În primul rând, peeling-ul (din engleză – „curăţare” sau „descuamare”) poate fi folosit în fiecare săptămână pentru a readuce strălucirea pielii, îndepărtând celulele moarte de la suprafaţa pielii şi stimulând reînnoirea celulară. Putem folosi atât produse special create pentru peeling”, pe care le găsim în diverse variante în comerţ, dar putem să ne facem acasă propriile produse, utilizând zaţ de cafea, zahăr sau un amestec de făină de porumb şi făină de grâu.
Peeling-ul chimic, pe de altă parte, este o procedură mult mai complexă, dar în acelaşi timp mult mai puţin agresivă decât alte metode, fiind nevoie să apelăm la ajutorul specialiştilor. Acesta ne ajută să scăpăm de aspectul de „mască” pe care pielea noastră ajunge să îl aibă o dată cu trecerea timpului. De exemplu, peeling-ul chimic este un real aliat pentru reîntinerire, pentru lupta împotriva micilor imperfecţiuni, cum ar fi porii dilataţi, ridurile fine, aspectul tern (lipsit de strălucire) sau petele mai închise la culoare decât restul pielii. Concret, procedura presupune aplicarea unei substanţe chimice pe piele, respectându-se o anumită concentraţie, astfel încât straturi superficiale ale pielii sunt distruse, iar recuperarea este rapidă şi fără cicatrici. Rezultatul constă în ameliorarea texturii pielii, în particular, şi a aspectului acesteia, în general. Datorită efectelor deosebite, obţinute într-un timp scurt, dar şi a faptului că preţul nu este foarte ridicat, peeling-ul chimic a ajuns să fie opțiunea preferată de multe persoane şi se transformă într-un element important al medicinei cosmetice a viitorului.
Peeling-ul este un termen de origine engleza care semnifica “ descuamare“ sau “curaţare”, iar metoda dermatocosmetică ce poartă acest nume este folosită pe de o parte pentru îndepartarea de celulele moarte de la suprafaţa pielii iar pe de alta parte pentru stimularea functia celulelor din straturile profunde, înducând astfel reinnoirea acestora. Peeling-ul chimic este considerat un act stimulator, regenerativ, care menţine tinereţea şi luminozitatea tenului; el stimulează activitatea celulară, înduce sinteza de colagen şi elastina, având astfel un efect benefic asupra elasticităţii şi tonicităţii pielii. Deasemenea acţionează şi asupra pigmentului din piele (melanina), ameliorând petele pigmentare înduse de soare, apărute după leziuni de acnee sau dupa afecţiuni înflamatorii.
Tipuri de peeling chimic şi îndicatiile lor
Peeling-ul chimic utilizeaza substante special concepute pentru a fi utilizate în tratarea pielii. Substantele chimice care sunt folosite pentru efectuarea peeling-urilor difera între ele prÎn formula chimica: alfa-hidroxiacizi (ex.acid glicolic), beta-hidroxiacizi ( acid salicilc), acid tricloracetic, solutie Jessner, acid retinoic, rezorcinol, fenol etc. precum şi prÎn “puterea” acidului care determina şi profunzimea actiunii sale.
În functie de profunzimea actiunii, peeling-urile se clasifica în: foarte superficiale (determina exfolierea stratului cornos, fară necroza epidermica), superficial (necroza unei parti a epidermului sau a unei parti a acestuia, fară depasirea membranei bazale), mediu (necroza întregului epiderm, a dermului papilar şi a zonei superioare a dermului reticular) şi peeling profund (necroza epidermului şi a dermului pana la nivelul dermului reticular mijlociu).
Continuare text – Susanu Clinic – Chirurgie Plastica, Estetica si Reconstructiva