X

Postul intermitent. Ce este si ce beneficii are…

Postul intermitent implica abtinerea totala sau partiala de la mancare, pentru o anumita perioada de timp, inainte de a manca din nou in mod regulat. Printre beneficiile unui astfel de stil alimentar se afla scaderea in greutate si reglarea unor constante biologice. De asemenea, poate fi luat in calcul si faptul ca postul intermitent poate fi mai usor de respectat, comparativ cu alte diete traditionale, care au ca scop scaderea in greutate.
S-a constatat ca postul intermitent este eficient ca metoda pentru scaderea in greutate, contribuind la ameliorarea unor dezechilibre metabolice. Cercetarile au mai aratat ca postul intermitent poate avea efecte benefice si in cazul pacientilor cu diabet sau afectiuni cardiovasculare, reducand nivelurile colesterolului, diminuand procesele inflamatorii si sustinand regenerarea celulelor.
Abtinerea de la mancare pentru intervale mai mari de 12 ore sau reducerea aportului caloric ori excluderea unor tipuri de alimente din dieta pentru intervale de timp mai mari de 24 de ore declanseaza o serie de modificari in organism, prin accelerarea sau inversarea unor procese metabolice.
Acestea au ca efect: reducerea masei corporale si a nivelului de zahar din sange, prin diminuarea rezistentei la insulina a celulelor cu pana la 20-30%, fapt care amelioreaza nivelul glucozei, coborand aceasta constanta esentiala la un nivel normal, fara alta interventie medicamentoasa, reducerea markerilor care genereaza inflamatii, proces care insoteste orice afectiune cronica, reducerea nivelului trigliceridelor si altele. Toate acestea au ca efect reducerea riscului declansarii bolilor canceroase, a celor degenerative, inclusiv a bolii Alzheimer.

Tipuri de post intermitent

Exista diverse metode de post intermitent:

Postul de 12 ore

  • Perioadele de post de 10-16 ore pot determina organismul sa mobilizeze depozitele adipoase, pentru a le transforma in energie, ceea ce duce la scaderea in greutate.
  • Postul de 12 ore este bun pentru cei care au dificultati cu respectarea unor diete, ca urmare a faptului ca pauza alimentara este mica, iar o mare parte din timp este alocata somnului de noapte.
  • Conditia pentru a obtine rezultate este ca in restul de 12 ore, numarul de calorii consumate sa fie cu circa 200-300 mai mic decat necesarul zilnic recomandat, raportat la sex, varsta si stil de viata (sedentar sau activ).
  • Postul de 12 ore inseamna ca ultima masa sa se finalizeze la ora 19.00, iar a doua zi, prima masa sa fie la ora 7.00.

Postul de 14 sau 16 ore

  • Aceasta varianta lasa o fereastra de opt ore pentru a putea manca si este metoda 16:8 sau dieta Leangains.
  • Femeilor le este recomandata o pauza de 14 ore, iar barbatilor, de 16.
  • Este ideal pentru cei care nu au obtinut beneficii de la alte diete si pentru care postul de 12 ore nu functioneaza.
  • Masa de seara se termina la ora 20:00, iar urmatoarea este a doua zi, la ora 10.00 (pentru femei), respectiv 12.00 (pentru barbati).

Postul de doua zile

  • Cea mai populara este formula 5:2 si presupune reducerea aportului caloric timp de doua zile in fiecare saptamana.
  • Zilele de post nu sunt legate, intre ele fiind necesar sa exista cel putin o zi cu alimentatie normala.
  • In zilele de post, aportul caloric este limitat la 500 de calorii si impartit in doua mese: una de 200 de calorii, iar cea de-a doua, de aproximativ 300 de calorii.

Prima masa poate contine doua oua fierte tari, un biscuit de tarate si un iaurt mic, iar masa de pranz, o portie generoasa de fasole verde, conopida sau broccoli fiert (200-250 de grame), fara ulei, unt sau alte sosuri, si o bucata de peste sau piept de pui (cat palma, la gratar sau la abur) si un mar rosu.

In zilele cu alimentatie normala, este de preferat sa nu fie depasit maximul caloric recomandat pentru greutatea corporala si stilul de viata. Prima alegere trebuie sa fie alimentele sanatoase: supe de legume, carne slaba, legume, cereale integrale, grasimi sanatoase. In oricare zi, aportul de lichide (apa si ceai neindulcit) trebuie sa atinga pragul de doi litri.

Este important ca aportul caloric sa provina in proportie de 56% din grasimi (ulei de masline, avocado, ulei de cocos), 34% din carbohidrati (fructe, legume si cereale integrale) si 10% din proteine (carne, peste, leguminoase, oua, nuci), iar in cele de post, proportia sa fie: 44% grasimi, 47% carbohidrati si 9% proteine.

Postul de 24 de ore

  • Aceasta varianta presupune o pauza de alimentatie de 24 de ore, pe parcursul unei saptamani.
  • Pentru a fi eficienta si mai confortabila, se alege solutia unui mic dejun generos, iar de la ora 8.00 a zilei se face pauza alimentara completa, pana la ora 9.00 a zilei urmatoare.
  • Pe parcursul acestor ore, se pot bea lichide, atata vreme cat sunt complet lipsite de calorii, dar este recomandat sa fie evitate cele care contin indulcitori sintetici.

Continuare articol »

Cosmetic Line:
Related Post