fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Prima genă anti-îmbătrânire

Prima genă anti-îmbătrânire a fost descoperită de oameni de știință de la Northwestern University. O comunitate Amish din Indiana trăiește cu 10% mai mult decât în mod normal și au mai puține riscuri de a face diabet sau boli cardiovasculare. Gena pe care o posedă cei din această comunitate se numește SERPINE1.

 

Grupul Amish a ajuns să fie studiat cu un alt scop inițial. Douglas Vaughan, cercetător medical la Northwestern University’s Feinberg School of Medicine, a observat că în acea comunitate se regăsea o anumită boală rară care provoacă sângerări. Boala, cauzată de gena SERPINE1, nu putea regla proteina PAI-1, care dizolvă cheagurile de sânge.

Aceia care aveau doar o copie a genei și nu două nu aveau boala de sângerare. Așa cum oamenii care suferă de siclemie (anemia celulelor în seceră) sunt mai protejați împotriva malariei, oamenii cu o singură copie a acestei gene au avantajele lor. Aceste avantaje includ o durată de viață mai lungă și telomeri mai lungi. Telomerii, capetele de protecție a nucleotidelor de la capetele cromozomilor, au tendința de a se scurta și deteriora pe parcursul vieții, ducând la îmbătrânire.

Din cei 117 oameni din gruparea Amish, 43 aveau o singură copie a genei SERPINE1. Posesorii ei s-au dovedit a avea mai puține riscuri de a face diabet, nivele de insulină mai mici în urma postului, tensiune mai mică și vase de sânge mai flexibile.

Aceia care aveau o copie a genei minune aveau și niveluri mai scăzute a proteinei PAI-1. Proteina aceasta ar putea fi cheia către tinerețe îndelungată, deoarece are un rol crucial în procesul de oprire a celulelor când nu se mai pot replica.

În urma descoperirii, Vaughab și partenerul său, Toshio Miyata de la Tohoku University din Japonia, au creat un medicament care inhibă proteina PAI-1 pentru a întârzia efectele îmbătrânirii. Medicamentul a ajuns în faza a doua a testelor clinice. Curând, vom afla cât de eficient este pentru oameni.

SURSA:  playtech.ro