fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ridurile sunt harta vietii

Cu totii am auzit cliseul: ridurile sunt harta vietii. Dar majoritatea ar prefera sa nu isi aminteasca despre vremurile trecute. Ce se poate face? In primul rand, ar trebui sa intelegem cum se formeaza ridurile. Apoi, cei care doresc sa isi reduca ridurile, vor putea sa exploreze posibilitatile terapeutice.

 

Urmatorii factori sunt cei mai importanti:

Imbatranirea

Ridurile sunt consecinta procesului de imbatranire. Odata cu inaintarea in varsta, celulele se divid mai lent, iar stratul intern, denumit derm, incepe sa se subtieze. Reteaua de elastina (proteina care confera gradul de intindere al pielii) si fibrele de colagen (principalele proteine de sustinere de la nivelul pielii), care sustin straturile superficilale, devenind mai slabe sau rupandu-se (alunecand unele peste altele), pot cauza aparitia ridurilor (obervate la suprafata). Odata cu inaintarea in varsta, pielea isi pierde elasticitatea, este mai putin capabila sa isi pastreze hidratarea, secretia glandelor sebacee scade, iar pielea se vindeca mai greu. Toate acestea contribuie la aparitia ridurilor.

Contractia muschilor faciali

Ridurile dintre sprancene (riduri de incruntare) si ridurile care pleaca de la coltul ochilor (denumite si laba gastii) se formeaza datorita contractiilor muschilor faciali. Rasul, incruntarea, privirea cu coada ochiului si alte expresii faciale obisnuite determina accentuarea acestor riduri. Cu timpul, aceste expresii asociate cu forta gravitatiei contribuie la aparitia gusei si pot determina lasarea pielii din jurul ochilor.

Efectele soarelui

Expunerea la radiatiile ultraviolete poate determina imbatranirea precoce a pielii. Imbatranirea precoce a pielii se numeste fotoimbatranire. Radiatiile ultraviolete care determina fotoimbatranirea distrug fibrele de collagen si determina formarea in exces de elastina modificata (anormala). Atunci cand radiatiile ultraviolete distrug tesuturile cutanate, se produce o enzima numita metaloproteinaza. Aceasta enzima genereaza si resintetizeaza colagen nou. In timpul acestui proces, unele fibre sanatoase de colagen sunt distruse, rezultand o formare dezorganizata de fibre numite cicatrici solare. Ridurile se formeaza atunci cand procesul de reconstructie se produce fara incetare.

Fumatul

Pielea sanatoasa se regenereaza in permanenta. In timp ce vechiul colagen este distrus, un altul nou se formeaza. Cercetatorii au observat ca fumatul determina o scadere accentuata a producerii de colagen. Acest lucru determina la randul lui aparita ridurilor.

Care sunt alternativele terapeutice pentru reducerea ridurilor?

Exista o varietate de terapii care se pot efectua fara o prescriptie medicala, incluzand diverse creme sau lotiuni. De asemenea, tratamentul topic cu retinozi poate fi prescris de catre medic.

Alte tipuri de lasere, cunoscute ca lasere non-ablative, pot fi utilizate de asemenea in tratamentul ridurilor. Aceste lasere actioneaza pe principiul incalzirii dermului si stimularii secretiei de colagen. Aceasta tehnica, care nu afecteaza straturile superficiale ale pielii, au o perioada de vindecare scurta. Cu toate acestea, rezulatele nu sunt asa de spectaculoase ca in cazul laserelor ablative, care indeparteaza straturile pielii.

Toxina botulinica si alte tipuri de injectii sunt tehnici suplimentare care pot fi folosite pentru reducerea ridurilor.

Pacientii vor stabili impreuna cu medicul specialist tipul de tratament adecvat. Fiecarui pacient i se va potrivi un anumit tip de tratament, la fel cum fiecare tehnica poate fi aplicata pacientilor adecvati.

Indepartarea straturilor superficiale in vederea reducerii ridurilor sau a denivelarilor de la nivel cutanat este o modalitate de a recapata netezimea pielii si de a arata mai tanara. Dermabraziunea (inlaturarea straturilor cutanate prin razuire) si peeling-ul chimic (inlaturarea straturilor prin topirea acestora cu ajutorul unor substante care se aplica local) sunt doua dintre metodele uzuale folosite in remodelarea tenului. Remodelarea faciala cu ajutorul laserului ablativ (exemplu laser cu dioxid de carbon sau cu erbiu) este o alta tehnica care, la fel ca si dermabraziunea sau peeling-ul chimic profound, necesita o perioada mai indelungata de vindecare.

Alte sfaturi utile: www.sfatulmedicului.ro