X

Cuperoza sau ce se intampla de fapt cu tenul tau

Cuperoza sau ce se intampla de fapt cu tenul tau – Cuperoza sau rozaceea se numara printre cele mai frecvente afectiuni ale tenului, alaturi de acnee, seboree, eczeme si psoriazis.

Multe persoane sufera de cuperoza fara a fi aflat inca, alegand produse pentru ten sensibil, dar care din pacate pot fi inadecvate tenului lor.

Ce este rozaceea (cuperoza)?

Rozaceea (cuperoza) afecteaza intre 30% si 50 % din populatie si este foarte important sa primesti diagnosticul corect pentru problemele tenului tau. De aceea iti recomandam sa consulti un dermatolog, dar apoi sa ceri si a doua opinie la un altul in caz ca ai indoieli.

Care sunt semnele rozaceei (cuperozei)?

Tulburarile se intalnesc in special la nivelul fetei, crutand scalpul (spre deosebire de seboree sau psoriazis). Evolutia rozaceei dureaza o perioada mai lunga de timp si se produce pe stadii – de la incipiente la avansate.

Stadiile rozaceei (cuperozei)

Primul stadiu evolutiv al rozaceei (cuperozei) – eritemul tranzitor
In prima faza apar zone de roseata tranzitorie la nivelul fetei (obraji, barbie, frunte, nas). Aceste zone de roseata dispar, ca apoi sa reapara fie in aceleasi locuri, fie in altele.
Tot in acest stadiu tenul este foarte sensibil la majoritatea produselor cosmetice, iar in unele zone ale tenului (in special la nivelul obrajilor si nasului) pot fi evidente mici vene – venectazii.
Acest stadiu poate fi declansat de factori iritanti – cosmetice agresive, expunere exagerata la soare, stres puternic, schimbari bruste de temperatura sau temperatura extrema, consumul de alcool sau fumatul mai mult decat de obicei, alimentele sau baile fierbinti, sauna sau sauna faciala, tratamente agresive la nivelul tenului deja sensibilizat, ca folosirea excesiva a exfoliantelor sau dermoabraziunea – dar si tratamentul cortizolic.

Al doilea stadiu al cuperozei (rozaceei) – stadiul cuperozic propriu-zis
In acest stadiul roseata devine mai intensa, in pusee mai dese si mai lungi. Unele vase de la nivelul pielii se dilata si mai mult si devin usor vizibile, cu aspect suparator. Aceste vene pot sa apara pe obraji, pe nas sau aripile nazale, in barbie sau sub ochi.

Al treilea stadiu al cuperozei (rozaceei) – stadiul papulopustulos
Daca pana acum tenul nu a fost tratat corespunzator, afectiunea evolueaza pana la formarea unor papule pustuloase, care se aseamana foarte mult cu acneea, insa nu au nicio legatura cu aceasta din urma afectiune. In fapt, aceste papule pustuloase nu sunt “cosuri” si nici nu au aceeasi cauza cu acneea. De aceea si tratamentul este diferit, iar dermatologul trebuie sa puna corect diagnosticul.
Acneea rozacee cum se mai numeste si acest stadiu evolutiv asociaza de asemenea pori dilatati (fara puncte negre), zone cu exces de sebum si zone cu sebum solid, care se descuameaza intens. Aceste tulburari ale pielii se pot extinde la nivelul gatului si decolteului.

Ultimul stadiu al rozaceei – “elefantiazisul” fetei
La nivelul fetei apar noduli mari inflamatorii si placi hipertrofice. La barbati poate fi caracteristic nasul mare si rosu, cu vene vizibile. Aceste leziuni apar in special la nivelul nasului si obrajilor.

Pentru a va ingriji corect pielea, este important sa fiti buni observatori in privinta comportamentului acestuia. Spre exemplu tenul poate prezenta mai multe zone cu comportamente diferite si deci nevoi diferite. Astfel ca zona “T” poate necesita o anumita ingrijire, in timp ce fruntea alt tratament, conturul ochilor are nevoie si de hranire pentru preventia ridurilor, iar obrajii (in special zona laterala) de hidratare. Este doar un exemplu pentru a va ghida in alegerile viitoare.

SURSA: kudika.ro

Cosmetic Line:
Related Post