X

Totul despre colagen

Produs in mod natural in organism, colagenul este o substanta proteica prezenta in sistemul osos, sistemul muscular, sistemul digestiv, piele, vase de sange si articulatii. Acesta are rol in regenerarea celulara si a tesuturilor conjunctive si se gaseste in mai multe forme in organism, fiecare avand propriul mod de actiune.

Organismul produce in mod natural colagen pana la 30 de ani, insa productia scade treptat dupa aceasta varsta. Nivelul de colagen din organism poate fi afectat si de factori externi precum poluarea, radicalii liberi, fumatul, consumul excesiv de zaharuri sau expunerea la soare, asadar suplimentarea din surse externe poate fi necesara dupa depasirea acestei varste.

Ce este colagenul

Colagenul este o proteina dura, insolubila si este compusa din fibre. Acest nutrient face parte din structura tuturor tesuturilor conjunctive, reprezentand o treime din totalul proteinelor prezente in corpul uman. Impreuna cu elastina (proteina elastica ce ajuta tesuturile sa revina la forma initiala dupa o contractie), colagenul asigura sanatatea si buna functionalitate a intregului organism, in special a pielii, a oaselor si a articulatiilor, dar si a unor tesuturi protectoare, asa cum sunt cele care protejeaza rinichii.

Din punct de vedere chimic, colagenul este alcatuit dintr-o serie de aminoacizi precum glicina, prolina, hidroxiprolina si arginina. Acesti compusi sunt construiti din molecule de carbon, oxigen si hidrogen.

Celule responsabile pentru secretia fibrelor de elastina si a colagenului se numesc fibroblaste si se gasesc la nivelul dermului. Aceste celule contin aproximativ 1400 de aminoacizi, iar prezenta lor in corp are o pondere mai mare in anumite tesuturi:

90% din tesutul conjunctiv
90% din masa organica a oaselor
70% din piele

Principalele functii ale colagenului

Exista 28 de tipuri diferite de colagen, cu structuri si functii variate, insa caracteristica principala comuna este faptul ca toate sunt puternice si flexibile. Dintre acestea, cele mai comune sunt tipurile I, II, III si IV.

Tipul I este cel mai flexibil dintre toate si este secretat in piele, tendoane si oase. Tipul II e regasit in cartilaje, tipul III in piele si vasele de sange, iar tipul IV in tesuturile membranoase. Colagenul poate fi endogen (secretat in mod natural) sau exogen (aportul suplimentar din exterior).

Colagenul confera elasticitate pielii si tesuturilor, stimuleaza regenerarea celulara, vindecarea si cicatrizarea ranilor. Acesta functioneaza si ca un adeziv natural al organismului; de altfel, si denumirea lui, de origine greaca, se traduce ca “generator de lipici”.

Beneficiile colagenului pentru organism

Colagenul este esential pentru sanatate si are o serie de beneficii pentru majoritatea structurilor si a tesuturilor din organismul uman.

Colagenul in dermatocosmetica

Colagenul mentine structura calitativa a pielii si imbunatateste starea epidermei. Acesta imbunatateste si functionarea anumitor organe interne, indirect responsabile de probleme ale pielii precum acneea, iritatiile sau dermatitele locale.

Cu beneficii in mentinerea structurii calitative si a elasticitatii pielii, dar si cu un rol activ in tonifierea acesteia, colagenul are proprietati hidratante si impiedica aparitia ridurilor sau chiar le diminueaza pe cele deja existente, previne celulita si amelioreaza aspectul pielii corpului si ajuta la cicatrizarea rapida a leziunilor de la nivelul dermei.

Colagenul s-a dovedit benefic si in tratamentele antiacneice, deoarece ajuta la cicatrizarea rapida si eficienta a semnelor si la vindecarea pielii, stimuland celulele sa se regenereze. Tot datorita rolului de regenerare celulara, colagenul poate diminua afectiuni ale pielii precum edemele si eritemele.

VEZI TOT ARTICOLUL >>

Sursa: SECOM

Cosmetic Line:
Related Post