Semintele de susan au devenit un condiment folosit de om inca acum mai bine de 5.000 de ani, dar abia in zilele noastre s-a descoperit cat de multe beneficii au aceste mici seminte. Susanul este unul dintre alimentele cu o concentratie de nutrienti foarte ridicata, dar in acelasi timp poate fi un medicament dintre cel mai eficient.
Semintele de susan au un profil nutritional fabulos, avand capacitati de a lupta, preveni sau de a vindeca anumite afectiuni. Acestea au un continut extrem de ridicat de cupru, mangan, calciu, fier, magneziu, zinc plus o serie de vitamine si proteine. Aflati care sunt principalele beneficii ale susanului pentru sanatate:
Ajuta la regenerarea pielii si nu numai
Consumati seminte de susan pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa. Susanul este plin de zinc, un mineral esential pentru producerea colagenului, care da pielii elasticitate. Zincul ajuta, de asemenea, la refacerea tesuturilor deteriorate din organism. Uleiul de susan este de asemenea cunoscut ca un calmant pentru arsurile de pe piele.
Ajuta dantura
Unul dintre avantajele cele mai importante oferite de semintele de susan si uleiul de susan este legat de eliminarea placii dentare si cresterea sanatatii orale. Uleiul de susan poate ajuta chiar si la albirea dintilor.
Ajuta la prevenirea diabetului
Datorita magneziului si altor elemente nutritive, susanul, si mai ales uleiul de susan, s-a demonstrat ca este eficient in combaterea diabetului. Un studiu publicat in 2011 in Jurnalul American de Nutritie Clinica a constatat ca uleiul de susan imbunatateste eficienta medicamentelor antidiabet. Un alt studiu a concluzionat ca inlocuirea uleiului comestibil clasic cu cel de susan ajuta in cazul diabeticilor hipertensivi.
Reduce tensiunea arteriala si ajuta inima
Potrivit studiului de mai sus, s-a demonstrat ca uleiul de susan scade tensiunea arteriala. In plus, magneziul din semintele de susan ajuta de asemenea la scaderea tensiunii arteriale. Mai mult, stimuleaza sanatatea inimii prin prevenirea leziunilor aterosclerotice. Un antioxidant si antiinflamator din semintele de susan, cunoscut sub numele sesamol, ce are proprietati antiaterogene, are calitati ce duc la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare.
Protejeaza impotriva radiatiilor
De asemenea, potrivit unor studii, sesamolul protejeaza impotriva efectelor provocate de radiatii. Mai mult, s-a dovedit ca sesamolul poate prelungi viata la soarecii suspusi radiatiilor, in parte prin prevenirea deteriorarii intestinelor si splinei.
Previne cancerul
Semintele de susan contin un compus anti-cancer numit fitat, care se regaseste si in alte plante, dar magneziul din semintele de susan are la randul sau proprietati anti-cancer. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a constatat ca riscul de tumori colorectale scade, gratie susanului, cu 13%.
Stimuleaza sanatatea osoasa
S-a dovedit ca zincul stimuleaza cresterea densitatii minerale a oaselor si ajuta la sanatatea sistemului osos. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a demonstrat o corelatie directa intre deficienta de zinc si osteoporoza din zona soldului si a coloanei vertebrale. In plus, semintele de susan reprezinta o importanta sursa de calciu – un mineral cunoscut pentru faptul ca este esential pentru sanatatea oaselor si prevenirea afectiunilor sistemului osos.
Stimuleaza digestia
Semintele de susan sunt bogate in fibre, cunoscute pentru aportul lor la un sistem digestiv sanatos si un colon sanatos.
Ajuta in caz de poliartrita reumatoida
Un mineral important pentru sistemele anti-inflamatorii si antioxidante enzimatice, cuprul este cunoscut si pentru reducerea durerii si a umflaturilor asociate cu artrita. In plus, un studiu recent publicat in Jurnalul International de Boli Reumatice indica faptul ca semintele de susan ar putea fi chiar mai bune decat multe dintre medicamente daca suferiti de artrita la genunchi.
Cercetatori din cadrul Tabriz University of Medical Sciences au comparat eficacitatea semintelor de susan comparativ cu cea a medicamentelor nesteroidiene antiinflamatoare, o solutie comuna pentru osteoartrita la genunchi. Ei au descoperit ca semintele de susan au fost chiar mai eficiente, fara a avea vreun efect secundar.
Douazeci si cinci de participanti la studiu au luat 40 de grame de seminte de susan sub forma de praf in fiecare zi, in timp ce celalalt grup de 25 a primit doua doze de 500 mg de paracetamol de doua ori pe zi, impreuna cu 500 mg de glucozamina o data pe zi. Perioada de studiu a fost de doua luni.
Intensitatea durerii participantilor a fost masurata pe o scara de la unu la zece. Inainte de tratament, grupul care s-a tratat cu susan avea o intensitate medie a durerii de 9,5. Dupa perioada de doua luni, aceasta a scazut remarcabil la 3,5. Pentru cei pe regimul medicamentos, intensitatea durerii a scazut mai modest, de la 9 la 7.
Pentru cei care au artrita la genunchi, ar fi nevoie – potrivit studiului – de aproximativ patru linguri de seminte de susan pe zi. Puteti imbunatati digerarea semintelor prin macinarea lor cu un mojar cu pistil sau prin utilizarea uneii rasnite de cafea boabe.
Text: Mircea Doaga