fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Factorii care întăresc sistemul imunitar

Factorii care întăresc sistemul imunitar. Ce este imunitatea? Din punct de vedere biologic, imunitatea este starea de echilibru a organismelor multicelulare, care răspund în mod adecvat în caz de infecție sau boală. Totodată, sistemul imunitar presupune și toleranță crescută astfel încât să se evite reacțiile alergice sau afecțiunile autoimune.

Factorii care întăresc sistemul imunitar

Prin alegerile aparent banale pe care le faci zi de zi, sistemul imunitar poate fi întărit.

Stilul de viață sănătos

Stilul de viață sănătos, bazat pe o dietă sănătoasă, hidratare corespunzătoare, cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi și odihnă suficientă asigură un sistem imunitar puternic, care va face față agenților patogeni ce pun în pericol sănătatea.

De altfel, excesul de greutate poate afecta modul în care funcționează corpul tău. Obezitatea, definită ca un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mult la adulți, este legată de funcțiile imune afectate. Obezitatea poate, de asemenea, să scadă eficacitatea vaccinului pentru numeroase boli, inclusiv gripa, hepatită și tetanos.

Modalitățile sigure de a ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase includ reducerea stresului, consumul de alimente sănătoase, somnul suficient și angajarea în activități fizice regulate.

Alimente ce întăresc sistemul imunitar

O serie de alimente conțin vitamine, minerale și antioxidanți care întăresc sistemul imunitar. Este vorba despre alimente precum: fructele citrice, ardeiul gras, broccoli, usturoiul, ghimbirul, spanacul, iaurtul, migdalele, turmericul, ceaiul verde, carnea de pui sau fructele de pădure.

Suplimente naturale pentru întărirea sistemului natural

O serie de suplimente naturale au abilitatea de a fortifica sistemul imunitar.

Multivitaminele – sistemul imunitar este mai eficient atunci când organismul beneficiază de toți nutrienții de care are nevoie. Atunci când apare un deficit în organism, sistemul imunitar este slăbit și devine vulnerabil. Cea mai la îndemână metodă prin care se poate trata deficitul de vitamine constă în administrarea de vitamine pentru imunitate.

Suplimentele pe bază de ulei de pește – uleiul de pește îmbunătățește funcțiile sistemului imunitar, în special după efortul fizic intens.

Extractul de usturoi – cercetătorii de la Universitatea Harvard au dovedit daptul că usturoiul are abilitatea de a lupta cu infecțiile, combătând virusurile, bacteriile și fungii. Usturoiul conține ingrediente care influențează celulele sistemului imunitar. Extractul de usturoi ajută sistemul imunitar atunci când organismul are de-a face cu o gripă sau cu o răceală.

Probioticele – în tractul digestiv se regăsesc o mulțime de bacterii, care joacă un rol important în funcțiile sistemului imunitar. Unele dintre acestea echilibrează flora intestinală și cresc numărul de celule T, care fac parte din sistemul imunitar. Suplimentele pe bază de probiotice reduc inflamația și stimulează funcționarea sistemului imunitar.

Suplimentele alimentare care ne protejează împotriva stresului oxidativ sunt importante pentru întărirea imunității, fiindcă nu permit slăbirea acesteia ca urmare a efectelor pe care le are stresul pe termen lung asupra organismului. În acest sens, fiindcă are în compoziție hidroxitrozol și antioxidanți precum vitamina B2, zinc, cupru, cu un rol major în protejarea celulelor din sânge împotriva stresului oxidativ.

Exercițiile fizice, importante în susținerea unui sistem imunitar puternic

Exercițiile fizice susțin și ele activitatea sistemului imunitar. În primul rând, sportul ajută la eliminarea bacteriilor de la nivelul aparatului respirator. Totodată, în timpul practicării exercițiilor fizice se produc o serie de schimbări la nivelul globulelor albe și la nivelul anticorpilor, care își sporesc activitatea. Creșterea temperaturii corpului din timpul efortului fizic împiedică multiplicarea bacteriilor.

