X

Fitness si nutritie, dupa Sarbatori!

Scapa de kilogramele in plus, adunate la mesele de Sarbatori, tinand cont de cateva sfaturi de baza. Sportul este un element de baza, insa alimentatia joaca un rol decisiv si trebuie controlata ca atare. Mancarurile traditionale nu sunt neaparat nesanatoase si nici un pericol pentru sanatate, daca stii cum sa le gatesti, cum sa le combini la masa, dar si cantitatile in care trebuie servite la masa. In plus, daca faci un minim de efort si mergi la schi, spre exemplu, poti sa iti pastrezi silueta in forma maxima.

Daca nu ai respectat, insa, aceste “reguli”, tot ce iti ramane este sa faci miscare. Cel mai indicat ar fi sa mergi la sala de fitness, pentru ca acolo te vei simti cu adevarat motivat de cei din jur care au acelasi tel cu tine.

Daca timpul nu iti permite asta, cea mai practica si totodata eficienta “arma de acasa” este bicicleta stationara, sustine Valentin Vasile, antrenor si nutritionist in cadrul World Class.

Tot el iti spune ce e trebuie sa faci, dupa Sarbatori, daca vrei sa fii in forma in momentul in care te intorci la birou.

Noua, romanilor, ne place sa servim mancaruri traditionale, atat de Craciun cat si de Revelion. Toate aceste mancaruri, insa, risca sa ne dezechilibreze dieta obisnuita. Ce e de facut daca am ales sa ne bucuram de moment, fara sa tinem cont de restrictiile de pana acum?

N-as folosi cuvantul “restrictii”. Daca esti o persoana pentru care felul in care arata si se simte este prioritar, atunci sa alegi mancarurile care iti hranesc corpul, in detrimentul celor care il incarca cu reziduuri inutile, iar a nu face abuzuri nu ti se vor parea restrictii, ci masuri menite sa iti mentina corpul suplu si sanatos.

Daca nu iti doresti ca Anul Nou sa te gaseasca cu cinci sau chiar sapte kilograme in plus, fata de cate aveai inainte de Craciun, sfatul meu este ca chiar daca consumi mancaruri traditionale sa iei mese mici si dese, sa bei aproximativ 2 litri de apa pe zi, sa nu servesti la o masa mai mult de un fel de mancare si sa nu combini mai multe feluri de mancare.

Ce sa mancam?

In functie de cum le gatim, cum le combinam la masa si cantitatile in care le servim mancarurile de Sarbatori nu sunt neaparat nesanatoase si nici un pericol pentru sanatate.

Pentru a gati ceva mai sanatos ar trebui sa inlocuim orezul alb rafinat pe care il folosm pentru sarmale cu cel salbatic. De asemenea sa nu cumparam carnea tocata din comert ci sa o preparam in casa din carne de porc cat mai slaba.

Ar trebui sa nu prajim alimentele, ci sa le preparam la cuptor la temperaturi joase, prin fierbere sau la aparatul cu aburi. In plus, sa achizitionam carnea de porc de la tarani care i-au hranit si crescut in mod traditional si nu din magazinele care se aprovizioneaza cu carne de porc.

Nu in ultimul rand, sa folosim cu moderatie grasimea de porc la gatit.

Mancarurile traditionale sunt per se combinatii destul de indigeste, asadar e de preferat sa nu ingreunam si mai mult procesul de digestie consumand mai multe feluri de mancare la aceeasi masa.

De asemenea, la aceeasi masa in care consumam mancaruri grasa e de preferat sa evitam painea, orezul, dulciurile si alcoolul.

Si viceversa, daca alegem sa ne infruptam cu o felie subtire de tort e de preferat ca asta sa nu se intampla dupa o friptura copioasa de porc, ci ca o gustare separata, la doua-trei ore dupa ultima masa si alte doua-trei ore distanta de urmatoarea masa.

E aproape redundant sa mai pomenesc de faptul ca moderatia si controlul cantitatilor este cel mai pretios secret al controlului greutatii in preajma Sarbatorilor.

Ce sporturi ar trebui sa practicam?

E important ca chiar daca suntem in vacanta sa avem un nivel minim sau chiar mediu de activitatea fizica, indiferent de tipul de antrenament. Pentru persoanele care merg la sala in aceasta perioada, recomandarea mea este sa faca antrenament functional. Celor care au o vacanta prelungita le recomand sporturile de iarna (schi, de e) care pot fi destul de solicitante pentru musculatura.

Trebuie sa existe un tip de stimulare fizica, indiferent care ar fi acela. In caz contrar, mesele greu de digerat si sedentarismul pot fi un cuplu fatal siluetei.

Abdomenul plat este greu de redobandit, odata ce ti-ai permis mai mult decat ar fi fost necesar, la mesele de sarbatori. Ce trebuie sa facem, totusi, pentru a avea, din nou, acel abdomen plat?

Oamenii au tendinta sa acorde atentie siluetei lor cand vine anotimpul cald si surplusul de grasime nu mai poate fi ascuns sub faldurile de haine groase. Daca alegeti sa acordati atentie felului in care aratati doar in anotimpul cald cu greu veti reusi sa obtineti un abdomen plat. Ciclul natural al organismului este tocmai invers.

Traim intr-o zona temperata asadar slabirea ar trebui sa aiba loc in anotimpul rece cand ne hranim preponderent cu ciorbe, carne, lactate, radacinoase.

Vara ar trebui sa ne bucuram de diversitatea de fructe de sezon care abunda in vitamine, minerale si fitonutrienti, adevarate arme impotriva bolii, si nu sa le excludem din alimentatie de dragul de a obtine un corp suplu.

Formula alimentatie curata plus sport practicat consecvent este singura care iti poate aduce un abdomen plat pe termen lung.

Pentru cei care aleg sa faca miscare in casa, in aceasta perioada, ce exercitii le recomandati sa faca si ce aparate le recomandati sa is achizitioneze?

Cea mai practica si totodata eficienta este bicicleta stationara. Totusi sfatul meu este sa gasiti o sala de fitness in apropierea casei si sa va faceti antrenamentul acolo.

Va va fi mult mai usor sa va mentineti motivati cand veti fi inconjurati de persoane asemeni voua, care depun eforturi pentru a-si imbunatati conditia fizica.

SURSA – business24.ro 

Tags: dietaSport
Cosmetic Line:
Related Post