X

6 beneficii esențiale ale colagenului!

Colagenul este cea mai răspândită proteină din corpul uman. Denumirea provine din termenul grecesc „kolla”, care înseamnă „lipici” sau „liant”. Colagenul are rolul de a face legătura între celule, fiind suportul sau matrixul extracelular. Pentru a înțelege mai bine acest lucru, imaginați-vă un fruct de rodie: semințele roșii sunt „celulele” organismului, care nu pot sta fără un suport, ci sunt fixate pe acea structură specială a fructului, asemănătoare cu matricea de colagen a organismului. Structura de colagen este prezentă în toate țesurile organismului, de la vase de sânge și organe interne până la mușchi, articulații și piele.

Din păcate, pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul nostru produce din ce în ce mai puțin colagen. Scăderea cantității de colagen începe de la 20-25 de ani, așa încât trebuie acordată o atenție sporită îngrijirii anti-aging de la această etapă de vârstă, fiind greșită ideea potrivit căreia combaterea ridurilor este necesară de-abia după 30 de ani. În același timp, nu trebuie să uităm că putem pierde, de asemenea, colagen din cauza modificărilor hormonale, consumului excesiv de alimente rafinate, zahăr alb, uleiuri hidrogenate, alcool, droguri. Stresul, surmenajul, deshidratarea, expunerea excesivă la soare sau la radiații reprezintă alți factori care duc la diminuarea cantității de colagen și îmbătrânire precoce.

Colagenul, piesa lipsă din dieta modernă

Deficitul de colagen sau slaba calitate a acestuia se poate vedea imediat pe pielea noastră, pentru că devine brăzdată de riduri și lipsită de fermitate. Mai mult decât atât, pot apărea probleme de sănătate, cum ar fi osteoporoza, artroza, unele boli inflamatorii intestinale. La nivelul organelor interne, lipsa de colagen poate cauza instabilitate și slăbiciune (prolaps), iar unele dintre cele mai afectate sunt inima și prostata.
Ca atare, este important ca producția proprie de colagen să fie completată cu aportul de colagen din alimentație. Una dintre cele mai bune surse alimentare de colagen este supa (fiertura) de oase. Numai că acest aliment – utilizat de secole ca remediu tradițional în tratamentul răcelilor, afecțiunile articulare, digestive și în refacerea rănilor – nu-și mai găsește locul în dieta modernă. Oasele de pui sau de vită, cartilajele, organele și alte segmente care conțin țesut conjunctiv nu mai sunt pe placul consumatorului modern, care preferă carnea fragedă, fără os.

Surse alimentare de colagen

Dr. Josh Axe, renumit nutriționist american, recunoaște că „părțile animalelor în care se concentrează mult colagen pot fi greu de consumat”. Supa de oase, care conține atât colagen, cât și o mulțime de minerale ușor asimilabile de organism (calciu, magneziu, fosfor, siliciu), rămâne opțiunea cea mai convenabilă la ora actuală. În același timp, spune dr. Axe, o altă alegere inteligentă este utilizarea suplimentelor ce conțin colagen bovin hidrolizat.
„Din moment ce oferă o doză concentrată de colagen, un supliment pe bază de colagen bovin este una dintre modalitățile cele mai benefice și directe pentru aportul de colagen”, afirmă dr. Josh Axe.

Ce este colagenul bovin?

Colagenul bovin este o proteină naturală care se găsește în cartilaje, oase și țesut conjunctiv provenit de la vite. Acest tip de colagen este foarte similar cu cel aflat în corpul uman, oferind un aport sănătos de colagen tip I, II și III.
Colagenul de tip I, II și III reprezintă o componentă majoră din piele, păr, unghii, mușchi, tendoane, ligamente, oase, gingii, dinți, ochi și vase de sânge. Împreună, aceste tipuri de colagen alcătuiesc peste 90% din colagenul total al corpului.

Colagenul este o moleculă mare, care, pentru a fi asimilată din suplimente nutritive, trebuie „spartă” în peptide cu catenă scurtă. De altfel, suplimentele alimentare pe bază de colagen bovin hidrolizat au apărut pe piață numai după ce oamenii de știință au descoperit cum să rupă lanțul lung al proteinelor în bucăți mai scurte. Iată de ce este important să alegi un supliment ce conține colagen hidrolizat, ușor digerabil și asimilabil.

