Atât masa dinainte de a face sport, cât şi cea de după exerciţiile fizice sunt la fel de importante pentru obţinerea rezultatelor dorite. Regula de bază, conform specialiştilor în nutriţie, este să evităm alimentele bogate în aminoacizi şi glicogen.
5 reguli de respectat în alimentaţia de după antrenament
- Mănâncă sănătos. Fundaţia pentru fiecare dintre celulele din organismul nostru este constituită şi prin nutrienţii pe care îi obţinem printr-o alimente adecvată. Cu toţii ştim că organismul este într-o continuă stare de regenerare şi vindecare. Astfel, ar fi bine să evităm alimentele procesate, optând pentru cele naturale, ce vin în sprijinul stilul de viaţă activ pe care îl avem.
- Regula celor 30-60 minute. Exerciţiile foarte solicitante consumă o parte destul de semnificativă din rezervele de nutrienţi din organism, punând presiune asupra articulaţiilor, oaselor şi muşchilor. În aceste condiţii, este indicat să ne alimentăm pentru a asigura recuperarea după antrenament.
- Proteinele nu sunt singurele elemente importante. Într-adevăr, proteinele sunt foarte importante pentru persoanele ce practică sport, în special, dar nu sunt singurele de care avem nevoie. După antrenament, sunt indicate şi grăsimile sănătoase, pe care le putem obţine din alimentele bogate în nutrienţi şi amidon, cum ar fi cartofii, quinoa sau fasolele.
- Hidratarea este esenţială. În primul rând, nutriţioniştii ne recomandă să consumăm destul de multă apă, dar şi alte băuturi special create pentru sportivi, dacă antrenamentul durează mai mult de o oră sau dacă transpiri abundent. În general, este bine să consumăm 2 pahare cu apă cu aproximativ 2 ore înainte de a începe exerciţiile, unul cu 15 minute înainte, câte jumătate de pahar la fiecare 15 minute – în timpul antrenamentului, respectiv 2 pahare la finalul şedinţei.
- Fără exagerări. În cazul în care practici un sport din dorinţa de a scăpa de kilogramele în plus, trebuie să ai grijă ca masa pe care o vei consuma după antrenament să nu conţină mai multe calorii decât ai ars prin sport.
Câteva alimente recomandate: ouă, quinoa, chefir, banana, somon, afine, humus, fructe uscate, nuci, ananas, cartofi dulci, kiwi, avocado