fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rejuvenare Facială cu Toxina Botulinică

Considerat în Statele Unite „tratamentul din pauza de cafea”, rejuvenarea facială cu toxina botulinică este o metodă neinvazivă, rapidă și eficientă de corectare a ridurilor feței și gâtului (regiunea cervicală).

Ce sunt ridurile de expresie?

Cunoscute sub denumirea de riduri de expresie, ridurile faciale și cervicale apar din cauza subțierii pielii în zonele de pliere. Acesta este rezultatul al contracțiilor repetate ale mușchilor cervico-faciali. Spre deosebire de ridurile fine, care apar din cauza procesului natural de îmbătrânire (prin scăderea cantității de apă, a fibrelor elastice și de colagen), ridurile de expresie pot apărea la vârste mult mai tinere. Deși aceste riduri pot reflecta trăsăturile de caracter ale fiecăruia dintre noi (cum ar fi o fire veselă și „zâmbăreață”), prezența lor poate conferi un aspect inestetic și îmbătrânit feței și gâtului.

Scopul tratamentului

Tratamentul de rejuvenare facială cu toxina botulinică are ca scop limitarea sau normalizarea (atunci când este excesivă) contracției anumitor grupe musculare faciale. Este important de reținut că blocarea completă a activității musculare faciale, rezultând în binecunoscuta „față înghețată”, nu este un obiectiv terapeutic, ci mai degrabă un eșec. Scopul tratamentului este de a obține un aspect facial luminos, armonios, simetric, cu mimica redusă imperceptibil pentru cei din jur.

Cum funcționează toxina botulinică?

Toxina botulinică inhibă legătura dintre fibrele nervoase motorii și mușchi. Prin fixarea sa între nervul motor și fibrele musculare (la nivelul plăcii neuromusculare), contracția mușchiului respectiv este blocată pentru perioada de acțiune a toxinei. Durata de acțiune variază în funcție de produsul folosit (între 4 și 8 luni, în medie 6 luni) și de numărul de injectări (fiecare nouă injectare poate prelungi efectul prin scăderea progresivă a diametrului mușchiului aflat în repaus).

Indicațiile tratamentului

Tratamentul de rejuvenare facială cu toxina botulinică este indicat pentru:

 • Tratamentul ridurilor exagerate ale feței: riduri frontale orizontale sau verticale (glabelare), ridurile din jurul ochilor, ridurile dintre nas și obraji, ridurile din jurul buzelor.
 • Tratamentul „benzilor” cervicale.
 • Corectarea asimetriilor faciale (de exemplu, cele din paralizia facială).
 • Corectarea contracțiilor involuntare ale unor grupe musculare (ticuri).
 • Liftingul chimic.

În afară de tratamentul ridurilor de expresie, toxina botulinică este utilizată cu succes și în tratamentul hiperhidrozei (transpirația excesivă).

Contraindicații

Tratamentul cu toxina botulinică nu este indicat în cazuri de:

 • Leziuni produse de acțiunea UV.
 • Tiroidită autoimună.
 • Miastenia gravis.
 • Alte afecțiuni autoimune.

Procedura de tratament

Tratamentul constă în injectarea unei soluții cu ajutorul unor ace extrem de fine (de grosime similară cu un fir de păr) la nivelul zonelor de tratat. De exemplu, pentru ridurile verticale ale frunții (dintre sprâncene) sunt necesare în medie 5 injectări, iar pentru ridurile „labă de gâscă” aproximativ 3 injectări. Injectările se pot face cu sau fără anestezie de suprafață, fiind foarte bine tolerate de majoritatea pacienților. Efectul toxinei botulinice începe să se instaleze după 3-4 zile de la injectare, fiind maxim după 14 zile.

Rezultate și efecte secundare

Odată cu relaxarea musculaturii, în special în cazul ridurilor mai puțin profunde, se observă un proces complementar de reparare a straturilor pielii, adăugându-se la efectul direct al toxinei botulinice un efect indirect reparator, contribuind la obținerea unui rezultat estetic superior. După aproximativ 6 luni, efectul inhibitor al toxinei botulinice se diminuează treptat, iar musculatura își reia funcția anterioară injectării. S-a observat că, după o nouă injectare, perioada până la reluarea activității musculare crește progresiv.

Efectele adverse includ:

 • Roșeață la locul de injectare – apare pe o suprafață mică și dispare spontan după 10-15 minute.
 • Dureri în momentul injectării – sunt minime și bine tolerate de majoritatea pacienților; se poate folosi cremă anestezică locală la nevoie.
 • Mici vânătăi la locul de injectare – sunt rare și se resorb spontan în 7-10 zile.
 • Senzație de „cădere” și „senzație anormală” a feței – este tranzitorie și durează câteva zile.
 • În cazul deplasării accidentale a substanței la nivelul altui mușchi decât cel vizat, poate apărea blocarea altor grupe musculare; cea mai neplăcută fiind limitarea deschiderii ochilor sau vederea dublă. Dacă injectarea se face corect, cu o cantitate mică de substanță pe fiecare punct, acest efect dispare spontan în 2-3 săptămâni.

Pentru obținerea unor rezultate estetice superioare, se recomandă combinarea tratamentului cu toxina botulinică cu tehnici de umplere a ridurilor și rehidratare generală a feței și decolteului.

Susanu Clinic – Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă