fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitamina D – «vitamina soarelui»

O vitamină-minune care poate să prevină apariţia diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei!

Vitamina D – beneficii

Să aflăm care sunt beneficiile esenţiale asupra sănătăţii dacă avem un aport normal de vitamina D:
– menţine sănătatea sistemului osos – ajută la o mai bună absorbţie a calciului din alimente. În cazul vârstnicilor, o doză zilnică de vitamina D ajută la prevenirea fracturilor şi împiedică fragilizarea oaselor, iar la copii ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi la prevenirea rahitismului
– diabetul şi vitamina D – există posibilitatea ca suplimentarea dietei cu vitamina D să ţină la distanţă diabetul tip 2. Excesul de grăsime corporală, simptom caracteristic pacienţilor cu diabet, poate determina scăderea nivelului de vitamina D în organism.
– vitamina D şi slăbitul – s-a demonstrat ştiinţific că la persoanele obeze nivelul de vitamina D este unul extrem de scăzut. Grăsimea ţine pe loc vitamina, căreia nu îii dă voie să ajungă în orgasnim şi să-şi facă treaba. O dietă restrictivă caloric şi iau în paralel vitamina D pot slăbi mai uşor şi mai rapid.
– vitamina D şi diferitele tipuri de cancer – sunt dovezi concrete că vitamina D poate fi un ajutor de nădejde în prevenirea multor forme de cancer, de la cel de colon, de sân sau de prostată. De asemenea, nivelurile scăzute de vitamina D ar putea contribui la apariţia declinului cognitive specific îmbătrânirii.
– vitamina D şi depresia – vitamina D joacă un rol esenţial în dezvoltarea şi funcţionarea cerebrală, iar studiile confirmă că administarea dozelor crescute de vitamina D sunt asociate cu o ameliorare vizibilă a simptomelor depresiei.

 

Surse bogate în vitamina D

Cele mai bogate surse naturale sunt: somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele etc. Dacă nici acestea nu sunt suficiente, puteţi apela la suplimentele alimentare cu vitamina D. Iar, in sezonul estival, leneviţi la soare timp de minimum 15 minute pe zi!
Cum se manifestă carenţa de vitamina D?

Iţi lipseşte vitamina D dacă:
– te dor frecvent oasele,
– prezinţi slăbiciune musculară,
– ai probleme cu vederea,
– ţi-e somn în timpul zilei,
– oboseşti repede,
– ţi-e sete tot timpul etc.

Vrei să fii şi mai sigur – mergi la medic! Acesta, îţi poate face un simplu test de sânge pentru determinarea nivelului de vitamina D în organism.