X

Pregatirea pentru o inteventie chirurgicala

Nu in urma cu mult timp, o operatie insemna internarea in spital cu o zi mai inainte si externarea dupa o saptamana. Astazi, mai mult de jumatate dintre interventiile chirurgicale sunt realizate la pacienti neinternati. In schimb, interventia este realizata intr-un centru chirurgical ambulatoriu, iar pacientul se poate intoarce acasa in mai putin de 24 de ore. Aceste facilitati sunt disponibile deocamdata doar in tarile dezvoltate. In general, chirurgia ambulatorie este potrivita pentru proceduri simple care pot fi realizate in 60-90 de minute si nu necesita ca pacientul sa fie monitorizat atent dupa interventie.

 

Chirurgia ambulatorie ofera cateva avantaje fata de interventiile care necesita spitalizare:
  • un risc scazut de infectie dupa interventie;
  • recuperare la domiciliu;
  • mai putine intarzieri si un timp mai scurt de asteptare;
  • costuri mai mici;
  • o perturbare mai mica a programului pacientului intrucat operatiile sunt programate.

Totusi, daca este necesara realizarea unei incizii largi sau exista risc pentru complicatii, chirurgia de o zi poate sa nu fie o optiune potrivita. Chirurgia ambulatorie nu este pentru orice pacient.

Chirurgia de o zi pune, de asemenea, mai multa responsabilitate asupra pacientului care trebuie sa faca testele preoperatorii necesare, sa-si administreze medicatia analgezica, sa mentina inciziile curate si sa realizeze ingrijirea postoperatorie de unul singur.

Pregatirea emotionala

Interventia chirurgicala are si un efect emotional. Chiar si proceduri simple realizate in cabinetul medicului pot determina reactii puternice.

Unii experti recomanda pregatirea pentru o interventie chirurgicala printr-o serie de tehnici de relaxare: respiratia profunda, gandirea pozitiva si vizualizarea: imaginarea si vederea mentala a unui rezultat pozitiv al interventiei chirurgicale si o recuperarea rapida, spre exemplu.

Este foarte important ca pacientul sa discute despre toate aspectele ce ii pot produce neliniste cu medicul curant, sa existe o relatie de sinceritate si respect reciproc pentru cele mai bune rezultate. Deseori, pacientii sunt speriati pentru ca nu stiu ce urmeaza sa li se intample, nu stiu cum se vor simti dupa, care va fi rezultatul. De aceea, desemnarea medicului care va efectua operatia trebuie sa tina cont si de relatia pe care pacientul stabileste cu acesta.

Pregatirea fizica

In timp ce pregatirea emotionala este un pas necesar, dar deseori trecut cu vederea, pregatirea fizica este este un factor important pentru evolutia postchirurgicala buna.

In saptamanile de dinainte de interventia chirurgicala, pacientul ar trebui:
  • sa se opreasca din fumat si sa evite excesul de alcool;
  • sa aiba o dieta echilibrata care sa includa multe alimente bogate in vitamina C, care ajuta la vindecarea tisulara;
  • evitarea aspirinei si a altor medicamente asemanatoare aspirinei, a anticoagulantelor care interfereaza cu coagularea sangelui, cu cinci-sapte zile inainte de intervenita chirurgicala;
  • exercitiu fizic regulat pentru cresterea nivelului de energie si mentinere fortei;
  • daca este necesar, apelarea la ajutorul altor persoane pentru zilele sau saptamanile postoperatorii.
In cazul in care pacientul opteaza pentru chirurgie, ar trebui sa discute urmatoarele cu medicul:
  • Programarea interventiei elective, luand in considerare problemele familiale si cele de serviciu;
  • Aflarea tipului testelor de laborator necesare, care pot include radiografii, teste de sange, teste de urina si electrocardiograma;
  • Intrebari legate de modificarea programului administrarii si dozelor de medicamente pe care pacientul deja la ia;
  • Daca pacientul este diabetic, trebuie discutata modificarea dozelor de insulina in timpul perioadei preoperatorii cand pacientul nu mananca;
  • Intrucat exista mai multe modalitati de a realiza o procedura specifica, medicul trebuie sa explice pacientului interventia si cum este realizata, daca exista mai multe tehnici de realizare;
  • Daca pacienta se pregateste pentru interventie electiva, isi poate alege chirurgul si sa-si faca „temele” in ceea ce-l priveste: cat este de experimentat? Daca are subspecializari? Cat de mult interventii asemanatoare a mai realizat? Care este rata succesului sau? De retinut totusi ca cel mai important motiv pentru a alege un anume chirurg este ca femeia sa se simta respectata si ascultata.

Intelegerea durerii

Intelegerea a ceea ce se intampla dupa operatie este la fel de important ca si cunoasterea a cee ce se intampla in timpul operatiei. Durerea este o parte inevitabila a chirurgiei. Durerea este modul in care organismul trimite semnale de avertizare catre creier, semnaland faptul ca exista leziuni care trebuie ingrijite.

Desi este o reactie normala la interventia chirurgicala, durerea poate interfera cu recuperarea prin:
  • poate face ca pacientaulsa-si suprime tusea, ducand la acumularea de lichid la nivelul plamanilor si aparitia pneumoniei;
  • incetinirea reluarii tranzitului intestinal;
  • impiedicarea pacientului sa coboare din pat, crescand riscul de aparitie a cheagurilor de sange;
  • cresterea nivelului de stres, depresie si anxietate.

Exista mai multe cai de a reduce durerea dupa operatie care pot fi prescrise pentru durere severa si administrate intravenos, oral sau transcutanat (prin plasture). Acetaminofenul, medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, cum a fi ibuprofenul si alte antalgice non-narcotice pot fi, de asemenea, utilizate, sub forma lichida sau de comprimat. Injectiile locale cu anestezic sau creme si plasturi anestezici pot ajuta la pregatirea corpului pentru o procedura sau la ameliorarea durerii dupa interventie.

In functie de tipul de interventie chirurgicala, pacientului i se pot administra antalgice prin analgezia intravenoasa controlata de pacient, care este de obicei folosita in spitale pentru durerea acuta postchirurgicala. Alte abordari nonmedicale pentru ameliorarea durerii pot fi eficiente.

Acestea sunt:
  • tehnici de relaxare;
  • aplicarea de cald sau gheata pe locul operat;
  • masajul si exercitiile de intindere (stretching);
  • Inainte de operatie este bine ca pacientul sa discute cu medicul despre posibilele tipuri de durere ce pot apare si cele mai eficiente mijloace de a o ameliora.

De retinut

Inainte de orice tip de operatie, pacientul trebuie sa discute cu medicul despre riscurile la care se supune, despre circumstantele in care se va produce interventia, in cazul in care vorbim despre chirurgia electiva, sa ii comunice asteptarile si sa pregateasca intrebarile legate de procedura, simptomatologie postoperatorii si urmatorii pasi pe care ii va avea de urmat dupa externare.

Nu trebuie sa exista retineri in a comunica orice fel de temere, de comunicare a oricarei anomalii observate in sanatatea sa, a medicamentelor sau altor substante utilizate. De asemenea, este important de stiut ca orice interventie chirurgicala presupune o pregatire preoperatorie, unde vorbim despre analize de sange, investigatii imagistice, alte examene de specialitate, renuntare la fumat si la consumul de alcool, precum si o perioada de recuperare, mai rapida sau mai lenta in functie de operatia la care a fost supus pacientul si particularitatile acestuia.

Alte sfaturi utile: www.sfatulmedicului.ro

Cosmetic Line:
Related Post