fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apetitul crescut pentru DULCIURI

„Apetitul crescut pentru DULCIURI – cauze, soluții naturale (+ 9 alimente care reduc pofta de ZAHĂR). Apetitul crescut pentru produse dulci poate fi indiciul unei probleme de sănătate. Anumite zone din creier pot stimula dorință excesivă de a mânca „ceva bun”. Hipocampul este responsabil pentru formarea memoriei de scurtă și de lungă durată și are un rol important în comportamentul de căutare-recompensă.

Pofta excesivă de dulce – cauze

Există și anumite alimente care declanșează pofta de dulciuri. O cauză ar putea fi aportul redus de proteine. Întrucât proteinele și grăsimile încetinesc eliberarea de zahăr în fluxul sanguin, atunci când nu consumăm suficient din acești nutrienți, nivelul de zahăr din sânge poate crește și descrește la un ritm anormal. Prin urmare, corpul dorește o energie rapidă din zahăr. Dietele bogate în carbohidrați stimulează de asemenea apetitul pentru dulce.

 

Carbohidrații simpli pătrund în fluxul sanguin, cresc nivelul de zahăr și în consecință hormonul insulină. Fără fibre, proteine sau grăsimi din alimente, carbohidrații simpli nu pot să ne dea sațietate, astfel încât la scurt timp vom dori să mâncăm mai mult. Renunțarea completă la carbohidrați nu este indicată, deoarece în această situație corpul are tendința de a căuta energia rapidă cu care era obișnuit. De aceea, multe persoane care urmează o dietă săracă în carbohidrați pot experimenta un apetit crescut în primele zile.

Cel mai bine este să optăm pentru alimentele care conțin carbohidrați complecși. Îndulcitorii artificiali sunt folosiți pentru a înlocui zahărul într-o dietă săracă în calorii, însă studiile au arătat că aceștia stimulează și mai mult apetitul, aducându-ne într-o stare în care consumăm mai multă mâncare și mai multe calorii.

Studiile au arătat că lipsa de somn poate cauza de asemenea tulburări de apetit. O singură noapte cu somn puțin reduce funcția cerebrală superioară a cerebelului – partea responsabilă cu gândirea complexă și deciziile – și duce la creșterea apetitului de alimente procesate, rafinate, bogate în calorii.

Stresul este un alt factor implicat în apetitul excesiv pentru dulce. Acesta afectează nivelulcortizolului, un hormon care la niveluri mari alterează nivelurile circulante de glucoză și insulină. Stresul afectează foamea și poftele alimentare. Depresia și proasta dispoziție afectează de asemenea poftele la nivel mintal și fizic. Consumul de dulciuri sau zahăr crește nivelul serotoninei, un neurotransmițător care reglează dispoziția, apetitul, memoria și comportamentul social. Întrucât ne face să ne simțim bine temporar, creierul caută această stare de bine permanent.

Lipsa unor minerale din corp poate fi un alt motiv pentru care avem poftă de dulce. De pildă, deficitul de fier ne lipsește de energie, ne dă oboseală, și de aceea corpul va dori să se încarce rapid cu energie. Dezechilibrele de calciu, zinc, crom și magneziu se pot manifesta sub formă de pofte alimentare. Aceste minerale ajută la menținerea corpului hidratat, de aceea pofta de dulce poate însemna de fapt sete.

Sfaturi pentru reducerea apetitului pentru dulce:

  •  Testați fluctuația nivelurilor de cortizol și melatonină.
  •  Identificați obiceiurile alimentare greșite. Începeți o dietă sănătoasă, bazată pe alimente cât mai proaspete, neprocesate chimic.
  •  Consumați mai multe proteine sau grăsimi bune în dietă. evitați gustările și mesele formate doar din carbohidrați. Reduceți aportul de îndulcitori artificiali.
  •  Dormiți suficient. Încercați să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi.
  •  Căutați să luați serotonină din surse alimentare: ceai verde, nuci, ouă, brânză.
  •  Consumați alimente sau suplimente cu crom, zinc, magneziu, fier și calciu.

Alimente care reduc pofta de dulce:

  •  roșiile (bogate în crom)
  •  cicoarea (inhibă dorința de dulce, reduce foamea)
  •  scorțișoara (½ linguriță/zi normalizează zahărul din sânge și reduce poftele alimentare)
  •  peștele (face corpul mai sensibil la leptină, un hormon care ajută la reglarea poftelor alimentare și la reducerea apetitului pentru zahăr și carbohidrați)
  •  mere (conțin pectină, care dă sațietate pentru mai mult timp)
  •  ovăzul (are cel mai mare grad de sațietate)
  •  ouăle (conțin proteine și vitamine B, care controlează pofta de zahăr)
  •  fasole (bogate în fibre și proteine – care ajută la reglarea apetitului) • salata romană (bogată în crom)

SURSA: Ana-Maria Postolache