fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alimente pentru un bronz perfect!

S-a dat startul sezonului de plajă! Eşti pregătită pentru bronzul perfect? Studiile arată că există alimente care, datorită substanţelor conţinute, accelerează procesul de bronzare.

 

1 Morcovii favorizează pigmentarea pielii

Alimentele bogate betacaroten şi vitamina E, cum sunt morcovii, cresc producţia de melanină, pigmentul care dă culoarea pielii. În plus, aceşti antioxidanţi împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liberi eliberaţi de organism prin expunerea la razele ultraviolete, prevenind îmbătrânirea prematură a pielii. Alte alimente care te protejează de agresiunea solară şi care grăbesc colorarea pielii sunt şi pepenele, caisele, piersicile, spanacul, ouăle şi peştele.

2 Lactatele fixează bronzul

Pentru a accelera procesul de bronzare şi pentru ca bronzul să se menţină cât mai mult timp este bine să consumi alimente bogate în calciu şi tirozină, un aminoacid care participă la reacţiile chimice importante din organism, fiind şi un precursor al melaninei. De aceea, este bine să incluzi în dieta ta brânză, lapte şi gălbenuş de ou. În plus, acesta din urmă este bogat în săruri minerale, având proprietăţi de regenerare şi de redare a elasticităţii pielii.

3 Roşiile te protejează de arsurile solare

Vitamina C, găsită în roşii, ardei gras, citrice şi pătrunjel, protejează pielea de arsurile solare, deşi încetineşte procesul de bronzare. Pentru a atenua acest dezavantaj, alimentele bogate în vitamina C trebuie asociate cu un aport bogat de seleniu şi de betacaroten.

În cazul în care ai exagerat cu expunerea la soare şi arsurile şi-au făcut apariţia, un truc este să-ţi ungi zonele afectate cu o roşie zdrobită. Lasă sucul să acţioneze aproximativ o oră. Elementele nutritive conţinute de această legumă regenerează pielea, dând şi o senzaţie de răcorire.

4 Peşte gras pentru hidratare

Atunci când te expui la soare, acizii graşi care intră în alcătuirea celulelor epidermei sunt distruşi.  Astfel, pielea are tendinţa să-şi piardă supleţea şi să se deshidrateze. Pentru a evita acest lucru şi pentru a menţine bronzul mai mult timp, trebuie să consumi acizi graşi esenţiali omega-3 care se găsesc în peştele gras, nuci, uleiuri vegetale şi în germeni de grâu încolţit. În plus, peştele gras este bogat în seleniu, unul dintre cei mai puternici inamici ai radicalilor liberi. Acest element se găseşte şi în fructe de mare, ciuperci, ceapă, usturoi şi în cereale integrale.

5 Uleiul de măsline dă pielii o notă arămie

Vitamina E grăbeşte procesul de bronzare şi, în acelaşi timp, conferă pielii un aspect auriu. Poţi asimila această vitamină dacă îţi vei asezona salatele cu ulei de măsline sau de porumb şi dacă vei consuma fistic, nuci şi alune. Un truc pentru a obţine un bronz frumos este să-ţi ungi pielea cu un strat subţire de ulei de măsline atunci când stai la plajă. Reţine însă că acesta nu te protejează de razele ultraviolete.