“Fiecare sămânță de rodie care ajunge în stomacul tău este o sămânță de viață pentru inima ta”(Syed Zair Hussain Rizvi)
Pornind de la o scurtă descriere a fructului giuvaier care de altfel oferă colorit, savoare anotimpului de toamnă putem asocia intimitatea rodiei cu o comoară de rubine care reflectă perfect nuanța de roșu – culoare a pasiunii… și cum anotimpul rece si-a făcut simțită prezența neașteptată, trebuie să consumăm armele necesare ale naturii pentru a păstra organismul sănătos și plin de vitalitate
Rodia, fructul exotic de toamnă, este considerat un fruct tradițional din Israel, s-a extins aproape peste tot în lume, însă pentru a fructifica s-au realizat soiuri aclimatizate. Rodia face parte din categoria fructelor antice și este unul din cele mai comune fructe pe piața mondială. În țara noastră fructele se recoltează în lunile Octombrie-Decembrie.
Cum identificăm fructul de rodie?
Fructul de rodie, de regulă are dimensiunea mai mare decât un măr obișnuit 7-10cm în diametru, formă rotundă-hexagonală iar la extremitatea terminală se află o mică codiță stelată, aspectul exterior este de culoare roșiatică ușor lemnificată iar în interiorul său se află o mulțime de semințe, prezentând placentație parietală. Semințele și pulpa ce le înconjoară sunt de asemenea comestibile. Gustul semințelor de rodie este dulce-acrișor în funcție de nivelul de coacere a acestora.
Pornind de la toate sursele de informații și diferite cercetări realizate cu mult timp în urmă s-au indentificat si propietățiile subiectului nostru de astăzi, fructul de RODIE. În primul rând beneficiile rodiei se datorează compoziției ei. Haideți să vedem care sunt propietățiile rodiei care aduc beneficii organismului.
1. Rodia deține de 3 ori mai mulți antioxidanți comparativ cu vinul roșu sau ceaiul verde.
Antioxidanții prezenți sunt dați de: antocianini, tanini, polifenoli
Antocianini – sunt grupări mari de pigmenți solubili în apă.
Tanini – sunt considerați importante substanțe care le conferă fructelor toate acele propietati binecunoscute, benefice pentru organismul uman.
Polifenoli – substante chimice care protejeaza celulele si substantele chimice ale corpului de prejudiciile provocate de radicalii liberi, atomi reactivi care contribuie la lezarea tesuturilor din organism.
2. În compoziția rodiei întâlnim minerale, vitamine, fibre și 15 aminoacizi foarte benefici organismului nostru
Mineralele sunt date de: Iod, Fier, Potasiu, Siliciu, Calciu, Magneziu, Fosfor, Sodiu, Mangan, Cupru, Sulf, Crom, Aluminiu, Litiu, Nichel).
Un singur pahar de suc de rodie poate oferi 40% din necesarul zilnic de vitamine (A, C, B1, B2, B6, B12, E, si P).
Fibrele prezente într-o cantitate semnificativă ajută la buna funcționare a sistemului digestiv și în același timp reglează digestia.
3. Lupta cu sindromul metabolic.
Sindromul metabolic reprezintă asocierea unor afecțiuni care drept urmare cresc riscul de diabet zaharat și boala cardiovasculară . Cu toate acestea rodiile ajută la reglarea glicemiei și cresc sensibilitatea la insulină.
4. Extractul de rodie protejază organele corpului ( rinichii, inima, ficatul)
Rinichii sunt protejați de toxinele periculoase, inima prin menținerea arterelor flexibile şi scăderea inflamației vaselor de sânge. În același timp reduce ateroscleroza care este una dintre principalele cauze ale bolilor de inimă. Acționează foarte rapid asupra ficatului realizând efectul de regenerarea.
5. Sucul de rodie, echilibrul tensiunii arteriale
Este foarte benefic persoanelor care suferă de hipertensiune, deoarece are capacitatea de a interacționa în mod eficient prin scaderea cu 5% a tensiunii sistolice prin consumul zilnic de cel puțin 50ml suc de rodie.
6. Previne cancerul
Sucul de rodie prezintă potențialul de anulare a radicaliior liberi din organism, astfel inhibă creşterea şi dezvoltarea celulelor canceroase. Este foarte eficient în lupta cu cancerul de sân (se pare că blochează aromataza, o enzimă care converteşte androgenii la estrogen, hormon care participă la dezvoltarea cancerului la sân).
7. Întăreste sistemul imunitar
Consumul regulat de rodii asigură o rezistența sporită a organismului la infecții, luptă împotriva viruşilor şi bacteriilor pentru a stimula sistemul nostru imunitar.
8. Afrodiziac natural
Știm cu toții faptul că Rodia mai este numită și “ fruct al pasiunii ” Consumul de 50 ml de suc de rodie pe zi s-a dovedit eficace în creşterea nivelului de testosteron (principalul hormon masculin), acesta a intensificat și anumite trăsături cum ar fi părul facial mai des, voce mai profundă şi dorinţă sexuală mai mare.
9. Menține tinerețea celulară
Deși consumarea unei rodii pe zi aduce beneficii uimitoare sănătații, cea mai mare cantitate de substanțe nutritive se găsesc în miezul alb și sâmburi. Aceștia neutralizează moleculele daunatoare din celulele noastre si lucrează, practic, la nivel de ADN pentru a preveni îmbătrânirea celulară.
10. Menține greutatea corpului
Rodia este un fruct deosebit deoarece favorizează detoxifierea organismului și în același timp ameliorează constipaţia, este foarte des utilizat în dietele de slabit datorită prezenței de antioxidanți.
Sfat util: În fiecare zi, pe o perioadă de 7 zile consumă 50ml suc de rodie preparat în propria ta bucătărie, evită sucurile comerciale. Iar dacă practici un sport consumă un pahar de suc de rodie pre-antrenament, beneficiezi de multă energie și în același timp procesul de ardere a grăsimilor este mult mai accelerat….
Acestea fiind spuse, nu mai stați pe ganduri si mergeți la cumpărături, este sezonul rodiilor. Păstrează-ți sănătatea !