X

Petele pigmentare pot fi îndepărtete!

Petele pigmentare pot fi îndepărtete! Determinând un aspect estetic neplăcut, care nu numai că persistă, dar se poate şi accentua, petele pigmentare pot fi considerate afecţiuni care se pot transforma în timp în cumplitul cancer de piele.

Înainte de a vă prezenta tipurile de tratamente care pot duce la ameliorarea şi la dispariţia petelor pigmentare provocate de soare, trebuie să ştiţi că oricare ar fi intervenţia, sunt necesare şedinţe repetate, care îndepărtează pe rând straturi fine din pigmentul care se află situat în profunzimea pielii.
Posibilitatea de reapariţie a petelor pigmentare există, recidiva fiind datorată sensibilizării melanocitelor de a secreta pigmentul, inclusiv la stresuri minore asupra pielii. De aceea, protecţia împotriva UV va continua şi în timpul tratamentelor şi după terminarea intervenţiilor.

Care sunt metodele de atenuare si de dispariţie a petelor pigmentare?

Tratament noninvaziv Broad Band Light (BBL) şi Peelingul laser superficial (MLP) – adică se asociază tratamentul BBL care denaturează petele pigmentare cu un peeling laser pentru a antrena curăţarea mult mai eficientă a pielii. Aşadar, lumina intens pulsată (BBL) va denatura pigmentul din pata pigmentară (modificându-i culoarea), iar acesta va fi îndepartat cu ajutorul peelingului laser MLP. Această intervenţie îndepărtează stratul superficial al petelor pigmentare.
După intervenţie, pielea va fi mult mai curată şi mai decolorată. În funcţie de adâncimea petelor, vor fi necesare mai multe şedinţe (la 4-6 săptămâni) pentru a putea să îndepărtăm stratul pigmentar în întregime.
Tratamentul BBL şi laserul ProFractional – acest laser practic face microexcizii în toată grosimea petelor pigmentare, scoţând pata în toată grosimea ei. Este mult mai eficient decât primul, însă şi aici avem nevoie de una sau două intervenţii.

După un singur tratament, pielea se va lumina, va fi mult îmbunătăţită, poate chiar cu petele pigmentare dispărute. După câteva săptămâni, ele mai apar într-o oarecare măsură, pentru că, fiind profunde, stratul profund nu este eliminat în totalitate şi se superficializează, fiind nevoie de o nouă şedinţă.

În concluzie:
• nu abandonaţi crema cu SPF 50+, oricare ar fi anotimpul şi condiţiile meteo;
• odată aparute, aceste pete pigmentare pot fi îndepărtate cu ajutorul intervenţiilor laser, însă, odată stimulat, melanocitul are „memorie”. Deci, recidiva poate să fie destul de mare dacă nu folosiţi factor de protecţie solar;
• îndepărtarea lor nu se poate face într-o singură intervenţie, deoarece petele nu sunt superficiale, ci sunt destul de profunde! Avem nevoie de mai multe şedinte, pentru a îndepărta strat cu strat din fiecare pată pigmentară;
• lăsate pe loc, netratate, petele pigmentare se fixează din ce în ce mai bine în piele, aşa că eliminarea lor va fi din ce în ce mai anevoioasă. Nu le lăsaţi să se „învechească”! Ele se vor extinde în suprafaţă şi vor fi mult mai dificil de îndepărtat;
• înainte de apariţia intervenţiilor laser sau/şi lumina intens pulsată pentru îndepărtarea petelor pigmentare, erau folosite pe scară largă cremele depigmentante, cu efecte slabe sau chiar absente, deoarece pelele maronii sunt de cele mai mult ori situate profund în piele, locuri unde nici un fel de crema nu poate acţiona.

Cosmetic Line:
Related Post