X

Ţii o dietă, faci sport şi totuşi nu slăbeşti? Vezi care sunt cauzele!

Ţii o dietă, faci sport şi totuşi nu slăbeşti? Vezi care sunt cauzele!

Te antrenezi zilnic şi mănânci sănătos, dar nu ai nici un rezultat, ba dimpotrivă, în loc să slăbeşti, chiar ai pus câteva kilograme în plus. Ceva este în neregulă, dar nu neapărat dieta. Este adevărat că majoritatea dietelor promit rezultate spectaculoase, dar cel mai important este să ştii să vezi rezultatele, care vin treptat. Un regim de viaţă sănătos ar trebui să se reflecte în corpul tău, dacă şi mintea este convinsă că se poate!

Când vrei să faci o schimbare în viaţa ta, cu siguranţă te afli într-una dintre cele cinci etape ale schimbării, descrise de psihologi, etape care dictează succesul pe care îl vei avea şi în cazul în care încerci să ajungi la o greutate normală:

  • pre-contemplare;
  • contemplare;
  • pregătire;
  • acţiune;
  • menţinere.

Dacă te afli deja în etapa de acţiune, înseamnă că ai început să faci mişcare şi să urmezi un regim alimentar echilibrat. Totuşi, lipsa rezultatelor te poate întoarce în stadiul de contemplare.

Pentru a merge înainte ai nevoie de motivaţie, iar aceasta vine din rezultate, aşa încât este absolut necesar să vezi aceste rezultate, pentru a continua drumul pe care ai pornit.

Când începi o dietă, eşti motivat şi te gândeşti că la tine cu siguranţă va funcţiona. Statistic, aproximativ 80% dintre persoanele care încep să ţină o dietă, renunţă în mai puţin de o lună.

Cum îţi dai seama dacă rezultatele există în realitate?

De cele mai multe ori, din nerăbdare, chiar dacă rezultatele au început deja să apară, nu îţi dai seama că acestea există. De aceea o astfel de schimbare în viaţa ta presupune să începi prin a-ţi cumpăra un cântar. Ideal ar fi să fie suficient de sofisticat, încât să măsoare atât greutatea, cât şi compoziţia corporală, adică procentul de masă musculară şi cel de grăsime. Astfel, eviţi să te blochezi pe ideea că masa musculară cântăreşte mai mult decât grăsimea. De cele mai multe ori nu este aşa. Ştiţi întrebarea aceea celebră: ce este mai greu: un kilogram de fier sau unul de făină albă? Un kilogram este un kilogram, orice ai cântări. În cazul corpului nostru, diferenţa este dată de densitatea ţesutului muscular comparativ cu ţesutul adipos. Conform ultimelor studii în domeniu, masa musculară este cu 18% mai densă decât grăsimea. Pentru a verifica asta, cel mai relevant este să-ţi măsori circumferinţa taliei.

Două moduri în care poţi să ai un corp mai subţire

  1. Fiecare kilogram de grăsime reprezintă înmagazinarea a 3.500 de calorii. Dacă vei consuma aceste calorii, înseamnă că vei pierde un kilogram de grăsime. Poţi alege să creezi un deficit caloric de 3500 de calorii pe săptămână, asta însemnând un kilogram pierdut, sau poţi alege să creşti masa musculară astfel încât să consume cele 3500 de calorii mult mai rapid.
  2. Una dintre cele mai eficiente metode de a slăbi este, totuşi, să combini sportul cu regimul alimentar. Mişcarea susţinută creşte eficienţa metabolismului. Afirmaţia că un kilogram de masă musculară consumă între 50-100 de calorii pe zi în stare de repaus este o exagerare. Specialiştii au demonstrat că fiecare kilogram de ţesut muscular este responsabil pentru consumul a 6 calorii în stare de repaus, zilnic. Comparând acest rezultat cu cele 2 calorii ale ţesutului adipos rezultă că musculatura este de 3 ori mai activă metabolic decât grăsimea. De aici şi „încăpăţânarea” organismului de a se transforma brusc, sub imboldul unei diete, oricare ar fi aceasta!

Nu te panica şi, mai ales, nu renunţa!

Slăbeşti 3 kilograme de grăsime într-o lună, de exemplu, dar antrenamentul intens te face să pui alte 3 kilograme de masă musculară. Acesta nu este un motiv de panică, ci este unul dintre cele mai bune rezultate la care puteai spera. Nu te grăbi, deci, să renunţi la bătălie! Aceste 3 kilograme de masă musculară în plus presupun un consum de 18 calorii pe zi. Într-o lună, înseamnă 540 de calorii consumate, fără vreun efort.

Pentru că masa musculară este mai densă decât grăsimea, vei observa unul dintre acele rezultate care nu pot decât să te motiveze: subţierea taliei! Poate că nu oricine îţi poate spune că ai câţiva centimetri în minus în talie, dar tu vei constata că poţi îmbrăca haine despre care ştiai că ţi-au rămas mici.

Odată ce ai ajuns la acest rezultat şi te bucuri câteva zile la rând că greutatea de pe cântar a rămas constantă, nu mai poate fi vorba de intrat în panică, dar nici nu te relaxa! Organismul tău trebuie pus la lucru pentru a consuma cât mai multe calorii, aşa încât poţi să-ţi faci din noile obişnuinţe un stil de viaţă. Multe persoane se resemnează cu gândul că nu vor ajunge niciodată la greutatea ideală, dar de data asta chiar poţi să-ţi spui: „Mie nu mi se va întâmpla asta!”.

Categories: Beauty & LifeStyle
Cosmetic Line:
Related Post