fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cosmetica Medicală: Proceduri Estetice Minim-Invazive

Cosmetica Medicală: Proceduri Estetice Minim-Invazive. Cosmetica medicală, în special procedurile estetice minim-invazive, câștigă tot mai multă popularitate datorită efectelor lor semnificative asupra aspectului fizic. Aceste proceduri, susținute de numeroase studii științifice, oferă o alternativă mai sigură și mai convenabilă în comparație cu intervențiile chirurgicale tradiționale. Chirurgii plasticieni recunosc că tratamentele de înfrumusețare minim-invazive pot întineri aspectul pacienților cu până la cinci ani, minimizând în același timp riscurile asociate anesteziei, infecțiilor postoperatorii și perioadelor lungi de recuperare.

Evoluția Tratamentelor Anti-Riduri

În trecut, eliminarea ridurilor se realiza aproape exclusiv prin lifting facial. O procedură chirurgicală complexă în care chirurgul plastician întindea țesuturile subcutanate ale feței și gâtului pentru a redefini linia mandibulei și a ridica pomeții, îndepărtând excesul de piele prin sutură. Această metodă, deși eficientă, presupunea riscuri considerabile și o perioadă de recuperare îndelungată.

Astăzi, metodele minim-invazive, cum ar fi injecțiile cu toxină botulinică purificată, au revoluționat tratamentele anti-îmbătrânire. Toxina botulinică, cunoscută comercial sub numele de Botox, funcționează prin blocarea semnalelor nervoase către mușchii injectați, relaxându-i și reducând astfel ridurile. Disconfortul cauzat de aceste injecții este minim. Rezultatele devin vizibile în 3-7 zile, necesitând repetarea tratamentului la intervale de 4-6 luni pentru menținerea efectului.

Alternative Minim-Invazive pentru Întinerirea Pielii

Pe lângă toxina botulinică, există și alte substanțe utilizate în ameliorarea ridurilor și întinerirea pielii. Printre acestea se numără colagenul, acidul hialuronic, hidroxiapatita de calciu și acidul poli-L-lactic. Aceste materiale de umplere (fillere) sunt injectate în piele pentru a adăuga volum și a netezi ridurile.

Colagenul

Colagenul, o proteină structurală naturală a pielii, este utilizat în procedurile estetice pentru a reface volumul pierdut și a îmbunătăți textura pielii. Rezultatele injecțiilor cu colagen sunt vizibile aproape imediat. Acestea pot dura câteva luni, în funcție de tipul de colagen folosit și de metabolismul individual.

Acidul Hialuronic

Acidul hialuronic este o substanță naturală găsită în piele, cunoscută pentru capacitatea sa de a reține apă, oferind astfel hidratare și volum. Injecțiile cu acid hialuronic pot oferi rezultate imediate, iar efectele pot dura între 6 și 12 luni, în funcție de tipul de produs folosit și de zona tratată.

Cele mai frecvente indicații pentru rejuvenarea cu acid hialuronic includ ștergerea ridurilor de la nivelul frunții, a cearcănelor, șanțurilor nazolabiale, liniilor marionetă, precum și refacerea conturului și augmentarea buzelor și a pomeților. Procedura se realizează sub anestezie locală sau regională și presupune injectarea de acid hialuronic cu densitate adecvată zonei tratate.

În anumite situații, rejuvenarea cu acid hialuronic se poate combina cu alte proceduri, cum ar fi injectarea de toxină botulinică, pentru obținerea celor mai bune rezultate. În funcție de tipul de acid hialuronic folosit, rezultatele se pot menține timp de 9-12 luni. (Dr. Mara Popescu, Medic Specialist Chirurgie Plastia, Estetica si Reconstructiva – Susanu Clinic)

Hidroxiapatita de Calciu

Hidroxiapatita de calciu este un compus mineral găsit în mod natural în oase. Folosită ca filler, această substanță stimulează producția de colagen propriu al pielii, oferind rezultate care pot dura până la 12 luni sau mai mult.

Acidul Poli-L-Lactic

Acidul poli-L-lactic este un material sintetic biodegradabil care stimulează producția de colagen în piele. Rezultatele nu sunt imediate, dar se dezvoltă treptat pe parcursul mai multor luni și pot dura până la doi ani.

Perspective din Domeniu

Renumiți experți în domeniul cosmeticii medicale susțin eficiența și siguranța procedurilor minim-invazive. Dr. Jean Carruthers, pionier în utilizarea toxinei botulinice, afirmă: „Toxina botulinică a revoluționat tratamentele cosmetice minim-invazive, oferind pacienților soluții rapide și eficiente pentru reducerea ridurilor, fără necesitatea intervenției chirurgicale” . De asemenea, Dr. Mauricio de Maio, un expert internațional în estetica facială, subliniază: „Utilizarea fillerelor, cum ar fi acidul hialuronic, nu doar că îmbunătățește aspectul estetic, dar stimulează și producția naturală de colagen, contribuind la sănătatea pe termen lung a pielii” .

Concluzii

Procedurile estetice minim-invazive reprezintă o opțiune atractivă pentru cei care doresc să își îmbunătățească aspectul fără a se supune riscurilor și disconfortului asociate intervențiilor chirurgicale. Aceste tratamente oferă soluții eficiente și sigure pentru întinerirea pielii, susținute de dovezi științifice și de experiența clinică a specialiștilor în domeniu. Continuarea cercetărilor și inovațiilor în acest domeniu promite să aducă noi metode și tehnologii care să răspundă nevoilor estetice ale pacienților într-un mod și mai precis și eficient.

Referințe:
  1. Carruthers, J. et al. „Botulinum Toxin for Facial Rejuvenation.” Journal of Cosmetic Dermatology, 2019.
  2. de Maio, M. et al. „Hyaluronic Acid Fillers: The New Gold Standard.” Dermatologic Surgery, 2018.

Susanu Clinic – Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă