Pătrunjelul – beneficii şi proprietăţi. Este cea mai populară “verdeaţă” pentru gătit, însă puţini dintre noi ştiu că pătrunjelul e una dintre cele mai puternice plante – medicament de pe planetă.
Iată o listă a beneficiilor uluitoare aduse de banalul patrunjel sănătăţii noastre:
– conţinutul bogat în fier ajută la combaterea eficientă a anemiei feriprive, iar vitamina C facilitează asimilarea fierului;
– antioxidant – mareşte capacitatea anti-oxidantă a sangelui;
– anihilează mirosul neplăcut al gurii;
– întreţine elasticitatea vaselor de sange şi e eficient în vindecarea vanătăilor;
– ceaiul de pătrunjel poate combate diareea;
– îmbunătaţeşte capacitatea stomacului de a digera proteine şi grăsimi şi stimulează absorbţia intestinală, precum şi funcţia ficatului de detoxifiere datorită nivelului său ridicat de enzime, pătrunjelul e benefic pentru întreg aparatul digestiv;
– dizolvă depunerile de colesterol de pe pereţii venelor şi arterelor;
– e diuretic, ceea ce ajută nu numai la funcţionarea rinichilor, ci şi la slăbit, eliminand apa din organism şi ajutand în cazul maînilor şi picioarelor umflate;
– tratează înfecţiile urechilor;
– combate oboseala cronică datorită continutului bogat de fier, care ajută la repararea şi întreţinerea celulelor albe;
– ajută la dizolvarea pietrelor de la vezica biliară;
– datorită substanţei numite apiol (un compus al estrogenului) la femei, pătrunjelul mareşte nivelul de estrogen şi circulaţia sanguina în uter; dereglarile ciclului menstrual, sindromul pre-menstrual, simptomele menopauzei (pielea uscata, iritabilitatea, depresia, pierderea parului) pot fi înlaturate cel puţin parţial de patrunjel;
– acizii graşi volatili prezenţi în frunzele de pătrunjel ajută la mentinerea echilibrului hormonal;
– conţinutul ridicat de vitamina C, beta caroten, vitamina B12, clorofila şi acizi graşi volatili fac din pătrunjel un excepţional stimulator al sistemului imunitar; practic, patrunjelul este un complex de multi-vitamine şi minerale, care întăreşte substanţial imunitatea organismului;
– frunzele de pătrunjel frecate pe o înţepătură de însecta reduc mancarimea şi înflamaţia;
– antioxidanţii înhibă formarea tumorilor;
– pătrunjelul ajută la reducerea înflamaţiei ficatului şi înlătura toxinele din tesutul acestuia;
– imbunătăteste activitatea aparatului urinar, elimină reziduurile din tesuturi, impiedică reabsorbţia sării în organism;
– vederea nocturna deficitară, cauzată de lipsa vitaminei A poate fi combatută consumand pătrunjel;
– datorită continutului ridicat de vitamină C, pătrunjelul era folosit în Evul Mediu pentru tratarea scorbutului, o maladie care face gingiile spongioase şi dintii să se clatine sau chiar să cadă. (sursa: naturalhealthtechniques.com)
Pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât lămâia, la care se adaugă vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K şi E. De asemenea, este o sursă importantă de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide şi flavonoizi.