Mii de aminoacizi, într-o singură moleculă de colagen

Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi. Fiind cea mai mare proteină din corp, molecula polipeptidică de colagen este constituită dintr-un lanț de peste 1.500 de aminoacizi. Cei mai importanți dintre aceștia sunt:
Glicina – are acțiune antioxidantă, este implicată în procesele de detoxifiere și regenerare celulară, este necesară pentru construcția sănătoasă a ADN-ului și ARN-ului.
Prolina – ajută la regenerarea cartilajelor și la menținerea elasticității pielii.
Glutamina – protejează peretele intestinal, este implicată în procesele metabolice și în producția de masă musculară.
Arginina – participă la susținerea sistemului imunitar și vindecarea rănilor, stimulează regenerarea ficatului și secreția hormonului de creștere.

6 beneficii ale colagenului

Colagenul ajută organismul din multe puncte de vedere, dar beneficiile esențiale sunt următoarele:

Colagenul sprijină sănătatea articulațiilor

Numeroase studii dovedesc valoarea colagenului hidrolizat în tratarea afecțiunilor osteo-articulare. Pacienții cu osteo-artrită suferă dureri și își pierd mobilitatea din cauza rigidității cartilajului articular. Deoarece cartilajul este format în mare parte din colagen, este lesne de înțeles că aportul suplimentar cu acest element ajută la creșterea rezistenței cartilajului și reducerea disconfortului articular. Mai mult, cercetătorii vorbesc chiar despre includerea colagenului bovin în planul de tratament pe termen lung pentru osteo-artrită și osteoporoză, ambele afecțiuni cronice.

Colagenul îmbunătățește sănătatea intestinului

Aminoacizii esențiali din compoziția colagenului s-au dovedit benefici pentru întregul aparat gastrointestinal (stomac și intestine). Studiile arată că glicina – cel mai important aminoacid din colagen – îmbunătățește digestia prin reglarea secreției de acid gastric. Acest lucru facilitează digestia corectă a hranei, ceea ce poate preveni arsurile la stomac și boala de reflux gastrointestinal. Glicina este utilă și în cazul persoanelor cu sindrom de intestin permeabil („leaky gut”) sau boli inflamatorii intestinale.

Colagenul tonifiază musculatura și repară țesuturile

Colagenul de origine bovină este o sursă complexă de proteine atunci când vine vorba de tonifiere fizică și recuperare musculară. Tipurile I și II de colagen susțin în mod specific tendoanele și ligamentele, solicitate de fiecare dată când facem efort fizic. Aportul suplimentar de colagen este cu atât mai indicat în condițiile unor antrenamente intense pentru o recuperare mai bună și mai rapidă.

Colagenul îmbunătățește calitatea somnului

Ca nutrient antiinflamator și imunomodulator, glicina ajută de asemenea la dobândirea unui somn profund, odihnitor. Studii clinice și de laborator au arătat că glicina sprijină sistemul nervos în sensul îmbunătățirii memoriei și somnului.

Colagenul protejează pielea de îmbătrânire precoce

Colagenul reprezintă 75% din structura pielii. El ajută la formarea elastinei și a altor compuși din piele, care împreună sunt responsabili pentru menținerea aspectului tânăr și textura fermă a pielii. Colagenul este recunoscut ca un excelent ingredient natural de îngrijire a pielii din interior. După o cură cu suplimente pe bază de colagen, rezultatele sunt spectaculoase: reducerea ridurilor și a altor semne ale îmbătrânirii, combaterea celulitei, reducerea umflăturilor și retenției de apă. Un studiu dublu-orb, controlat, placebo, privind investigarea proprietăților anti-aging ale colagenului, realizat la Universitatea din Kiel, a constatat că administrarea unei doze de 2,5-5 grame de colagen hidrolizat, o dată pe zi, în rândul femeilor de 35-55 de ani, a dus la creșterea elasticității pielii, hidratare optimă și eliminarea petelor de pe piele.

Colagenul ajută la cicatrizarea leziunilor

Colagenul este utilizat din cele mai vechi timpuri în stări de convalescență datorită capacității extraordinare de vindecare a leziunilor externe și interne. El poate fi utilizat cu succes și pentru combaterea inflamației din acnee și rozacee.

Surse:
paleoleap.com/all-about-gelatin-and-collagen/
draxe.com/bovine-collagen/
butternutrition.com/benefits-of-collagen-protein/
thedoctorwithin.com/collagen/collagen/

Cosmetic Line:
Related Post