fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce sunt formațiunile cutanate / subcutanate

Ce sunt formațiunile cutanate / subcutanate. Formațiunile cutanate / subcutanate sunt modificări sau creșteri anormale care apar în piele sau în țesutul subcutanat (stratul de țesut situat imediat sub piele). Acestea pot fi de natură benignă (non-canceroasă) sau malignă (canceroasă).

 

Există o varietate largă de formațiuni cutanate / subcutanate, iar unele dintre cele mai comune includ:

  • Nevi sau alunițe. Acestea sunt formațiuni pigmentate care pot fi prezente la naștere sau pot apărea în timpul vieții. Majoritatea alunițelor sunt benigne, dar unele pot deveni cancerigene (melanom).
  • Veruci. Sunt leziuni cutanate cauzate de infecția cu virusul papiloma uman (HPV). Acestea pot apărea pe orice parte a corpului și pot varia ca aspect, de la plate la proeminente sau cu aspect de conopidă.
  • Fibroamele moi. Sunt tumori benigne ale țesutului conjunctiv, care apar ca mici umflături moi și rotunjite pe piele. Acestea sunt adesea nedureroase și pot fi de culoare asemănătoare cu pielea sau puțin mai închise la culoare.
  • Chisturi sebacee. Sunt saci umpluți cu sebum care se formează în glandele sebacee de sub piele. Acestea apar ca niște umflături rotunjite și pot fi moi sau fermi la atingere.
  • Lipomul. Este o tumoare benignă formată din celule adipoase. Apare sub piele și poate fi mobilă și ușor de mișcat la atingere. Lipomul este de obicei nedureros, dar poate cauza disconfort dacă crește în dimensiune.
  • Carcinomul bazocelular. Este cea mai frecventă formă de cancer de piele. Acesta apare de obicei ca o leziune la nivelul feței, în special la nivelul nasului și al regiunii perioculare. Carcinomul bazocelular se dezvoltă încet și răspândirea lui este limitată.
  • Melanomul. Este un tip de cancer de piele care se dezvoltă din celulele care produc pigmentul (melanina) în piele. Melanomul poate apărea ca o aluniță existentă care se modifică în aspect, culoare sau dimensiune, sau poate apărea ca o leziune nouă. Este important să identifici și să tratezi melanomul în stadii incipiente, deoarece poate fi agresiv și se poate răspândi în alte părți ale corpului.

Acestea sunt doar câteva exemple de formațiuni cutanate / subcutanate. Dacă observi orice modificare sau creștere neobișnuită pe piele, este recomandat să consulți un medic pentru evaluare și diagnostic corect.

Susanu Clinic – Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă