Menţinerea siluetei sau eliminarea kilogramelor în plus fac parte din viaţa fiecăruia dintre noi. Dietele, însă, pot fi uneori prea restrictive şi mult prea greu de urmat pentru cei mai pofticioşi dintre noi. Trebuie să spunem că nutriţioniştii atrag atenţia asupra dietelor restrictive sau a înfometării, acestea fiind extrem de dăunătoare sănătăţii.
Ştim foarte bine că orice aliment are un anumit număr de calorii, iar orice mâncăm are un aport caloric. Având în vedere că organismul nostru este programat genetic să primească mâncare, înfometarea nu reprezintă sub nicio formă o soluţie. În plus, reacţia înfometării constă în minimalizarea tuturor proceselor din corp, deci, scăderea metabolismului bazal. Astfel, deşi consumăm doar câteva alimente pe zi, acestea ne pot îngrăşa. Mai grav este când revenim la modul obişnuit de a mânca, după o dietă drastică sau înfometare. Cu toţii sunt de acord că una dintre cele mai bune recomandări este dieta cu calorii negative. Termenul ne poate induce în eroare, deoarece nu exista calorie negativă, exista doar calorie.
Ce înseamnă calorie negativă?
După cum spuneam, absolut orice aliment are calorii pe care corpul nostru le absoarbe. Pe de altă parte, organismul consumă la rândul lui calorii pentru a absorbi şi procesa nutrienţii proveniţi din alimente. Putem vorbi despre alimente care conţin calorii negative în momentul în care procesele de metabolizare a nutrienţilor consumă mai multe calorii din organism decât aportul caloric pe care l-am ingerat. Să luăm un exemplu: portocala conţine 50 de calorii, iar digestia, absorbţia şi metabolizarea acesteia necesită 70 de calorii. Astfel, există un minus caloric pentru organism, primind 50 de calorii şi consumând 70.
În aceste condiţii, medicii spun că putem avea mai multe mese pe zi, digestia se produce normal, stomacul îşi consumă în mod sănătos sucurile gastrice, iar noi primim vitamine, minerale, proteine şi alţi nutrienţi. Acestea ne asigură starea de sănătate şi de bine, dar ne ajută să eliminăm şi surplusul de ţesut adipos.