“Rădăcinile educaţiei sunt amare, dar fructul este dulce.”- Aristotel
Ce trebuie sa mananci pentru un abdomen plat. Uneori, se pare că indiferent cât de atent eşti la numărul de calorii îngurgitate şi oricât de multe abdomene faci nu poţi scăpa de stratul adipos de pe abdomen. Ce faci greșit?
Adevărul este că, în timp ce exercitii fizice regulate sunt cruciale pentru a obține „un pachet de șase” tonifiat, totuşi este nevoie de mult mai mult decât exerciţiile fizice, pentru un abdomen plat. O dieta săracă poate duce la balonare, indigestie, și chiar să promoveze stocarea de grăsime, rezultând un strat suplimentar de grăsime, care ascunde toate munca grea. Cheia către construcție unui abdomen tonifiat sunt exercițiile fizice regulate dar nu în ultimul rând o alimentaţie corectă cu substanțele nutritive corespunzătoare. Iată câteva alimente pe care să le includeţi în dieta voastră si câteva la care ar trebui sa renunţaţi.
De inclus in alimentatie
1. Frunzele verzi
Consumul regulat de frunze verzi de salată, varză, spanac şi rucola , pe lângă că sunt bogate în fibre, te vor face să te simţi plin mai mult timp, accentuând senzaţie de saţietate. În plus, multe frunze verzi sunt bogate în calciu, ajutând muşchii să se contracte mai eficient.
2. Quinoa
Nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau de multe ori îl depaşeste pe cel al multor tipuri de carne, această formă de proteină vegetală nu produce colesterol sau rigidizarea arterelor. Acest aliment reduce cantitatea de grasimi din sânge şi previne formarea plăcilor de aterom, reducând riscul de atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, în special sub forma de germeni, scade riscul problemelor cardiace.
Quinoa conţine, de asemenea, amidon, zaharuri, ulei (conţinut ridicat în acid linoleic esenţial), fibre, minerale, şi vitamine. Boabele de quinoa sunt bogate în vitaminele A, C, D, E, K şi vitamine din grupa B-urilor. De asemenea, sunt o sursă bună de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorită vitaminelor şi mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul imunitar.
3. Migdale
Pline de proteine şi fibre, migdalele sunt gustarea perfectă atunci când cauţi o sursă de energie. Migdalele conțin, de asemenea magneziu, care regleaza nivelul zahărului din sânge și mențin poftele sub control.
4. Iaurt
Iaurtul a fost supranumit “superalimentul femeii” pentru ca este alimentul care protejează cel mai mult femeia de infecțiile genitale precum vaginite (gradnerella vaginalis, candidoza si alte vaginite).
Iaurtul este astfel recomandat în alimentaţia femeii de fiecare data cand se confrunta cu:
• scăderea imunitaţii;
• răceli frecvente;
• infecţii repetate;
• concediile la mare sau la piscină (favorizează candidoza);
• dupa tratamente cu antibiotice sau alte medicamente care scad imunitatea sau afectează flora microbiană normală a organismului
5. Somon
Credeti sau nu, există un astfel de lucru, există grăsimi sănătoase, care ajută metabolismul și accelerează procesul de ardere a grăsimilor. Aceste grăsimi sănătoase, cunoscut sub numele de acizi grași omega-3, pot fi găsite în pește gras (cum ar fi somon și ton) și ar trebui să fie o proteină de bază în dieta ta.
6. Apa
Abdomenul devine suplu rapid dacă a bei suficienta apă în fiecare zi. Apa nu numai ca hidratează dar menține şi nivelul de energie crescut şi de asemenea, ajută la detoxifierea organismului. Cât de mult apa ar trebui sa fie baută intr-o zi? Institutul de Medicina stabilit că, în medie, bărbații ar trebui să consume în jur de 3 litri de apă pe zi, în timp ce femeile ar trebui sa consume aproximativ 2,2 litri pe zi, dar nu strică să consume un pic mai mult!
Acum, că am arătat care sunt alimentele care ne sculpteză abdomenul, hai să vorbim despre ce ar trebui să evităm:
1. Băuturile carbogazoase
Băuturile carbogazoase sunt inamicul numarul unu al abdomenului suplu. Consumul acestor bauturi duce la creşterea în greutate şi obezitate, potrivit studiilor, legatura dintre creşterea în greutate şi băuturile carbogazoase este atat de stransă, încât după fiecare pahar consumat riscul de obezitate creste de 1,6 ori. Ca o consecinţă a creşterii în greutate şi a obezitătii, creşte riscul apariţiei diabetului zaharat.
2. Carbohidrati rafinaţi
Cercetătorii americani in lucrarea „Annals of Internal Medicine” au arătat că evitarea carbohidraţilor nocivi te poate ajuta să ajungi la silueta mult visată, acelaşi studiu sugerează că evitarea carbohidraţilor aduce mari beneficii și pentru inimă. „Am descoperit că aceia care au urmat o dietă săracă în carbohidraţi au înregistrat o scădere semnificativ mai mare a riscului estimat pe 10 ani de apariţie a bolilor de inimă, după un interval de 6 și, respectiv, 12 luni, comparativ cu grupul care a urmat regimul sărac .
Consumarea de carbohidrați puri, provoacă un vârf în insulină care duce la creşterea nivelului de zahăr din sânge, care promovează stocarea de grăsime.
3. Dulciuri
Dulciurile conţin un nivel ridicat de zahăr şi nu sunt altceva decât calorii goale care se depozitează sub forma de grasime. In plus, prea mult zahăr contribuie la balonare si oboseala, ceea ce face antrenamentele mai puțin eficiente.
Alternativa la zahărul alb este fructoza care se găseşte în fructe şi miere, lactoza, din lapte şi maltoza din cereale, toate acestea sunt substanţe cu valoare nutriţională şi pot fi consumate fără probleme.
4. Fast Food
Nutrition Journal, arată că un consum ridicat de fast food este asociat cu un risc mărit de inflamaţie, infecţii, cancer şi boli alergice şi autoimune.
Este îngrijorător faptul că deprinderile alimentare nesănătoase îşi pun amprenta asupra ADN-ului şi asupra microbiomului celular, afectând sistemul imunitar, iar aceste probleme imunitare se pot transmite şi urmaşilor.
Mâncărurile de tip fast food nu numai ca au o concetraţie calorică foarte mare, se si depun pe corpul nostru, astfel oricât ne-am stradui sa ne sculptam abdomenul, acesta nu va suferi modificari majore şi nu facem decat să întârziem apariţia celor “six packets”
Concluzionând vreau să subliniez importanţa modului în care ne hrănim nu numai din prisma construirii unui corp armonios şi implicit unui abdomen de vis cât şi din punctul de vedere al efectelor dezastruoase pe termen lung pe care aceste produse total nesănătoase pot sa-l aibă asupra asupra sănătăţii noastre.