Antioxidantii sunt substante chimice care neutralizeaza efectele radicalilor liberi (substantelor periculoase din jurul nostru) si apara organismul de bacterii. S-a demonstrat stiintific ca antioxidantii pot feri oamenii de cancer, dar si de alte boli grave, protejand celulele si ajutand la distrugerea virusilor cu care corpul intra in contact. Totodata, antioxidantii sunt recunoscuti si pentru faptul ca incetinesc procesul de imbatranire.
Acestea ar fi principalele motive pentru care, in majoritatea dietelor, se vorbeste foarte mult despre antioxidanti. Si, cu toate ca multe alimente, dar si majoritatea fructelor si legumelor contin antioxidanti, sunt sigura ca ai vrea sa aflii direct care sunt cele mai bogate surse. Tocmai de aceea, astazi am facut pentru tine un top 10 al celor mai bogate alimente in antioxidanti. Afla chiar acum care sunt acestea, de ce este bine sa le consumi si ce beneficii iti vor aduce. Si nu uita ca data viitoare cand pleci la cumparaturi sa le treci si pe lista ta!
Cele mai bogate alimente in antioxidanti
Rosiile – Numita de catre francezi pe vremuri “marul iubirii”, rosia, despre care tot ei spuneau ca ar fi si un aliment afrodisiac, contine o cantitate mare de licopen, unul dintre cei mai cunoscuti antioxidanti, care alaturi de vitaminele A si C, prezente de asemenea in rosii, poate preveni cu succes ateroscleroza, diabetul, dar si unele tipuri de cancer.
Stafidele – Bogate in vitaminele A, B si C, dar si in minerale precum fierul, calciul, magneziul ori potasiul, stafidele contin si foarte multi antioxidanti, numiti polifenoli. Acestia, pe langa faptul ca protejeaza organismul de o serie de tumori, joaca un rol important si in echilibrarea tensiunii arteriale, protejand in acelasi timp si sistemul imunitar.
Broccoli – Broccoli contine aceeasi cantitate de vitamina C ca si lamaia , avand in acelasi timp un continut ridicat de vitamine din complexul B, betacaroten sau provitamina A (un antioxidant cunoscut), si multe minerale, plus acid folic. Pe langa toate acestea, broccoli contine si luteina, un antioxidant puternic asociat cu sanatatea ochilor, care se gaseste si in spanac. Broccoli protejeaza sistemul imunitar, previne anemia si lupta eficient in bolile de ficat.
Vinul rosu – Vinul rosu contine antioxidanti puternici, flavonoide si resveratrol, care protejeaza corpul de infectii si previn o serie de afectiuni printre care cancerul, bolile de inima (flavonoidele scad nivelul colesterolului rau din sange), dar si bolile degenerative precum Alzheimer, Parkinson sau dementa .
Ceaiul alb – Cu toate ca aproape toata lumea recomanda ceaiul verde pentru continutul sau bogat de antioxidanti, putina lume stie ca ceaiul alb contine o cantitate mai mare de antioxidanti decat ceaiul verde. Explicatia sta in faptul ca pentru ceaiul alb se recolteaza numai mugurii si frunzele foarte tinere, iar procesul de uscare este unul cat se poate de natural, la soare, pastrandu-se astfel multe din proprietatile initiale ale plantei. Ceaiul alb contine EGCG, un antioxidant care protejeaza sistemul circulator, previne cancerul si ajuta chiar si la regenerarea unor celule.
Ciocolata neagra – Pulberea de cacao care se gaseste in cantitati mari in ciocolata neagra este mai bogata in antioxidanti decat unele fructe sau legume. Acesta a fost rezultatul la care au ajuns mai multi cercetatori, dupa ce au analizat cantitatile de flavonoide din ciocolata neagra. Printre actiunile terapeutice ale ciocolatii se numara reducerea riscului de boli de inima, scaderea cantitatii de colesterol rau din sange, dar si reducerea agresivitatii.
Afinele – Afinele conduc in topul fructelor bogate in antioxidanti. Cu un continut mare de vitamine, acestea sunt bogate in antocianidina si quercitina, antioxidanti flavonoizi, care previn cancerul, lupta impotriva infectiilor si amelioreaza memoria. Un pahar de afine depaseste, in medie, de zece ori doza zilnica recomandata de antioxidanti, asadar consumul acestor fructe, periodic, inseamna o doza mare de sanatate pentru organism.
Nucile – Consumate moderat, periodic, nucile ajuta la scaderea colesterolului rau si sunt o sursa bogata de grasimi bune, atat monosaturate, cat si polisaturate. Bogate in antioxidanti, vitamina E, ele previn bolile de inima, lupta impotriva infectiilor si protejeaza pielea de factorii negativi din mediul extern.
Ceapa – Ceapa este bogata in quercitina, antioxidant care previne cancerul si procesul de imbatranire, avand un rol important si in prevenirea alergiilor si ameliorand totodata si inflamatiile. Nu trebuie sa uitam ca ceapa contine si multe vitamine, C, E, B6, dar si minerale precum potasiul, fosforul, fierul sau calciul.