Dietele pentru slabit distrug tenul. Dar, punand in aplicare aceste descoperiri din domeniul nutritiei, s-ar putea sa impusti doi iepuri deodata.
De zeci de ani auzim acelasi lucru: pielea are nevoie de apa, oxigen si fotoprotectie pentru a functiona sanatos si eficient. Ei bine, un studiu publicat in Journal of American College of Nutrition a demonstrat ca dieta are un rol mult mai important in sanatatea, frumusetea si tineretea pielii si ca (aici vine partea interesanta) cu ajutorul alimentatiei se pot preveni, cel putin partial, deteriorarea si procesul de imbatranire a pielii.
Majoritatea studiilor de pana acum au cautat sa demonstreze felul in care anumite substante (precum vitamina C sau E), aplicate direct pe piele (topic, in limbajul dermatologilor), reduc efectele nocive ale poluarii, stresului sau luminii soarelui, calmeaza iritatiile, reduc edemele si protejeaza pielea. Dar, pana acum, nimeni nu s-a gandit sa studieze (stiintific) relatia dintre aspectul pielii si aportul zilnic de nutrienti, sau efectul general al dietei asupra sanatatii pielii.
Echipa internationala de cercetatori, care a condus studiul in cauza, a analizat obiceiurile alimentare ale unui esantion de 2.000 de persoane din Australia, China, Grecia, Japonia si Suedia, trecute de 70 de ani. A fost analizat stadiul de degradare a pielii (riduri, elasticitate, diferente de culoare etc.) subiectilor participanti la studiu, iar rezultatele (clasificate in functie de diferentele de varsta, stil de viata, fumatori/nefumatori) au fost prelucrate cu o tehnologie ultrasofisticata, pentru a se stabili daca exista o legatura intre riduri si dieta.
S-a observat astfel ca subiectii a caror dieta este bazata pe vegetale, ulei de masline si legume au o piele mai tanara si mai putin ridata, in comparatie cu subiectii care au declarat ca in dieta lor predomina laptele si produsele lactate, untul, margarina si zaharurile. In mod logic, aportul crescut de lapte integral (spre deosebire de laptele, branza sau iaurtul degresate), carne rosie, grasimi, bauturi acidulate si prajituri a fost asociat unui nivel avansat de imbatranire.
La polul opus, alimente precum ouale, iaurtul, legumele (mai ales fasolea si lintea), vegetalele (in special sparanghelul, telina, vinetele, usturoiul, ceapa, spanacul, vegetalele cu frunze verzi), nucile, maslinele, merele si ceaiul au fost asociate cu un nivel scazut de fotoimbatranire, datorita continutului lor ridicat in nutrienti (vitamina C, calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc si retinol), cu efect de protectie si regenerare a tesutului cutanat.
„Adevarul e ca tot mai multe persoane sunt interesate de o alimentatie sanatoasa. Dar, adesea prinse intre cure drastice de slabire, lipsa unei hidratari corecte si o viata stresanta, pierd din vedere esentialul: o persoana fericita este o persoana care se simte bine in pielea ei’, spune Dr. Viviana Iordache, specialist in dermatologie.
„Pielea, parul si unghiile sunt oglinda starii de sanatate a intregului organism. La televiziune si in reviste gasesti sute, mii de reclame la fel de fel de suplimente nutritive, vitamine, minerale, aminoacizi, capsule cu uleiuri de peste sau uleiuri esentiale, cand, de fapt, secretul sanatatii pielii e atat de simplu: e nevoie de echilibru. Ani de zile pacientii cu acnee au fost sfatuiti sa renunte la grasimi, in totalitate. S-a demonstrat, insa, ca pestele gras contine substante esentiale pentru sanatatea pielii, recomandate tocmai acestor pacienti’, incheie Dr. Iordache.
Care este dieta ideala pentru piele?
Exista cateva reguli simple care seamana ingrozitor de mult cu dietele recomandate de antrenorii de fitness, nutritionisti, medicii pediatri si… propriile noastre mame:
1. Inlocuieste carnea de porc cu peste sau pui.
2. Mananca oua, dar nu mai mult de trei pe saptamana.
3. Consuma cat mai multe fructe si legume proaspete (prin fierbere se distruge vitamina C si o parte din vitamina B). Fructele recomandate sunt afinele (Charlize Theron bea suc de afine in loc de apa si are cel mai frumos ten de la Hollywood), merele, perele si pepenii. Desi bananele contin vitamina B6, iar mango betacaroten, dermatologii nu recomanda consumul lor, deoarece, avand o concentratie mare de glucide, provoaca cresterea brusca a glicemiei, ingreunand sinteza colagenului (bolnavii de diabet au mari probleme cu pielea si vindecarea ranilor tocmai din aceasta cauza).
4. Consuma cat mai multe seminte. (Nucile si alunele au cea mai mare concentratie de vitamina E si acid linoleic, cele mai bune bariere impotriva imbatranirii pielii.)
5. Bea apa. Cat mai multa apa. Minimum 2 litri pe zi.
6. Evita consumul de cafea (este un diuretic puternic, care deshidrateaza pielea), alcool (produce vasodilatatie), alimente procesate (contin conservanti si acizi grasi saturati, vinovati de producerea radicalilor liberi) si dulciuri (excesul de zahar distruge fibrele de colagen, reducandu-le flexibilitatea). Daca simti nevoia de dulce, mananca un iaurt degresat cu fructe (zmeura sau coacaze). „Respecta aceste reguli simple si vei vedea ca, dupa cateva zile (doua sau trei), tenul tau va fi mai suplu, mai proaspat, mai putin iritat, iar dupa cateva saptamani (celulele au nevoie de timp pentru a se regenera) va fi mai neted si plin de vitalitate’, spune Dr. Nicholas Perricone, profesor la catedra de dermatologie, Yale University School of Medicine, in New Haven, Connecticut.
vezi link: ELLE