Vaccinurile sau Serumurile

Vaccinurile și serumurile injectate fortifică, de asemenea, sistemul imunitar, fie prin stimularea producerii unor anticorpi, fie prin introducerea în organism a anticorpilor.

Factori care slăbesc sistemul imunitar

O serie de factori nutriționali, care țin de mediu și nu numai, pot slăbi sistemul imunitar, făcând organismul să fie vulnerabil în față bolii.

Stresul, frică, supărarea prelungită

În perioadele prelungite de stres, anxietate sau frică intensă, sistemul imunitar este suprimat. Stresul sub formă cronică alterează funcțiile sistemului imunitar.

Dieta dezechilibrată

Și o dietă dezechilibrată, nesănătoasă, poate slăbi imunitatea organismului. În primul rând, o dietă slab calitativă din punct de vedere nutrițional poate duce la instalarea unui deficit. Un organism care nu beneficiază de nutrienții de care are nevoie nu funcționează la capacitatea sa normală, ceea ce înseamnă că și sistemul imunitar este slăbit.

Apoi, o dietă bogată în zahăr sabotează imunitatea. Bacteriile și fungii sunt avantajate de consumul excesiv de zahăr. Și globulele albe devin mai slabe dacă sunt expuse la cantități mari de zahăr. Totodată, zahărul în exces favorizează deficitul de vitamina B și vitamina C.

Lipsă de somn

Studiile arată că persoanele care nu se odihnesc suficient, adică minimum 6 ore pe noapte, dar și persoanele care lucrează în ture și au somnul dezorganizat sunt mai predispuse îmbolnăvirii. Asta pentru că imunitatea este slăbită de lipsa somnului, iar oboseala afectează și nivelul de citokine, al căror rol este de a transmite informațiile între leucocite.

Excesul de alcool și fumatul

Consumul de alcool reduce nivelul de celule T, dar și pe cel de limfocite, afectând astfel răspunsul sistemului imunitar la virusuri, bacterii și fungi. Studiile făcute recent în domeniu au scos la iveală și faptul că fumul de țigară poate suprima sistemul imunitar. Nicotina, care se regăsește în tutun, este responsabilă pentru slăbirea sistemului imunitar.

Obezitatea

Potrivit studiilor, obezitatea slăbește sistemul imunitar, reducându-i capacitatea de a se luptă cu infecțiile. Totodată, persoanele obeze au o problemă și cu vindecarea greoaie a leziunilor cutanate.

Excesul de medicamente

Excesul de medicamente duce la instalarea toleranței, fapt care are ca urmare un răspuns mai slab al sistemului imunitar în caz de boală. Pentru prevenirea acestei situații, medicii recomandă pacienților antibiotice numai atunci când este absolut necesar, adică pentru tratarea infecțiilor bacteriene, nicidecum pentru infecțiile virale precum banalele răceli.

Poluarea

Noi studii făcute în domeniu au scos la iveală faptul că expunerea la aerul poluat suprimă producția de celule T, care au un rol important în sistemul imunitar.

Excese fizice

Este adevărat că sportul fortifică sistemul imunitar, însă excesele fizice au efectul opus. Mai exact, acestea slăbesc sistemul imunitar. Atleții de anduranță, de pildă, au sistemul imunitar slăbit, fiind în mod deosebit predispuși infecțiilor la nivelul tractului respirator (răceli).

Afecțiuni ale sistemului imunitar

Afecțiunile sistemului imunitar precum bolile autoimune pot slăbi sistemul imunitar, reducând abilitatea acestuia de a lupta cu boală și făcând organismul să fie foarte vulnerabil.

Alți factori care slăbesc sistemul imunitar

Igiena este un alt factor care slăbește sistemul imunitar. Atât lipsa igienei, cât și igiena în exces pot slăbi imunitatea. Lipsa igienei expune organismul la germeni, în timp ce igiena excesivă reduce capacitatea organismului de a face față germenilor întrucât nu are prilejul de a-și crea imunitate. Asta înseamnă că e indicat să te speli pe mâini înainte de fiecare masă, de fiecare dată când ajungi acasă sau după ce pui mâna pe ceva murdar și să dezinfectezi palmele și toate suprafețele cu care intri în contact.

Sursa articol »