X

Petele pigmentare

Poate că ați observat pe piele pete mici, puțin mai închise decât culoarea pielii. Este vorba, cel mai probabil, de hiper-pigmentare, adică pete pigmentare, de bătrânețe sau pete de soare. Știți de ce apar? Și cum eliminăm petele pigmentare?

Cum apar petele pigmentare?

Cauza principală a apariției petelor pigmentare este nivelul ridicat de melanină – un pigment natural care colorează părul, ochii și pielea. Excesul de melanină poate fi cauzat de influențele următorilor factori:

  • Expunerea exagerată la radiațiile solare, fără folosirea produselor cu SPF.
  • Modificările hormonale: petele apar adesea la femei care folosesc contraceptive hormonale, în timpul sarcinii sau la menopauză.
  • Vârsta: odată cu vârsta, numărul de melanocite scade, dar volumul lor crește, iar activitatea lor se intensifică.
  • Inflamații și răniri cutanate care au ca efect eliberarea de melanină.
  • Anumite medicamente (de ex. antibioticele) și plante (de ex. sunătoarea).
  • În funcție de cauze, deosebim câteva tipuri principale de pete pigmentare.

Tipuri de pete pigmentare

Melasma

Un tip de hiper-pigmentare aparte și, în același timp, inofensiv este melasma (chloasma). Apare cel mai frecvent pe obraji, pe nas și pe buza superioară. Afectează cu precădere femeile, fiindcă acest tip de pete este influențat de hormoni, respectiv de schimbarea nivelului lor, care afectează cantitatea de melanină.

Melasma se manifestă la 15 % dintre gravide, de unde și denumirea de „masca gravidei“ aplicată acestui tip de hiper-pigmentare. Melasma afectează și femeile care folosesc contraceptive hormonale orale. Vestea bună este că melasma poate dispărea spontan, după naștere sau după reducerea dozelor de estrogen.

CONTINUARE ARUCOL>> Petele pigmentare
Cosmetic Line:
Related Post