fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ciupercile – secretul pentru o piele fara riduri?

Ciupercile – secretul pentru o piele fara riduri? Ciupercile ar putea fi un aliat de nadejde in lupta impotriva semnelor imbatranirii. Acestea contin cantitati mari de ergotioneina si glutation, ambii antioxidanti de pret, care lupta importiva efectelor radicalilor liberi, deci a stresului oxidativ, amanand astfel aparitia ridurilor si a celorlate semne ale imbatranirii la nivelul pielii.

Radicalii liberi nu numai ca accelereaza procesul de aparitie a ridurilor pe ten, insa totodata cresc si riscul de afectiuni precum dementa, afectiunile cardiace ori cancerul, intrucat produc daune la nivelul ADN-ului celular. Poti proteja insa organismul de radicalii liberi, asigurandu-i un aport optim de atioxidanti. Antioxidantii se regasesc in concentratii mari in alimente precum fructele si legumele.

Un studiu facut de cercetatorii de peste Ocean a analizat 13 specii diferite de ciuperci, in vederea analizarii aportului de ergotioneina si glutation. S-a constatat astfel ca in hribi se regaseste cea mai mare concentratie de antioxidanti de acest tip. Insa si ciupercile comune contin ergotioneina si glutation in cantitati suficiente pentru a ne bucura de efectele anti-aging.

Avantajul este ca, spre deosebire de alti antioxidanti, acestia doi sunt foarte stabili din punct de vedere termic, ceea ce inseamna ca nu sunt afectati de procesul de gatire, chiar daca acesta implica si prepararea termica.

Rezultatele acestui studiu sunt utile, insa e necesar sa se faca cercetari suplimentare, astfel incat sa se confirme faptul ca in urma consumului indelungat de ciuperci se vor observa efectele anti-aging.

Asadar, ciupercile sunt cea mai generoasa sursa de ergotioneina si glutation la un loc, ceea ce inseamna ca sunt extrem de sanatoase si au o multime de beneficii pentru organism.

In afara de efectele anti-aging, ciupercile au o multime de efecte benefice asupra organismului – iata cateva dintre acestea:
  • Mentin sanatatea osoasa, continand o cantitate mare de calciu, despre care stim ca fortifica oasele. Consumul regulat de ciuperci poate sa contribuie la reducerea riscului de osteoporoza, precum si riscului de dureri articulare.
  • Fortifica sistemul imunitar datorita cantitatii mari de antioxidanti si vitamine (vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina C)
  • Regleaza nivelul de zahar din sange, fiind recomandate in mod deosebit pacientilor diabetici.
  • Contribuie la scaderea in greutate, precum si la mentinerea indicelui de masa corporala in limitele sanatoase. Ciupercile contin fibre in cantitati mari, imbunatatind digestia. Acestea nu contin grasimi sau carbohidrati, fiind ideale pe post de alimente de dieta.
  • Reprezinta o sursa ideala de vitamina D, care reduce riscul de osteoporoza, diabet si afectiuni cardiace.
Sursa: Autor: Dr. Oana Cuzino , Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC