fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mărirea buzelor cu acid hialuronic sau cu grăsime proprie

Mărirea buzelor cu acid hialuronic sau cu grăsime proprie. Ocupând o poziţie centrală în arhitectura facială, buzele joacă un rol estetic covârşitor în armonizarea trăsăturilor feţei. Deşi fiecare dintre noi este conştient de forma şi mărimea buzelor sale, acestea trebuie apreciate în raport cu celelalte elemente anatomice ale feţei. Există numeroase modalităţi şi reguli folosite de către chirurgii plasticieni în procedurile de reconstrucţie și remodelare a buzelor.

Reguli estetice în augmentarea buzelor

Regula celor cinci coloane

De exemplu, este bine cunoscută regula celor cinci coloane, prin care faţa se împarte în cinci coloane egale în lăţime, cu distanţa dintre unghiul intern şi extern al ochilor. Această distanţă trebuie să fie egală cu lăţimea buzelor în repaus.

Raportul dintre buze

O altă regulă se referă la raportul dintre buze: buza de sus trebuie să fie în medie 0,8 din buza de jos şi situată un pic anterior faţă de aceasta. De asemenea, buza de sus în totalitate (roşul buzei şi albul buzei) trebuie să fie 0,5 din buza de jos.


Acestea sunt doar câteva dintre regulile folosite în chirurgia reconstructivă a buzelor și implicit în procedeele de mărire a buzelor. Bineînţeles, percepţia proprie a pacientei în ceea ce priveşte forma ideală pentru buzele sale joacă un rol major, chirurgului plastician revenindu-i menirea de a aduce cât mai aproape de ideal acest deziderat.

Comunicarea între pacient și medic

Deşi în principiu este o procedură simplă, augmentarea de buze necesită o perfectă comunicare între pacient şi medic, pentru a putea transmite, respectiv înţelege pe deplin ceea ce se doreşte şi ceea ce se poate obţine. În procedura de augmentare / reconturare de buze, pacientul şi medicul au la îndemână o gamă foarte largă de procedee şi produse, fiecare dintre ele având avantajele şi dezavantajele sale. În general medicul va prezenta opţiunile de tratament, în funcţie de fiecare pacient în parte, rămânând la latitudinea acestuia să decidă care metodă / produs îl preferă.” (Dr. Sidonia Susanu – Medic Primar Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă)

Opțiunile disponibile

În principal, se pot folosi ţesuturi autoloage (recoltate de la pacient) sau produse de sinteză (filere) permanente sau resorbabile.

Augmentarea buzelor cu țesut autolog

Utilizarea grefei de țesut adipos

Dintre ţesuturile autoloage, cel mai frecvent se foloseşte grefa de ţesut adipos (sau lipocolagenul autolog). Ţesutul adipos se recoltează cu o canulă fină, în general de la nivelul ombilicului. Odată cu mărirea buzelor, se realizează şi rejuvenarea regiunii periorale şi a şanţurilor nazogeniene. În general, o cantitate de 7-8 ml de ţesut adipos este suficientă.

Procedura și recuperarea

După separarea de ser, sânge etc., ţesutul adipos se injectează la nivelul roşului buzelor pentru a le restabili volumul şi forma dorită. Imediat după tratament apare un edem important al întregii regiuni periorale, care cedează în 3-5 zile. Ţesutul adipos, odată injectat corect, îşi va păstra volumul şi forma atâta timp cât pacienta nu va prezenta variaţii importante în greutate.

Augmentarea buzelor cu acid hialuronic

Caracteristici și procedură

Dintre produsele de sinteză, cei mai populari sunt filerii de acid hialuronic. Acidul hialuronic este un compus care se găseşte în mod natural în organismul nostru. În funcţie de gradul de polimerizare, particulele de acid hialuronic pot avea dimensiuni variabile, cu rate variabile de resorbţie.

Acidul hialuronic este utilizat pe scară largă în aplicații medicale și cosmetice datorită versatilității și siguranței sale. În cazul mărirea buzelor, această substanță oferă avantaje semnificative, inclusiv posibilitatea de ajustare fină a volumului și conturului buzelor, reducerea riscului de reacții adverse și efecte pe termen lung care pot fi ajustate sau reversibile, în funcție de nevoile pacientului.” (Dr. Mara Popescu – Medic Specialist Chirugie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva – Susanu Clinic)

Procedura de augmentare a buzelor cu acid hialuronic se realizează în condiţii de anestezie locoregională. Fiecare nerv infraorbital şi mentonier este blocat cu 0,5-1 ml de anestezic. Procedura începe cu restabilirea conturului şi proiecţiei buzelor, urmată de definirea formei şi volumului acestora. Eventualele asimetrii existente se vor atenua sau anula astfel încât buzele să fie perfect simetrice la sfârşitul procedurii.

Recomandări post-procedură

Este recomandat ca înaintea tratamentului cu o zi, pacientul să urmeze un scurt tratament cu un antiherpetic (de exemplu, aciclovir). După tratament, se recomandă 1-2 doze de paracetamol la intervale de 8 ore, precum şi evitarea traumatizării buzelor şi a râsului pentru 2-3 zile. Uneori pot apărea echimoze la nivelul punctelor de injectare, dar acestea sunt perfect camuflabile cu ruj şi dispar în 3-5 zile.

Durata efectului

În general, folosind produși speciali pentru buze, efectul se menţine între 8 şi 10 luni, în funcţie de cantitatea de filler folosită. În cazul pacientelor care doresc o creştere importantă a buzelor faţă de volumul iniţial, este preferabil ca aceasta să se realizeze progresiv, în 2-3 injectări succesive, la intervale de 3-4 săptămâni, pentru a obţine un aspect natural şi elegant al buzelor.

Atunci când se utilizează țesut autolog, cum ar fi grăsimea proprie, efectele pot fi mai durabile. Țesutul adipos injectat corect în buze poate păstra volumul și forma pentru o perioadă mai lungă de timp, atâta timp cât pacienta nu prezintă variații semnificative în greutate. Procedura se poate repeta la 2-3 luni până la atingerea volumului și formei ideale, care să confere feței un aspect armonios. Astfel, rezultatele obținute cu țesut autolog pot fi mai permanente în comparație cu acidul hialuronic, însă acest lucru poate varia de la un pacient la altul.

SURSA: Susanu Clinic – Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă