Share This Article
Cosmetica medicală sau… despre procedurile estetice non-invazive. Imaginea noastră este extrem de importantă atât în relaţiile sociale, cât şi pentru stima de sine, fiind un factor important pentru fiecare dintre noi.
Procedurile cosmetice non-invazive câştigă teren, datorită efectelor deosebite asupra aspectului fizic. Inclusiv chirurgii plasticieni sunt de acord că tratamentele de înfrumuseţare non-invazive pot determina o întinerire cu până la 5 ani a pacienţilor, prezentând în acelaşi timp mai puţine riscuri decât intervenţiile chirurgicale cu bisturiul (de la cele asociate cu folosirea anesteziei, până la infecţiile post-operatorii sau la perioada îndelungată de recuperare).
Ridurile, de exemplu, erau eliminate prin lifting facial, până în urmă cu câţiva ani. Cu alte cuvinte, ţesuturile subcutanate ale feţei şi gâtului erau întinse de către chirurgul plastician, pentru conturarea liniei mandibulare şi ridicarea pomeţilor, iar excesul de piele era îndepărtat, incizia fiind închisă prin sutură. Ulterior, lifting-ul facial a fost înlocuit cu metode non-invazive – injecţii cu variante purificate ale toxinei botulinice. Disconfortul creat de injecţii este unul minor, administrându-se rapid. În 3 – 7 zile, rezultatele sunt vizibile, iar la 4 – 6 luni se repetă tratamentul.
* Alte substanţe folosite pentru ameliorarea ridurilor sunt colagenul, acid hialuronic, hidroxiapatita de calciu sau acid poli-L-lactic. Rezultatele sunt vizibile în câteva zile şi se păstrează pentru aprximativ 9 luni.
Procedura este dureroasă sau nu?
Microdermabraziunea
Este o alternativă a dermabraziunii (îndepărtarea chirurgicală a unor straturi de piele pentru regenerarea cutanată profundă). Microdermabraziunea presupune exfolierea stratului superior al pielii cu ajutorul unor cristaluri de mici dimensiuni, fiind eliminate astfel celulele moarte. Sunt eliminate ridurile fine, petele închise la culoare, precum şi alte imperfecţiuni ale pielii, cauzate de trecerea timpului. Pielea va avea un aspect rozaliu, proaspăt, în urma intervenţiei, iar iritaţia va dispărea în aproximativ o zi. În funcţie de aspectul pielii, ar putea fi nevoie de 10 şedinţe microdermabraziune, efectuate la interval de câteva săptămâni.
Lumina intensă pulsată (IPL)
Este una dintre cele mai noi metode non-invazive de întinerire.Radiaţiile luminoase cu lungime de undă controlată ajung la nivelul dermei, distrug celulele moarte sau bolnave şi determină regenerarea celulară. Nu presupune un disconfort major şi este utilizată pentru tratarea concomitentă a mai multor imperfecţiuni ale pielii. De exemplu, poate fi utilizată cu succes în tratarea rozaceei sau decolorarea cearcănelor ori a petelor de pe piele.
Peeling-ul chimic
Este utilizat pentru exfolierea straturilor superioare ale pielii, bazându-se pe acţiunea unor substanţe chimice. Deseori, este vorba despre o combinaţie de acid fenolic, acid tricloracetic, acid glicolic, acid salicilic şi acid lactic. Durează doar 15 minute, dar poate produce înţepături sau usturime. În general, stratul de piele moartă se elimină în câteva zile de la procedură, lăsând loc unui nou strat cutanat. Peeling-ul chimic este de ajutor în ameliorarea ridurilor fine, îndepărtarea petelor şi a cicatricilor, cauzate de acnee. Va fi nevoie de o serie de intervenţii, pentru rezultate vizibile.
Termajul (Thermage)
Considerat inovaţia secolului în materie de proceduri non-invazive, termajul este utilizat cu succes în tratarea pielii ridate şi a pleoapelor căzute, prin stimularea producţiei de colagen (substanţa ce oferă aspectul neted, tonifiat şi tânăr al pielii). Practic, ţesutul cutanat este încălzit prin energia undelor de radiofrecvenţă. Deşi poate fi dureros, termajul are avantajul că, în general, este nevoie de o singură şedinţă. Cel mai bun remediu pentru pleoapele căzute este termajul, iar rezultatele se văd după aproximativ 6 luni de la intervenţie.
Laserul dioda
Deoarece distruge glandele secretoare de sebum (responsabile de erupţiile acneice), laserul dioda este adresat în general persoanelor care suferă de acnee severă. Deşi este posibil să apară iritaţii după procedură, acestea dispar într-un timp scurt. Aspectul pielii se îmbunătăţeşte considerabil după aproximativ 6 luni de tratament.
Laserul non ablativ
Ca şi laserul dioda, cel non ablativ (denumit şi tratament antimelasmă cu laser fracţional non ablativ) penetrează doar stratul exterior al pielii, fără a le afecta pe cele interioare). Procedura determină creşterea producţiei de colagen, având astfel efecte de estompare a liniilor fine şi de îmbunătăţire a tonusul şi fermităţii pielii. De cele mai multe ori, se va aplica un anestezic local, pentru că intervenţia poate fi dureroasă.
Laserul non ablativ este ajută în tratarea melasmei şi zonele hiperpigmentate. Va fi nevoie să urmaţi o serie de mai multe şedinţe, la interval de mai multe săptămâni, pentru a obţine efectele dorite. De precizat este că pielea se înroşeşte uşor, în urma intervenţiei, însă revine la culoarea normală în scurt timp.