Ultimii 50 de ani au însemnat paşi importanţi făcuţi în sfera nutriţiei şi dieteticii, demonstrându-se că sănătatea, frumuseţea şi alimentele pe care le consumăm sunt într-o directă dependenţă. În primul rând, trebuie să ştim că o dietă sănătoasă, cu efectele dorite şi pe termen lung, este una echilibrată.
Cele mai multe surse de carbohidraţi furnizau toate necesităţile nutriţionale, înainte de a fi dezvoltate alimentele procesate şi rafinate. Asta se întâmpla când majoritatea produselor alimentare erau obţinute local, fără aditivi sau conservanţi. Odată cu această schimbare, dieta variată din acea perioadă a devenit una bazată în general pe aceleaşi produse, consumate pe tot parcursul anului – paste, orez, pâine şi cartofi prăjiţi. Aceasta este şi cauza numărului mare de persoane obeze sau supraponderale, suferinde, în acelaşi timp, de alte boli asociate, cum ar fi cele cardiace.
În mediul actual, o dietă echilibrată ar trebui să fie concentrată pe toate tipurile de alimente, nu numai pe nutrienţi. De exemplu, deseori nutriţioniştii spuneau, până nu demult, că 70% din dieta ar trebui să fie reprezentată de carbohidraţi. Acum, procentajele sunt nuanţate, fiind incluse şi celelalte grupe. Mai exact, 35% din alimentele de bază ar trebui să fie cereale integrale, cartofi, orez brun, paste; 10% produse lactate – lapte, iaurt, brânză; 35% fructe şi legume proaspete; 10% ouă, carne roşie sau de pasăre de curte, respectiv peşte; 10% gustări – prăjituri, ciocolată, sucuri, brânză grasă, ulei de gătit.
Ce înseamnă mâncatul sănătos?
Ştim cu toţii că mâncatul sănătos înseamnă să optăm pentru produse proaspete, fără conţinut ridicat de aditivi, preparate într-un anumit mod etc. Trebuie însă să nu uităm că a mânca sănătos presupune şi 3-6 mese pe zi (inclusiv gustările), a începe ziua cu micul dejun, a evita produsele procesate şi rafinate, precum şi dulciurile. Varietatea alimentelor este, din nou, foarte importantă pentru sănătate, fiind asigurat echilibrul dintre carbohidraţi, proteine şi grăsimi. Este indicat să limităm consumul de carne roşie, de grăsimile saturate, de sare, dar şi alcool. În plus, mâncatul noaptea târziu nu dăunează doar siluetei, ci şi sănătăţii!