fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce trebuie sa stii despre laserul Emerald

Ce trebuie sa stii despre laserul Emerald. Laserul Emerald de la Erchonia este un laser de reducere a grăsimii corporale noninvaziv si non-termic şi este singurul laser de nivel scăzut din lume aprobat FDA pentru reducerea circumferinței corporale la persoanele cu indice de masă corporală (IMC) peste 30 (obezitate gradul I). Laserul funcționează prin crearea unor pori în celulele adipoase permițând eliberarea conținutului și preluarea acestuia de către sistemul limfatic.

Utilizarea laserului Emerald cu scopul de a aduce o schimbare a stilului de viață accelerează procesul lucrând în armonie cu corpurile noastre pentru a obține efectul dorit într-un timp mai scurt. Țesutul adipos nu trebuie tratat ca un inamic, ci poate fi valorificat pentru îmbunătățirea stilului de viață.

Cum funcţionează laserul Emerald?

Ţesutul adipos în cantitate moderată reprezintă o sursă de energie pentru mușchi. De asemenea ne protejează și prin semnale chimice ne atenționează când corpul nostru își epuizează resursele creând senzația de foame. Laserul verde Emerald utilizează o lungime de undă de 532 nm ce emulsifică grăsimea și o transformă în acizi grași pe care corpul îi poate converti și utiliza ca energie. Acizii grași odată eliberați din celule prin porii tranzitori sunt utilizați în principal pentru producerea de energie, iar o parte din ei sunt eliminați cu ajutorul sistemului limfatic şi prin procesul de fagocitoză. Țesutul adipos are și rol de organ endocrin capabil să sintetizeze compuși biologic activi ce participă în menținerea echilibrului metabolic.

Celulele adipoase odată distruse nu se mai refac, iar excesul de grăsime se depune la nivelul ţesutului adipos restant. Atunci când grăsimea se depune în exces la nivelul organelor pot apărea afecţiuni severe. Însă spre deosebire de tehnicile invazive precum liposucţia sau criolipoliza, laserul Emerald nu distruge celulele adipoase prevenind depunerea adițională de grăsime în alte zone ale corpului. De asemenea, pe măsură ce îmbătrânim cantitatea de ADN mitocondrial viabil scade. Laserul nontermic stimulează corpul să sintetizeze ADN mitocondrial și asistă în sinteza ARN-ului mitocondrial eliberând astfel energie ce poate fi utilizată.

Odată cu vârsta scăderea nivelului hormonilor de estrogen permite formarea depozitelor de grăsime localizate cât și slăbirea țesutului fibros ce ancorează pielea la straturile profunde. Astfel apare celulita prin hernierea grăsimii sub nivelul pielii și aşa-zisul aspect de “coajă de portocală”. Îndepărtarea celulitei prin exerciţiu şi dietă are adesea rezultate nesatisfăcătoare deoarece reducerea stratului de grăsime nu modifică aspectul tipic neregulat al pielii. Laserul Emerald are efecte benefice și în cazul celulitei prin acțiunea sa asupra colagenului şi elastinei îmbunătăţind rezistenţa cordoanelor fibroase și prin tonifierea pielii. Astfel efectul este de reducere cu două stadii (din trei) a gradului de severitate a celulitei chiar și după 2 săptămâni de tratament.

Laserul Emerald nu este dureros, este dovedit clinic ca fiind sigur și eficient, fiind totodată o metodă de tratament relaxantă cu numeroase beneficii ceea ce reprezintă un lucru deosebit de important în contextul vieții cotidiene. Din acest punct de vedere laserul Emerald este unic pe piață. Nu au fost raportate efecte adverse, laserul acționând prin stimularea proceselor naturale ale organismului spre deosebire de alte tehnologii. Are capacitatea de a trata atât depozite limitate de grăsime cât și suprafețe mari, fiind dovedit efectul de reducere a circumferinței la persoanele cu IMC de până la 40. Zonele ce pot fi tratate cu laserul Emerald sunt abdomenul, şoldurile, coapsele, braţele, regiunea cervicală, dar practic orice zonă cu exces de grăsime poate fi supusă tratamentului.

Ce presupune tratamentul cu laserul Emerald?

Primul pas constă în discuţia cu chirurgul plastician care vă va prezenta indicaţiile de tratament şi recomandările specifice post-laser pentru obţinerea celor mai bune rezultate. Urmează identificarea zonelor cu exces de grăsime sau celulită cel mai evidente asupra cărora sunt îndreptate diodele laser de la o distanță de 9-15 cm. Astfel expunerea la razele laser este optimă pentru tratarea zonelor dorite în timp ce pacientul sau pacienta se relaxează. Durata unei ședințe de reducere circumferențială a grăsimii este de 30 minute, în timp ce pentru tratarea depozitelor limitate de grăsime sau a celulitei sunt necesare ședințe de câte 15 minute.

Tratamentul nu presupune efecte adverse, modificări de temperatură la nivelul pielii sau timp de recuperare. Bineînțeles, acesta se asociază cu menținerea unui stil de viață sănătos, fără excese calorice și activitate fizică adecvată.

Care sunt recomandările după tratamentul cu laserul Emerald?

Sistemul limfatic funcţionează în condiţii optime atunci când organismul este într-o stare de hidratare adecvată. Din acest motiv este recomandat ca pacienţii să se hidrateze cu cel puţin 2 litri de lichide pe zi, să restricţioneze consumul de băuturi alcoolice şi cu conţinut de cafeină. În caz contrar, deshidratarea poate limita penetrarea razelor laser, transportul acizilor graşi eliberaţi şi degradarea acestora. De asemenea, se recomandă efort fizic moderat precum mersul pe jos timp de 20-30 de minute zilnic şi mici modificări ale stilului de viaţă ca de exemplu urcatul scărilor, cât şi reducerea cantităţii de carbohidraţi şi includerea mai multor proteine în dietă. Alte modalităţi de stimulare a sistemului limfatic sunt reprezentate de masajul de drenaj limfatic şi hainele compresive ce facilitează transportul conţinutului eliberat din adipocite.

Care cazuri prezintă indicaţii limitate de tratament?

Mai multe ședințe de tratament sunt recomandate persoanelor cu vârsta peste 55 ani, fumătorilor cronici, cu IMC peste 30 (obezitate gradul I), celor aflate sub tratament antidepresiv, cu variații de greutate în ultimele de 3 luni, postmenopauză, stil de viață inactiv, intervenții de liposculptură în antecedente.

Deși nu au fost descoperite efecte adverse tratamentul cu laser Emerald nu este recomandat femeilor însărcinate, persoanelor cu epilepsie, pacemaker sau cu cancer activ sau în remisie de până la un an. De asemenea se recomandă precauție în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, boli ale sistemului limfatic, afecțiuni hepatice sau renale în context tumoral sau aflate sub terapie anticoagulantă.

Dr. Popescu Mara-Ștefana – Medic Specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă