X

Rejuvenare facială cu toxina botulinică

Rejuvenare facială cu toxina botulinică

Rejuvenare facială cu toxina botulinică. Considerat în Statele Unite „tratamentul din pauza de cafea”, tratamentul de rejuvenare facială cu toxina botulinică reprezintă o metodă neinvazivă, rapidă şi eficientă de corectare a ridurilor feţei şi ale gâtului (regiunea cervicală).

Cunoscute sub denumirea de riduri de expresie, ridurile faciale şi cervicale apar prin subţierea marcată a pielii la locurile de pliere, ca urmare a contracţiilor muşchilor cervico-faciali. Spre deosebire de ridurile fine, care apar ca urmare a procesului de îmbătrânire (prin scăderea cantităţii de apă, a fibrelor elastice şi de colagen), ridurile de expresie pot apărea la vârste mult mai tinere. Deşi reprezintă trăsăturile de caracter ale fiecăruia dintre noi (uneori chiar reprezentând o fire veselă, „zâmbăreaţă”), totuşi prezenţa ridurilor de expresie dă un aspect inestetic, îmbătrânit al feţei şi al gâtului.

Tratamentul rejuvenare facială cu toxina botulinică are ca scop limitarea sau normalizarea (atunci când se produce în exces) contracţiei unor anumite grupe musculare faciale. De reţinut este că blocarea completă a acţiunii musculare faciale, cu obţinerea cunoscutei „feţe îngheţate”, nu reprezintă un obiectiv terapeutic, ci, mai curând, un eşec. Scopul tratamentului este de a obţine un facies luminos, armonios, simetric, cu mimica redusă absolut imperceptibil pentru cei din jur.

Toxina botulinică este un inhibitor al legăturii dintre fibrele nervoase motorii care „dau comanda” şi muşchi. Prin fixarea sa între nervul motor şi fibrele musculare (la nivelul plăcii neuromusculare) are loc blocarea contracţiei muşchiului respectiv pentru perioada sa de acţiune. Intervalul de timp este condiţionat de produsul folosit (între 4 şi 8 luni, în medie 6 luni) şi în funcţie de numărul de injectări (la fiecare nouă injectare, perioada de acţiune creşte prin scăderea progresivă a diametrului unui muşchi aflat în repaus).

Indicaţiile tratamentului de rejuvenare facială cu toxina botulinică sunt:
  • – tratamentul ridurilor exagerate ale feţei: riduri frontale orizontale sau verticale (glabelare), din jurul ochilor, dintre nas şi obraji, din jurul buzelor;
  • – tratamentul „benzilor” cervicale;
  • – corectarea asimetriilor faciale (de exemplu, cele din paralizia facială);
  • – corectarea contracţiilor involuntare ale unor anumite grupe musculare (ticuri);
  • – liftingul chimic.

În afară de tratamentul ridurilor de expresie, toxina botulinică se foloseşte cu succes în tratamentul hiperhidrozei (transpiraţia în exces).

Dintre contraindicaţiile tratamentului cu toxina botulinică:
  • – tratamentul, ca şi scop în sine, al leziunilor produse de acţiunea UV;
  • – tiroidita autoimună;
  • – miastenia gravis;
  • – alte afecţiuni autoimune.

Tratamentul constă în injectarea unei soluţii cu ajutorul unor ace extrem de fine (de grosime similară cu un fir de păr) la nivelul zonelor de tratat. De exemplu, pentru ridurile verticale ale frunţii (dintre sprâncene) este nevoie în medie de 5 injectări, ridurile „labă de gâscă” necesită, în medie, 3 injectări etc. Injectările se pot face cu sau fără anestezie de suprafaţă, fiind foarte bine tolerat de majoritatea pacienţilor. Efectul toxinei botulinice începe să se instaleze după 3-4 zile de la injectare, fiind maxim după 14 zile.

Odată cu relaxarea musculaturii, mai ales în cazul în care ridurile nu sunt foarte profunde, are loc, în mod complementar, un proces de reparare a straturilor pielii, astfel încât la efectul direct produs de toxina botulinică se adăugă şi un efect indirect reparator, care contribuie la obţinerea unui rezultat estetic superior. După aproximativ 6 luni efectul inhibitor al toxinei botulinice se diminuă treptat, musculatura reluându-şi funcţia anterioară injectării. S-a remarcat că, după o nouă injectare, perioada până la reluarea activităţii musculare creşte progresiv.

Odată cu instalarea relaxării musculaturii mimicii faciesul capătă un aspect luminos şi mult întinerit.
Printre efectele adverse se numără:
  • – înroşiri la locul de injectare – sunt pe o suprafaţă mică, cedează spontan după 10-15 minute;
  • – dureri în momentul injectării – sunt minime, foarte bine tolerate de majoritatea pacientelor; la nevoie poate fi folosită cremă anestezică (local);
  • – mici vânătăi la locul de injectare – sunt rare, se resorb spontan în 7-10 zile;
  • – efect de „cădere” şi „senzaţie anormală” a feţei – este tranzitorie, durează câteva zile;
  • – în cazul deplasării accidentale a unei cantităţi de substanţă la nivelul altui muşchi decât cel vizat apare blocarea altor grupe musculare; cea mai neplăcută este limitarea deschiderii ochilor sau vederea dublă; în cazul în care injectarea se face corect, cu o cantitate mică de substanţă pe fiecare punct, acest efect dispare spontan în 2-3 săptămâni.

Pentru obţinerea unor rezultate estetice superioare se recomandă, în general, combinarea tratamentului cu toxina botulinică cu o tehnică de umplere a ridurilor şi una de rehidratare generală a feţei şi decolteului.

SURSA: SUSANU CLINIC

Cosmetic Line:
Related Post