X

De ce simti nevoia sa mananci alimente sarate

De ce simti nevoia sa mananci alimente sarate? Ce este pofta de sarat? Pofta de alimente sarate poate aparea atunci cand obisnuiai sa consumi cantitati mari de sare si ai inceput sa renunti la ele. Astfel, organismul este obisnuit sa consume multa sare. Pofta de sarat poate fi insa si rezultatul unor afectiuni medicale, unele dintre ele foarte serioase.

Ce este pofta de sarat

Pofta de alimente sarate poate aparea atunci cand obisnuiai sa consumi cantitati mari de sare si ai inceput sa renunti la ele. Astfel, organismul este obisnuit sa consume multa sare.

Pofta de sarat poate fi insa si rezultatul unor afectiuni medicale, unele dintre ele foarte serioase.

Pofta de sarat este un simptom comun in randul celor care sufera de boala Addison, care se manifesta prin productia scazuta de hormoni suprarenali. De asemenea, este si un simptom al deshidratarii si dezechilibrului de electroliti din organism.

In functie de cauza, pofta de sarat poate dura cateva ore sau chiar si cateva saptamani, pana cand organismul este rehidratat sau tratat corespunzator. Pofta de sarat poate fi si un simptom permanent, ca in cazul bolii Addison si poate fi acompaniata si de alte simptome precum oboseala, pierderea apetitului alimentar sau diaree cronica.

Lasata netratata, pofta de sarat cauzata de deshidratare este o problema serioasa. Deshidratarea severa si dezechilibrul electrolitic pot duce la coma si chiar la deces.

Organismul are nevoie de sare

Organismul uman este format in proportie de 60% din apa. Sare este unul dintre electrolitii importanti care ajuta organismul sa mentina un echilibru benefic al fluidelor. Pentru un nivel optim de sare in organism, este indicat sa consumi zilnic o lingurita de sare.

In afara de aceasta lingurita, organismul primeste sare si din alimentele sarate, fructe si legume. Insa, consumul de sare in cantitati mari duce la hipertensiune.

Simptomele poftei de sarat

Pofta de sare poate acompania si alte simptome, care pot varia in functie de factorii declansatori. Daca pofta de sare este cauzata de deshidratare, te poti confrunta si cu simptome precum piele rece, ameteala, gura uscata, sete, dureri de cap, iritabilitate, spasme musculare sau ritm cardiac alert.

Atunci cand este asociata cu boala Addison, pofta de sare este insotita de diaree, pete inchise pe piele, pierderea apetitului, slabiciune musculara, greata, voma, ten palid, oboseala severa si pierdere in greutate.

De asemenea, pofta de sare poate fi acompaniata si de cicluri menstruale rare, crampe musculare si transpiratie.

Cauzele poftei de sare

Printre cauzele poftei de sare se numara: boala Addison, caracterizata prin productia scazuta de hormoni suprarenali deshidratare dezechilibru electrolitic sarcina.

In unele cazuri, pofta de sare poate fi semnul unei deshidratari severe, caracterizata prin pierderea masiva a fluidelor si electrolitilor din organism. Aceasta situatie poate fi chiar fatala, daca nu este tratata la timp.

Complicatiile poftei de sare

Daca este cauzata de deshidratarea severa, pofta de sare poate fi o problema medicala foarte serioasa, care necesita tratament imediat. Este foarte important sa mergi la medic si sa urmezi cu strictete sfaturile si tratamentul prescris.

Printre complicatiile poftei de sare se numara functionarea incorecta a rinichilor, coma, soc sau deces.

SURSA: Mihaela Rotaru

Cosmetic Line:
Related Post