X

Avantaje/dezavantaje post intermitent

Postul intermitent implica abtinerea totala sau partiala de la mancare, pentru o anumita perioada de timp, inainte de a manca din nou in mod regulat. Printre beneficiile unui astfel de stil alimentar se afla scaderea in greutate si reglarea unor constante biologice. De asemenea, poate fi luat in calcul si faptul ca postul intermitent poate fi mai usor de respectat, comparativ cu alte diete traditionale, care au ca scop scaderea in greutate.

Avantajele postului intermitent

Zilele de post nu sunt usoare, ba chiar din contra, acesta pot fi dificile si frustrante, la inceput. Un avantaj il reprezinta faptul ca este vorba despre intervale scurte de restrictii sau de cel mult o zi, ceea ce poate fi suportat usor, fara un efort foarte mare de vointa.

  • In cazul variantei 5:2, cele doua zile de post saptamanale pot fi oricare din zilele unei saptamani.
  • Ritmul dintre intervalele de post si cele cu alimentatie normala poate fi stabilit in functie de capacitatile fiecaruia, de stilul si ritmul de viata.
  • Rezultatele palpabile ale acestui tip de alimentatie se vad relativ repede, in conditiile in care efortul este redus, fapt ce reprezinta un stimul important care alimenteaza vointa.
  • Un alt avantaj este acela ca adeptii postului intermitent au devenit mai atenti si mai interesati de calitatea alimentelor consumate, avand tendinta de a reduce portiile si de a alege alimente mai sanatoase, fiind eliberati de dependenta „gustului bun” si a alimentelor care au calorii goale (zaharuri, carbohidrati cu ardere rapida).

Dezavantajele postului intermitent

In mod evident, gestionarea senzatiei de foame este cel mai serios dezavantaj. Daca aceasta poate fi controlata in mod voluntar, exista si alte efecte adverse, care trebuie luate in calcul.

Acestea pot fi:

  • oboseala si somnolenta;
  • dureri de cap moderate – un efect des intalnit ca urmare a reducerii aportului de zaharuri si cafea; probleme digestive (constipatie, balonare);
  • deshidratare – in absenta unui aport de lichide corect, aceasta poate fi si una dintre cauzele durerilor de cap sau ale constipatiei;
  • o stare psihica inconfortabila, provocata de stresul senzatiei de foame;
  • respiratie urat mirositoare – ca urmare a pauzelor alimentare si a modificarilor metabolice.

Aceste neplaceri pot fi experimentate cu intensitati diferite si, de cele mai multe ori, sunt mai intense la inceput si scad in intensitate sau dispar complet, daca postul intermitent devine un stil de viata, iar organismul se adapteaza la acest plan alimentar.

Sursa: www.reginamaria.ro

Cosmetic Line:
Related Post