X

Cicoarea

Cicoarea este o planta cu flori albastre dispuse pe tulpina si ramuri, ale carei proprietati curative sunt cunoscute de pe vremea dacilor. Cicoarea este una dintre plantele des intalnite in tara noastra, care creste in mod spontan atat la marginea campiilor, pe pasuni, poienite, pajisti dar si la marginea drumurilor de tara si nu numai. Rezista destul de bine la praf si canicula si nu este deloc pretentioasa. Pentru a folosi proprietatile ei curative la capacitate maxima se recomanda ca recoltarea plantei se face in timpul infloririi, in prima parte a zilei, pentru a nu se inchide florile, in lunile incepand din luna august pana in luna octombrie. De la aceasta planta, in scop fitoterapeutic se utilizeaza planta, fara partile lemnoase ale tulpinii dar si radacina.

Beneficiile plantei de cicoare. Valorile nutritionale ale plantei.

Cicoarea poate fi cultivata in regiunile temperate. Anumite parti ale plantei, precum semintele, radacinile si partile uscate ale sale, ce se afla deasupra pamantului, sunt utilizate pentru fabricarea medicamentelor.

Cicoarea este utilizata pentru:

  • Imbunatatirea sanatatii ficatului;
  • Imbunatatirea sanatatii inimii;
  • Impotriva constipatiei;
  • Ameliorarea umflaturilor.

Cicoara continue zinc, magneziu, mangan, calciu, fier, potasiu, dar si vitamine precum A, B6, E, C si K. Aceste elemente sunt principalele ce stau in spatele beneficiilor cicoarei.

Asadar, 100 de grame de radacina de cicoare va continue:
  • 80 de grame de apa;
  • 303 kJ energie;
  • Proteine 1,4 grame;
  • Lipide 1,4 grame;
  • Carbohidrati 17,51 grame.
Din care minerale:
  • Calciu – 41 mg;
  • Fier – 0,8 mg;
  • Magneziu – 22 mg;
  • Potasiu – 290 mg;
  • Fosfor – 61 mg;
  • Seleniu – 0.7 microg;
  • Mangan – 0,23 mg;
  • Zinc – 0,33 mg;
  • Sodiu – 50 mg.
Iar vitamine:
  • C – 5 mg;
  • B1 – 0,04 mg;
  • B2 – 0,03 mg;
  • B3 – 0,4 mg;
  • B5 – 0,32 mg;
  • B6 – 0,24 mg.

Este important sa stim ceea ce contine cicoarea pentru a intelege de ce are atatea beneficii asupra organismului. Cicoarea a fost folosita inca din antichitate pe post de inlocuitor pentru cafea. Este recunoscuta pentru prorietatile sale terapeutice. Cicoarea are influenta si asupra sanatatii inimii. Inulina, prezenta in cicoare, este benefica pentru sistemul digestiv, reduce nivelul de colesterol rau, adica LDL.

Asadar, cicoarea are beneficii nenumarate asupra organismului. Datorita inulinei, cicoarea mai este utilizata si in procesele de scadere a greutatii. Cicoarea reduce continutul de zahar din sange. Cercetatorii au descoperit ca inulina din cicoare stimuleaza metabolizarea carbohidratilor, reducand nivelul de zahar din sange. Cicoarea ajuta si la reducerea inflamatiilor.

Radacinile cicoarei sunt utilizate pentru atenuarea artritei, mai exact a simptomelor sale. Dupa cum am specificat si in paragraful anterior, combate inflamatia. Acelasi lucru il va face si in acest caz: va combate inflamatia cauzata de catre osteoartrita. Cicoarea se va gasi in meniul dietelor specifice scaderii in greutate. Fibrele prezente in radacina cicoarei vor regla poftele de mancare. Asadar, se va reduce aportul de calorii, fapt ce trimite organismul spre pierderea in greutate.

Alte beneficii ale cicoarei sunt:

  • Fortifica sistemul imunitar;
  • Stimuleaza productia de bila;
  • Are proprietati antibacteriene;
  • Are proprietati antifungice;
  • Reduce ritmul cardiac;
  • Combate tahicardia;
  • Distruge parazitii intestinali.

Radacina de cicoare a fost utilizata de secole atat in scopuri culinare cat si medicale.

Sursa: www.springfarma.com

Cosmetic Line:
Related Post