fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alimente considerate anti-age

Odata cu batranetea, treptat, scade si capacitatea organismului de a mai sintetiza colagenul in mod natural. Diminuarea cantitatii de colagen mai este cauzata si de faptul ca rareori obisnuim sa consumam alimente in care se afla din belsug (sorici, piftie, zgarciuri).

Alimente considerate anti-age:

  • Fructe si legume bogate in vitamina C: rodii, kiwi, citrice, fructe de padure, ardei, legume cu frunza verde consumate crude, etc.;
  • Alimente bogate in minerale, in special in zinc (zincul permite mentinerea alaturata a fibrelor de colagen si de elastina): peste si fructe de mare, carne slaba, oua, cartofi, mere, nuci, alune, struguri, avocado, papaya, cocos, etc.

Principala problema a colagenului este ca organismul nostru nu este capabil sa acumuleze rezerve inseminate, care sa compenseze deficitele ce apar pe masura ce inaintam in varsta. Procesul sintezei de colagen incepe sa incetineasca in jurul varstei de 25 de ani, iar concentratia se reduce brusc dupa 50-60 de ani. Din cauza ca nu reusim sa regeneram depozitul de colagen, de multe ori, ajungem sa ne confruntam cu diverse carente, chiar grave, ce duc la degradarea unor organe, in special a celor expuse efortului fizic: tendoane, articulatii, oase, muschi, cartilaje, vertebre. Diminuarea concentratiei de colagen se identifica prin primele semne ale procesului de imbatranire.

Reducerea capacitatii organismului de a sintetiza colagenul este urmata de instaurarea osteoporozei (un proces in care are loc rarefierea si pierderea masei osoase). In plus, carenta de colagen provoaca suferinta intregului corp si este agravata odata cu inaintarea in varsta, fiind responsabila de:

  • Degradarea aspectului pielii;
  • Atenuarea functiilor vitale ale organismului;
  • Pierderea energiei fizice;
  • Deteriorarea circulatiei lichidelor extracelulare;
  • Reducerea tonusului muscular;
  • Distrugerea progresiva a cartilajelor;
  • Diminuarea elasticitatii articulare;
  • Inflamarea si deformarea articulatiilor;
  • Slabirea functiei vizuale cu sau fara cataracta, etc.

Administarea pe termen lung a suplimentelor pe baza de colagen, contribuie la completarea rezervelor necesare organismului pentru a repara tendoanele, cartilajele si a ameliora patologiile articulare. Diverse studii clinice au confirmat ca 10 g de colagen hidrolizat zilnic, pe o perioada de cel putin 6 luni, a reusit sa amelioreze simptomele artrozelor.