Liftingul facial cu fire resorbabile. Aspectul îmbătrânit al feţei datorat pierderii elasticităţii pielii, atrofierii ţesutului adipos este evident cu precădere la nivelul zonei perioculare, a pomeţilor, liniei mandibulare şi a gâtului. Procedurile de rejuvenare de suprafaţă prezintă rezultate parţiale în cazurile de laxitate tegumentară moderată, iar în cazurile avansate procedura clasică de îndepărtare a pielii în exces este liftingul facial şi/ sau cervical. Pentru pacienţii care prezintă modificări minore/ moderate ale aspectului pielii sau cei care nu doresc sau prezintă contraindicații pentru intervenţia chirurgicală există liftingul cu fire resorbabile. Această tehnică minim invazivă presupune plasarea sub piele a unor fire speciale având un efect subtil de ridicare şi refacere a rezistenţei tegumentului.
Cum funcţionează liftingul cu fire resorbabile?
Firele resorbabile sunt biocompatibile fiind fabricate din materiale variate precum polidioxanona (PDO), acidul poli-L-lactic (PLLA) sau poli-caprolactona (PGL). Aceste materiale sunt utilizate de decenii în compoziţia firelor de sutură a plăgilor. Însuşi liftingul cu fire resorbabile este utilizat de chirurgii esteticieni de mulţi ani, tehnica şi materialele folosite fiind constant studiate şi îmbunătăţite. Firele de lifting prezintă diverse grosimi, lungimi şi configuraţii (monofilament/ multifilament, cu conuri, cu ghimpi, uni/ bidirecţionale) în funcţie de zona de tratat şi de bugefectul dorit.
Odată cu înaintarea în vârstă concentraţia de colagen din piele scade ducând la pierderea rezistenţei şi volumului. Acestea împreună cu acţiunea gravitaţiei duc la formarea şi accentuarea în timp a ridurilor, şanţurilor şi excesului de piele. În cazurile de laxitate uşoară firele resorbabile îmbunătăţesc tonusul şi fermitatea pielii şi previn accentuarea laxităţii pe termen lung.
Mecanismul de acţiune al firelor resorbabile este dublu. Primul efect este mecanic determinând ridicarea imediată a pielii şi fixarea acesteia în poziţia dorită. Ulterior este stimulată producţia locală de colagen şi neovascularizaţia prin degradarea treptată a firelor de către organism pe parcursul următoarelor 6 luni.
Ce zone prezintă indicaţie pentru liftingul cu fire?
Zonele pentru care este indicat liftingul cu fire sunt: pomeţii, linia mandibulară şi gâtul, liniile “marionetă”, şanţurile nazolabiale, sprâncenele şi “laba de gâscă”.
Care sunt rezultatele procedurii?
Efectele imediate şi pe termen lung ale procedurii sunt:
- Liftingul discret al pielii
- Accentuarea conturului şi definirea mandibulei
- Reconturarea pomeţilor prin compactarea ţesuturilor
- Ameliorarea şanţurilor nazolabiale şi liniilor “marionetă”
- Netezirea ridurilor fine
- Redistribuirea pielii în exces de la nivelul gâtului
Ce presupune procedura de lifting cu fire resorbabile?
Procedura se efectuează sub anestezie locală fiind uşor suportată de majoritatea persoanelor şi durează între 30-45 minute în funcţie de numărul de fire necesar. După instalarea anesteziei locale se efectuează incizii minime la locurile de inserţie a firelor. Acestea se insera sub piele cu ajutorul unor canule la nivelul regiunii ce trebuie ridicată respectând vectori bine stabiliţi în timpul consultului prealabil în funcţie de particularităţile anatomice ale fiecărei persoane. Pielea este tracţionată, iar excesul de fir este tăiat. Fixarea pielii în poziţie cu ajutorul unor benzi de culoarea pielii timp de aproximativ o săptămână după intervenţie îmbunătăţeşte rezultatele.
Pacienţii se pot întoarce la viaţa de zi cu zi imediat după procedură, însă se recomandă evitarea expresiilor faciale exagerate precum zâmbetul larg sau căscatul timp de 2 săptămâni. Poate persista un uşor discomfort local timp de câteva zile care poate fi tratat cu medicaţie antalgică. De asemenea se recomandă evitarea efortului, temperaturile extreme şi expunerea la soare în perioada imediat următoare procedurii pentru limitarea efectelor adverse.
Rezultatele vor continua să se îmbunătăţească în următoarele 3-6 luni pe măsură ce organismul va produce colagen. Pielea va avea de asemenea un aspect mai luminos, ferm, întinerit. Efectele se menţin în general timp de 1-2 ani, iar procedura poate fi repetată la nevoie.
Ce efecte adverse pot apărea după procedură?
Efectele adverse posibile includ edem, roseaţă, discomfort local, formarea de vânătăi, hematoame, neregularităţi ale pielii, cicatrici patologice, asimetrie, sângerare, infecţie, amorţeli, extruzia sau ruperea firelor. Majoritatea efectelor adverse se remit în 2-4 săptămâni, însă rareori se pot menţine un timp mai îndelungat.
Ce pacienţi nu prezintă indicaţie pentru liftingul cu fire resorbabile?
Liftingul cu fire prezintă indicaţii limitate de tipul de piele, particularităţi anatomice şi vârstă şi nu se adresează persoanelor aflate sub tratament anticoagulant, cu afecţiuni autoimune sau femeilor însărcinate sau care alăptează. De aceea, cu ocazia consultaţiei iniţiale chirurgul estetician trebuie să poată evalua istoricul medical complet al pacienţilor.
Care sunt avantajele liftingului cu fire resorbabile?
Avantajele liftingului cu fire sunt rezultatele de lungă durată, riscul scăzut de reacţii adverse, timpul de recuperare minim, inciziile minime, reproductibilitatea şi posibilitatea de a se
combina cu alte tratamente de rejuvenare facială precum toxina botulinică sau fillerele dermice.