fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Transformarile pielii la menopauza

Transformarile pielii la menopauza. Menopauza aduce o serie intreaga de transformari pentru organism in general, cauzate de scaderea semnificativa a nivelului de hormoni. Reducerea concentratiei de estrogen din corp afecteaza in mod direct cel mai mare organ anatomiei umane – pielea.

Transformarile pielii la menopauza difera de la un caz la altul. Unele femei se confrunta cu schimbari graduale, sesizabile in timp, pe cand altele observa modificari bruste in aspectul fizic.

Menopauza determina pielea sa imbatraneasca intr-un ritm mai alert, fiind afectata de riduri si pierderea fermitatii, dar si de schimbari structurale, precum subtierea epidermei. Uscarea pielii este primul simptom survenit odata cu menopauza, precum si pierderea elasticitatii tesutului cutanat.

 

Efectele menopauzei asupra pielii

Colagenul, componentul de baza al pielii, se pierde la o rata accelerata dupa instalarea menopauzei. In primii 5 ani dupa traversarea noii etape a vietii, o femeie poate avea cu 30% mai putin colagen la nivelul pielii. Rata diminuarii colagenului continua sa fie de 2% in fiecare an, in cazul femeilor ajunse la post-menopauza.

Absenta cantitatii optime de estrogen, hormon a carui productie depindea de activitatea ovarelor, impiedica formarea de glicozaminoglicani in derma, ceea ce conduce treptat la un declin in producerea de colagen.

Degradarea si fragmentarea fibrelor elastice din derma sunt asociate, de asemenea, cu nivelul scazut de estrogen, iar aceste procese determina contopirea celulelor dermice si concentratia scazuta de vase sanguine in derma. In cele din urma, rezulta subtierea vizibila a epidermei.

Astfel, principalele transformari ale pielii dupa menopauza sunt

– cresterea productiei de transpiratie pe fondul schimbarilor aparute in procesul termoreglator al pielii.

– uscarea pielii din pricina subtierii si limitarea capacitatii pielii de a retine apa in stratul sau superior. Acest simptom poate degenera in mai multe afectiuni dermatologice, precum pruritul (mancarimile), dermatozele sau descuamarea pielii (ce permite accesul bacteriilor si a altor agenti patogeni din mediu).

– accelerarea atrofiei celulare, urmata de aparitia ridurilor si a altor semne inestetice pe ten (ridurile din zona ochilor si liniile fine pe buza superioare sunt, in general, primele semne de modificare a pielii dupa menopauza).

– reducerea productiei de vitamina D, substanta esentiala pentru sanatatea pielii.

– intarzierea vindecarii leziunilor cronice.

– aparitia pilozitatii faciale, in special in zona barbiei, din pricina nivelului crescut de testosteron si lipsa estrogenului.

– topirea depozitelor de grasime din zona fetei, a gatului, bratelor si mainilor si depunerea lor cu precadere in zona abdomenului, soldurilor si feselor. Pierderea sustinerii stratului de grasime in regiunea superioara a corpului determina pielea sa se lase si sa se rideze, pierzandu-si flexibilitatea si ajungand sa se adune in cute.

– transformarea aspectului pielii de la nivelul sanilor, care isi pierd fermitatea, devin mai plati si mai moi la atingere.

– sensibilitatea crescuta la razele solare. Estrogenul este hormonul care intretine melanocitele, celulele care fabrica pigmentul pielii, melanina. Pe masura ce menopauza progreseaza, numarul melanocitelor scade, la fel si melanina (cu rol protector), iar pielea se decoloreaza. In cele din urma, pielea devine mai vulnerabila efectelor nocive ale razelor UV.

– aparitia petelora hiperpigmentarii. Estrogenul exercita un efect reglator asupra productiei de melanina, controland masura in care aceasta coloreaza pielea. In zonele care au fost expuse razelor ultraviolete de-a lungul anilor, cand menopauza se instaleaza, sinteza de melanina creste, in lipsa estrogenului. Astfel, apar pete maronii pe pielea fetei, a mainilor, a gatului, bratelor sau pieptului.

– crestera temperaturii pielii, pe fondul declansarii bufeurilor specifice menopauzei.

– pierderea stralucirii naturale a pielii, din pricina diminuarii nivelului de colagen si degenerarea celulara continua.

Ingrijirea pielii la menopauza

Ingrijirea pielii la menopauza este foarte importanta, pentru reducerea semnelor de imbatranire si a altor probleme survenite la aceasta varsta.

– curatarea pielii. Este un ritual zilnic extrem de important, in special odata cu inaintarea in varsta, cand stratul superior al pielii se subtiaza si intervine susceptibilitatea la infectii. Folositi un demachiant special pentru piele foarte uscata si sensibila, precum si o crema anti-imbatranire eficienta.

– limitarea agresiunilor pielii. Evitati dusurile fierbinti prelungite, care conduc la uscarea excesiva a pielii. Aplicati o lotiune de corp hidratanta pe pielea inca umeda, pentru o absorbtie mai eficienta a agentilor emolienti.

– protectia sporita a pielii. Intrucat tesutul cutanat este mai vulnerabil in fata impactului negativ al radiatiilor UV, este necesara folosirea zilnica a unei creme cu factor SPF de minimum 30 de unitati, chiar si in zilele innorate.

– estomparea defectelor pielii. Aspectul inestetic dat de riduri si linii fine poate fi estompat cu creme si lotiuni speciale, aplicate dimineata si seara, care ajuta la ascunderea eficienta a imperfectiunilor si intarzierea evolutiei degenerarii pielii.

– exfolierea periodica a pielii. Lotiunile exfoliante, utilizate o data pe saptamana, ajuta la indepartarea celulelor moarte si decolorarea petelor maronii.

– folosirea zilnica a cremei de maini. Pielea mainilor se usuca si se subtiaza, lasand venele foarte vizibile. Utilizarea unei creme hidratante speciale in fiecare zi, prin aplicari repetate, poate mentine aspectul mainilor in conditii multumitoare.

– consumul zilnic de antioxidanti. Alimentele bogate in antioxidanti, precum fructele si legumele viu colorate, intarzie degenerarea celulara la nivelul dermei.

– consumul regulat de soia. Acest aliment vegetal este bogat in isoflavonoizi, compusi ai plantei care actioneaza in organism in mod similar cu estrogenul.

– efectuarea exercitiilor fizice. Sportul ajuta la intensificarea circulatiei sanguine si la oxigenarea celulelor, astfel ca influenteaza in mod direct sanatatea pielii dupa menopauza.

– hidratarea intensa a organismului. Consumati circa 8 pahare de apa pe zi, pentru o detoxifiere eficienta a organismului si o hidratare intensa a pielii. Apa minerala naturala este de preferat.

Sursa: www.sfatulmedicului.ro