TRATAMENTUL HIPERHIDROZEI SAU A TRANSPIRAȚIEI EXCESIVE. Hiperhidoza sau transpirația excesivă reprezintă un răspuns exagerat al glandelor sudoripare, având drept consecință o creștere a cantității de sudoare, peste normal. Atunci când suntem mai stresați, când este foarte cald afară sau când facem efort fizic intens, este normal să ne apară pe față brobonele de sudoare, sp ni se umezească palmele, tălpile sau axilele.
Cel mai frecvent întâlnită este cea localizează la nivelul axilelor
Cel mai frecvent întâlnită este cea localizează la nivelul axilelor, care devine extrem de stânjenitoare pentru pacient. Axilele sunt în permanență umede, hainele se pătează, se strică din cauza sărurilor conținute de sudoare, apare mirosul neplăcut din cauza creșterii colonizării bacteriene pe aria tegumentară afectată.
Mai putem vorbi de hiperhidroza la nivelul palmelor, la nivelul tălpilor sau extremității cefalice. Sunt persoane care transpiră abundent pe creștetul capului, pe frunte sau la nivelul mustății.
În ceea ce privește tratamentul, există unul rapid și ușor de efectuat; durează 10-15 minute, în cabinetul medicului sepecialist, și constă în injectarea la nivelul zonei afectate de toxină botulinică. Mulți pacienți se sperie când aud cuvântul „toxină”, deși tratamentul are o vechime de piața de 20-30 de ani. Toxina botulinică acționează prin transmiterea impulsului nervos la nivelul glandelor sudoripare prin inhibarea eliberării unui mediator chimic care este responsabil de stimularea în exces a glandelor sudoripare. Efectul tratamentului este local și temporar.
Cu acest tratament, nu ne adresăm decât zonei afectate, nu influențăm homeostazia, echilibrul intern al organismului, nu modificăm transpirația pe alte zone.
SURSA: Alina Neamțu