Sănătatea este mai importantă decât orice altceva, cu atât mai mult cu cât este în directă dependenţă cu starea de bine, cu frumuseţea şi greutatea corporală. Pentru a ne păstra starea de sănătate este foarte important să nu uităm de detoxifiere sau, cu alte cuvinte, de curăţarea organismului. Printr-un program bine stabilit, detoxifierea contribuie foarte mult la scăderea în greutate,
la întinerirea corpului şi la întărirea sistemului imunitar, sistemul digestiv lucrând mai eficient decât înainte de eliminarea toxinelor, care încetineau organismul.
Metode de detoxifiere cu lichide
Cea mai uşoară modalitate de detoxifiere este cea cu lichide. Este simplu – renunţaţi la alimentele solide, dar aveţi liber la sucuri proaspete, lapte, iaurt, supe şi chiar piure, din care organismul îţi primeşte porţia de nutrienţi de care are nevoie, în timp ce elimină toxinele. Bineînţeles, nu trebuie să uiţi de apă! Aveţi grijă, însă, o cură de detoxifiere doar cu lichide trebuie urmată între două şi patru zile, nu mai mult.
Deoarece sunt bogate în vitamine şi antioxidanţi, sucurile ne ajută să eliminăm toxinele din ficat şi grăsimea depozitată în exces. De fapt, există şi o cură de detoxifiere cu sucuri naturale (din orice fruct sau legumă, fără a adăuga zahăr), pe care le puteţi consuma la micul dejun. Ulterior, pe parcursul zilei, puteţi consuma orice, dar indicată este o dietă săracă în calorii. Evitaţi alimentele grase, cafeaua şi carbohidraţii. Puteţi adăuga în sucul de dimineaţă seminţe de in (care sunt bogate în acizi Omega!). Dacă urmaţi un tratament medicamentos, trebuie să evitaţi sucul de grapefruit, deoarece poate modifica efectul medicamentelor.
Cel mult trei săptămâni trebuie să dureze o astfel de cură, iar cantitatea de calorii trebuie crescută treptat.
Regimul alimentar strict
Una dintre cele mai întâlnite metode de detoxifiere este regimul alimentar. Prudenţa este un aspect important de luat în calcul dacă optaţi pentru această variantă! Aveţi grijă, sunt multe persoane care cred că dacă nu mănâncă deloc sau consumă foarte puţine alimente, rezolvă problema. Fals! În acest mod, metabolismul încetineşte pentru că nu are din ce să procure energia necesară activităţilor zilnice. În plus, după o perioadă de restricţie drastică, cele mai multe persoane revin la cantităţile obişnuite de mâncare, ceea ce determină o creştere rapidă în greutate, organismul având tendinţa de a „face rezerve” pentru o posibilă nouă perioadă de regim. Un alt dezavantaj este că sistemul imunitar scade în astfel de condiţii şi pierdeţi toate beneficiile detoxifierii! Astfel, un regim strict nu ar trebui să dureze mai mult de 24 ore, iar dacă nu mâncaţi nimic, beţi foarte multă apă pentru a vă putea hidrata (în plus, după cum am prezentat anterior, apa este un element de detoxifiere).
Primul pas în reuşita unei cure de detoxifiere este motivaţia!
Rezultatele nu apar de pe o zi pe alta, având în vedere şi că, de cele mai multe ori, au trecut mai mulţi ani de la ultima detoxifiere. Indicat ar fi ca eliminarea toxinelor din organism să devină un obicei, stilul de viaţă sănătos fiind poate cel mai important obiectiv din viaţa fiecăruia dintre noi.