelor forme de durere, migrenă, nevralgii etc.

Adevăruri despre Utilizarea Estetică a Toxinei Botulinice

1. Ridurile și Expresivitatea Facială

100% din populație are sau va dezvolta riduri, uneori începând cu vârste foarte tinere. Ridurile nu sunt întotdeauna expresia îmbătrânirii, ci pot fi rezultatul unei expresivități faciale crescute și a unei mimicii extrem de active. Folosirea repetată a unei anumite mișcări a musculaturii faciale (de exemplu, încruntarea miopilor) duce la apariția precoce a ridurilor la acel nivel.

2. Beneficiile Tratamentului Precoce

Cu cât tratamentul cu toxină botulinică este început mai precoce – atunci când apar ridurile fine, de expresie –, cu atât pielea va fi menținută netedă o perioadă mai lungă de timp. S-a observat, de asemenea, că pe lângă netezirea ridurilor, toxina botulinică are un efect benefic asupra acneei, probabil prin modularea producției de sebum.

3. Durata și Reversibilitatea Efectului

Efectul toxinei botulinice la nivel facial durează maxim 6 luni și este complet reversibil. De obicei, se practică 2 tratamente pe an. Relaxarea musculară este foarte precisă și localizată strict în regiunea unde se injectează substanța. Difuziunea pe o zonă mai mică sau mai mare poate fi controlată prin modificarea dozei sau a diluției substanței.

4. Personalizarea Tratamentului

Tratamentul este personalizat: numărul de injecții și dozele (numărul de unități) pe regiune diferă de la un pacient la altul, fiind adaptate la distribuția și adâncimea ridurilor și la forța mușchilor responsabili de formarea acestora. Este bine de știut că unitățile de Botox și Vistabel nu sunt similare cu cele de Dysport sau Azzalure.

5. Efectele Injectării Repetate

Injectarea repetată nu determină accelerarea procesului de îmbătrânire (“căderea feței”), ci dimpotrivă, întârzie formarea ridurilor, cutelor și adânciturilor specifice înaintării în vârstă.

Indicații și Beneficii ale Injectării Faciale cu Toxina Botulinică

Indicații Clasice:

  • Atenuarea ridurilor de expresie de la colțurile ochilor (“talpa gâștei”)
  • Ridurile dintre sprâncene (ridurile de încruntare)
  • Ridurile de la nivelul frunții (ridurile de mirare)

Indicații Mai Puțin Cunoscute:

  • Ridicarea cozilor sprâncenelor
  • Atenuarea ridurilor de la nivelul nasului, bărbiei sau din jurul buzelor
  • Ridicarea colțurilor gurii (comisurile bucale)
  • Atenuarea ridurilor și corzilor de la nivelul gâtului
  • Corectarea asimetriilor faciale legate de poziția sprâncenelor sau a colțurilor gurii

Utilizări Suplimentare:

Injectarea de la nivelul frunții este benefică și pentru tratamentul migrenei și pentru atenuarea sudorației excesive din această zonă.

Procedura și Asocieri cu Alte Tratamente

Tratamentul durează aproximativ 15 minute, nu necesită anestezie, testarea sensibilității sau o pregătire prealabilă și este foarte rar urmat de complicații locale minore (durere la locul injectării, vânătăi). De aceea, a fost denumit “lunch time treatment” (tratament din pauza de prânz).

Atenuarea ridurilor cu toxină botulinică se poate asocia cu alte proceduri de întinerire, precum injectarea de acid hialuronic și alte fillere, PRP (plasmă bogată în trombocite), lifting nechirurgical cu fire biorezorbabile, laser, radiofrecvență etc. În acest fel, tratamentele se potențează reciproc, iar efectul de întinerire este mai eficient și mai îndelungat.

Susanu Clinic – Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă