X

Avocado – protejează inima și ajută la slăbit

Avocado – protejează inima și ajută la slăbit. Mai mult de jumătate dintre caloriile fructului de avocado provin din grăsimi. Cu toate acestea, avocado este unul dintre alimentele cu cele mai multe beneficii pentru sănătatea inimii și pentru siluetă.

Iată câteva dintre substanțele nutritive care se regăsesc într-o singură porție de 100 de grame de avocado:
  • Vitamina K: 26% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Acid folic: 20% din DZR
  • Vitamina C: 17% din DZR
  • Potasiu: 14% din DZR
  • Vitamina B5: 14% din DZR
  • Vitamina B6: 13% din DZR
  • Vitamina E: 10% din DZR
  • De asemenea, conține cantități mici de magneziu, mangan, cupru, fier, zinc, fosfor și vitaminele A, B1 (tiamină), B2 (riboflavină) și B3 (niacină).
Mai vine la pachet cu:
  • 160 de calorii,
  • 2 grame de proteine,
  • 15 grame de grăsimi sănătoase,
  • 9 grame de carbohidrați, dintre care 7 grame sunt fibre, așa că avocado este un aliment prietenos cu silueta.
Dr. Iren Alexoi, medic nutriționist, a făcut o listă cu cele mai importante beneficii ale fructului de avocado:
  • oferă protecție cardiovasculară, datorită conținutului de grăsimi mononesturate;
  • împiedică formarea cheagurilor de sânge;
  • îmbunătățește memoria și atenția;
  • contribuie la menținerea sănătății pielii și a ochilor;
  • reglează tranzitul intestinal;
  • conține o cantitate mare de vitamina E – cu rol antioxidant si antiaging.
Grăsimile din avocado aduc beneficii inimii

Avocado nu conține colesterol sau sodiu și este sărac în grăsimi saturate. În plus, conține mai mult potasiu decât bananele. Într-o porție de 100 de grame de avocado se regăsește 14% din doza zilnică recomandată de potasiu, comparativ cu 10% din DZR, în cazul bananelor.

Mai multe studii arată că aportul ridicat de potasiu duce la scăderea tensiunii arteriale – un factor de risc major pentru infarct, accident vascular cerebral și insuficiență renală.

Pe lângă toate acestea, fructul avocado abundă în acizi grași mononesaturați sănătoși pentru inimă. Mai exact, 77% din caloriile fructului de avocado provin din grăsimi, făcându-l unul dintre cele mai grase alimente de origine vegetală existente.

Majoritatea grăsimilor din avocado sunt reprezentate de acidul oleic – un acid gras mononesaturat, care este, de asemenea, componenta principală a uleiului de măsline și despre care se crede că este responsabil pentru unele dintre beneficiile sale pentru sănătate. Acidul oleic, cunoscut și ca acid gras Omega 9, a fost asociat cu scăderea inflamației și s-a dovedit a avea efecte anticancerigene.

Ce beneficii are avocado pentru siluetă

În cadrul unui studiu, participanții care au consumat avocado la una dintre mese s-au simțit cu 23% mai sătui și au observat o scădere cu 28% a nevoii de a mânca în următoarele 5 ore, comparativ cu cei care nu au consumat fructul.

De asemenea, într-un top al alimentelor cu un conținut bogat în fibre, avocado ocupă un loc fruntaș. 7% din greutatea unui fruct este reprezentat de fibre, ceea ce este foarte mult în comparație cu alte alimente.

În plus, fructul de avocado este foarte sărac în carbohidrați digerabili, pe care organismul îi folosește pentru a produce energie.
Toate aceste calități contribuie la pierderea în greutate, cel puțin în condițiile unei diete echilibrate.

Persoanele care mănâncă avocado sunt mai sănătoase

Un studiu a analizat obiceiurile alimentare și sănătatea persoanelor care consumă avocado. Cercetarea a inclus 17.567 de participanți și a scos la iveală că persoanele care consumă avocado sunt mult mai sănătoase decât cele care nu au obiceiul să mănânce acest fruct.

Consumatorii de avocado au avut un aport de substanțe nutritive mult mai mare și au fost cu 50% mai puțin predispuși să dezvolte sindrom metabolic, un factor major de risc pentru bolile de inimă și diabetul zaharat.

Persoanele care consumă avocado în mod regulat cântăresc mai puțin, au un indice de masă corporală mai mic și semnificativ mai puțină grăsime abdominală.

Avocado, beneficii pentru bărbați

Avocado este bogat în beta-sitosterol, un sterol vegetal despre care se crede că reduce simptomele asociate hiperplaziei benigne de prostată (mărirea prostatei).

Fiind o sursă excelentă de vitamina E și de zinc, avocado poate avea efecte pozitive asupra dorinței sexuale masculine și asupra fertilității. S-a sugerat că zincul crește nivelul de testosteron liber în organism, în timp ce vitamina E poate îmbunătăți calitatea spermei.

Uleiul de avocado, beneficii pentru articulații și pentru piele

Uleiul de avocado se obține din pulpa fructului, așa că are toate componenetele și beneficiile fructului de avocado. În plus, studii multiple sugerează că extractele de ulei de avocado pot reduce simptomele osteoartritei. Acizii grași din uleiul de avocado par a fi benefici și pentru piele. Un studiu efectuat pe 13 pacienți a relevat că unguentele care conțin ulei de avocado și vitamina B12 au îmbunătățit simptomele psoriazisului după 12 săptămâni de tratament.

Articol »

Cosmetic Line:
Related Post