X

Pur si simplu FERICIRE!

endorfine

Organismul produce pentru uz propriu hormoni cu efect asemănător narcoticelor, cunoscuţi sub numele de endorfine. Aceste substanţe sunt eliberate de corpul nostru pentru a estompa durerea, a aşterne uitarea peste experienţe fizice traumatizante, pentru a ne relaxa, a favoriza procesul de însănătoşire şi întărirea sistemului imunitar, dar şi pentru crearea senzaţiei de bine.

Creierul secretă endorfine şi sub influenţa efectelor emoţiilor pozitive, precum râsul, bucuria, dragostea, recunoştinţa, credinţa. Prin cultivarea emoţiilor pozitive, se eliberează mai multe endorfine, care, la rându-le, generează fericire. De aceea, endorfinele sunt cunoscute şi sub numele de hormonii fericirii.
Ce favorizează eliberarea endorfinelor

Sportul. Orice fel de activitate fizică. Exerciţiile aerobice ajută la eliberarea rapidă de endorfine. Unii oameni au nevoie de doar 10 minute de exerciţiu fizic moderat pentru a simţi efectul lor benefic; altora le trebuie 30 de minute. Plimbări în aer liber: mersul, ca mişcare fizică moderată, dar şi expunerea la soare şi aer curat eliberează endorfine şi contribuie la starea noastră de bine.
Muzica. Biologii au descoperit că bogaţia muzicii dă ascultătorilor o senzaţie de euforie. Diverse studii au arătat că emoţiile pe care le generează muzica au adesea proprietăţi de vindecare, astfel că organismul expus la sunete armonioase eliberează propriul anestezic şi îmbunătăţeşte sistemul imunitar.
Dansul îmbină perfect muzica şi sportul, şi este considerat un catalizator fruntaş al producerii de endorfine.
Ciocolata si ardeiul iute. Secreţia de endorfine poate fi declanşată de consumul ciocolatei sau a ardeiului iute.

Atingerea. Atingerea stimulează producţia de hormoni. Atât masajul, cât şi sexul şi acupunctura, contribuie la eliberarea de endorfine, stimulează circulaţia sângelui, activează sistemele nervos şi limfatic şi produc o stare de relaxare plăcută.
Râsul. Râsul diminuează secreţia hormonilor de stres, cortizol şi epinefrină, şi îmbunătăţeşte sistemul imunitar. Efectul psihologic al unei şedinţe de râs de o oră, ca urmare a vizionării unei comedii poate dura până la 14 ore.

Cosmetic Line:
Related Post