X

Rosiile: de ce e important sa le consumi in fiecare zi

Rosiile: de ce e important sa le consumi in fiecare zi. Peste 80% dintre romani afirma ca mananca rosii cel putin o data pe saptamana, intr-o forma sau alta. Fie ca le adaugam in salate racoritoare, in supe sau sosuri, ca sunt un ingredient de baza in tocanite sau pentru paste, rosiile sunt gustoase, aromate si vin intr-o multime de soiuri. Poate cel mai important aspect este ca sunt foarte sanatoase pentru noi. Poate mai sanatoase decat te-ai astepta. Hai sa vedem cu ce te pot ajuta rosiile.

Sunt bogate in antioxidanti si vitamine

Rosiile concureaza cu citricele in privinta continutului de vitamina C, dar sunt bogate si in vitamina A si antioxidanti. Beta-carotenul, luteina si licopenul sunt trei dintre substantele cu un rol important in detoxificarea organismului.
Multi specialisti sustin ca vitamina C si antioxidantii se pierd atunci cand rosiile sunt gatite si ca este de preferat ca acestea sa fie consumate crude sau gatite cat mai putin.

Alti nutrienti pe care ii contin rosiile sunt: biotina, potasiul, vitaminele B6, B3 si B1, vitamina E, magneziul, fierul si zincul.

Mentin oasele sanatoase

Stim ca nu te-ai fi asteptat la acest efect al rosiilor. Insa mai multe studii au demonstrat ca licopenul din acestea intarzie instalarea osteoporozei in perioada de premenopauza.

In plus, rosiile contin o cantitate considerabila de calciu si vitamina K. Ambele elemente nutritive sunt esentiale pentru consolidarea sistemului osos si refacerea oaselor in caz de ruptura.

Efecte benefice pentru piele, par si unghii

Antioxidantii din rosii iti pot curata tenul acneic, mixt sau gras. Poti prepara o masca pentru fata din pulpa rosiilor sau te poti clati o data pe saptamana cu suc de rosii. Pielea este ajutata si din interior, consumul regulat de rosii ajutand celulele din tegumente sa se regenereze, grabind eliminarea toxinelor.

In ajutorul pielii, parului si unghiilor tale vine si vitamina A din rosii, care le va hidrata si intari.

Rosii pentru inima si rinichi

Da, ai citit bine. Rosiile contin vitamine din grupul B care, alaturi de potasiu, reduc nivelul colesterolului si echilibreaza tensiunea arteriala. Consumul de rosii te poate ajuta, asadar, sa intarzii aparitia bolilor cardiovasculare, sa scazi riscul de infarct si de tromboza.

Rosiile au si efect diuretic, datorita antioxidantilor din compozitie si a formei zemoase. Unele studii au aratat si ca persoanele care consuma rosii au mai putine sanse sa faca pietre la rinichi.

VEZI TOT ARTICOLUL >>

Sursa: Dr. Oana Cuzino , Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Cosmetic Line:
Related Post