fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 alimente de bază pentru orice dietă

Aspectul fizic şi starea de sănătate sunt direct dependente de alimentaţia de zi cu zi. Pentru că sezonul cald este aproape, multe persoane optează pentru diverse diete, astfel încât pielea să-şi recapete strălucirea şi fermitate pierdute din cauza frigului, dar şi pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Orice dietă îşi are propriile reguli stricte de urmat, dar puţini dintre noi ştiu că eliminarea unor alimente poate cauza dereglări ale metabolismului. În primul rând, trebuie să facem tot posibilul să avem o alimentaţie sănătoasă, deci una diversificată.

Vă prezentăm în continuare cinci alimente care ar fi bine să facă parte din alimentaţia oricăruia dintre noi, fiind surse importante de proteine, vitamine şi nutrienţi esenţiali pentru menţinerea unei stări bune de sănătate.

  1. Lactatele – bogate în calciu şi magneziu. Cu toţii ştim cât de important este calciul pentru menţinerea oaselor puternice. Specialiştii ne atrag atenţia aportul zilnic de calciu şi magneziu ar trebui să fie de 2:1. După vârsta de 35 ani, consumul de alimente bogate în calciu este esenţial, deoarece, astfel, este compensată pierderea de masă osoasă. Magneziul, pe de altă parte, ajută în îmbunătăţirea metabolismului, creşterea imunităţii, precum şi pentru activitatea cardiacă şi sistemul nervos. De exemplu, putem consuma la micul dejun, un pahar cu iaurt sau lapte şi un bol mic de cereale integrale, nuci sau seminţe.
  2. Peştele – sursă de acizi graşi Omega 3. Sunt indicaţi de nutriţionişti şi dieteticieni pentru buna funcţionare a aparatului cardiovascular, fertilitate, prevenţia diferitor tipuri de cancer (mai ales, cel de sân) sau a osteoporozei. Poţi opta pentru hering, somon, macrou sau sardine, recomandat fiind să consumi peşte de 2-3ori/ săptămână. În plus, nucile, fasolea şi tofu sunt surse excelente de Omega 3.
  3. Cereale integrale – aport de antioxidanţi, carbohidraţi complecşi, vitamine, minerale, fitonutrienţi şi fibre. Studiile au demonstrat că, dacă sunt consumate frecvent, cereale integrale previn obezitatea, bolile cardiovasculare, scad riscul de diabet zaharat şi de cancer de colon sau de sân. De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au arătat că acestea determină creşterea aportului de fibre în organism şi îl scad pe cel de grăsimi, mai ales în cazul femeilor.
  4. Fasolea – bogată în vitamine şi minerale. Consumul frecvent de fasole ajută în reglarea nivelului de colesterol, ca şi la echilibrarea hormonilor feminini, la prevenţia cancerului de colon şi de sân, la întărirea oaselor. Toate aceste efecte benefice pentru organismul nostru sunt datorate conţinutului ridicat de fitoestrogen, de antioxidanţi, ca şi de vitamine şi minerale – seleniu, calciu, magneziu, vitaminele C, B, K, acid folic, acizi graşi Omega 3 ş.a.
  5. Legumele verzi – excelente pentru sănătate şi siluetă. Studiile efectuate la Universitatea din Leicester ne conving (dacă mai era nevoie) de importanţa consumului de legume verzi. Alimentaţia bogată în legume verzi ajută la scăderea riscului de diabet de tip II cu 14%. În plus, acestea sunt o sursă deosebită de calciu şi antioxidanţi, determinând îmbunătăţirea circulaţiei şi a vederii, precum şi protejarea împotriva degenerării maculare.  Nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică broccoli, spanac, varza sau salata verde  previne bolile cardiovasculare, pentru a ne ţine sub control tensiunea arterială, a ne îmbunătăţi digestia şi pentru a asigura silueta mult-dorită.

Pentru femei, alte alimente la care nu ar trebui să renunţe sunt soia, roşiile, fructele de pădure, dovleacul, nucile, grapefruitul şi seminţele de in.