X

Culorile sănătăţii (legume şi fructe)

Legumele şi fructele cât mai viu colorate sunt prima alegere atunci când ne gandim la un regim alimentar cât mai sănătos.

Din punct de vedere estetic sunt extraordinar de atractive, iar din punctul de vedere al conţinutului sunt pline de elemente nutritive benefice organismului.

1. Legumele şi fructele verzi
Legumele şi fructele verzi sunt o excelentă sursă de vitamine şi minerale. Conţinutul ridicat de fibre, luteină, vitamina A, vitamina C, acid folic, fier şi calciu, care se găsesc în cantităţi diferite în fiecare aliment, sunt nutrienţi care contribuie la reducerea riscului de cancer şi diabetului de tip 2.
După cum probabil stii, este important ca legumele şi fructele verzi să se regăsească în orice tip de dietă, deoarece menţin sănătatea celulelor şi sunt eficiente în prevenirea problemelor legate de artere, rinichi şi ficat.
În această categorie se află varza, spanacul, ardeiul verde, salata verde, dovleceii, broccoli, varza de Bruxelles, fasolea verde, mazărea, pătrunjelul, merele verzi, kiwi, castravetii, avocado.

2.Legumele şi fructele albastru-violet
Legumele şi fructele albastru-violet precum afinele, strugurii, smochinele, coacăzele, vinetele, prunele, sfecla, murele, reprezintă o sursă importantă de antioxidanţi. Acestea sunt benefice organismului datorită efectului pozitiv pe care îl au asupra sistemului nervos.

3.Legumele şi fructele roşii
Fructele şi legumele din această gamă sunt bogate în antioxidanţi, vitamine şi fitonutrienţi. Se aseamană cu cele două categorii descrise anterior, prin prisma faptului că şi acestea ajută la combaterea mai multor tipuri de cancer şi boli cardiovasculare. Un alt plus pe care îl au legumele şi fructele roşii, este că ajută la menţinerea sanatăţii aparatului vizual şi a modului de funcţionare optim al tractului urinar şi chiar al celui digestiv.
Alimentele indicate sunt: afine, grapefruit, guava, rodie, ridichi, zmeura,capsuni, cirese, mere rosii, pepene rosu.

4.Legumele şi fructele galben-portocalii
Existenţa vitaminei C, beta-carotenului, acidului folic, potasiului ajută la reducerea inflamaţiilor, la încetinirea procesului de îmbătrânire, la menţinerea aparatului vizual într-o stare bună şi chiar la întărirea sistemului imunitar.
Nutriţioniştii ne recomandă consumul de dovleac, portocale, morcovi, mandarine, lămâi, porumb, piersici, ananas, fructul pasiunii, papaya, pere, cartofi dulci.

5.Legumele şi fructele albe
Nutriţioniştii ne spun că este indicat consumul alimentelor din această categorie datorită beneficiilor avute asupra organismului. Aceste fructe şi legume conţin antioxidanţi şi nutrienţi benefici la creşterea imunităţii şi obişnuirea organismului cu o stare de satietate pe termen lung.
Bananele, cartofii, ciupercile, conopida, rădăcina de pătrunjel sunt doar câteva dintre alimentele regăsite în această categorie.

SURSA:www.one.ro

Cosmetic Line:
Related Post